ağ işletmenliği dalı yardım

Kodla Büyü

fevzi07

Aktif Üye
Mesajlar
166
arkadaşlar bu sene ağ işletmenliği dalı açtık okulumuzda bu dalda gerekli materyaller nedir ne almalıyız ve nerden temin edebiliriz. şimdiden sağolun
 
router, yönetilebilir switch, modem, access point , kablo kesici, konnektör çakma aleti, kablo test aleti, RJ45 konnektörleri bir solukta aklıma gelenler.
 
Elinizdeki bütçeye bakar router ve yönetilebilir switchler biraz maliyetli meteryallerdir. Aslında Paket Tracer genel manada işinizi görecektir ama tabi simülasyon olmasından dolayı çocuklar gerçek cihazlarla karşılaşınca sıkıntı yaşayabilirler. Bunun için router şart gibi bişey.

*Ağ Sistemleri Dersi İçin
Router Cisco 1800 serisi olabilir - Switch (yönetilebilir - yönetilemez ) - Hub - Kablolar - Test Aleti - Bolca RJ 45 - Modem - Patch Panel - bunları çakacak ve bağlantıları yapacak alet edavatlar
Ayrıca
Access Point ( İç Mekan - Dış Mekan)- Anten - Kablosuz Adaptörü - ( Bunlar günümüzde piyasada bol miktarda karşımıza çıkan meteryaller özellikle 2 tane dış mekan access point alınıp point to point olarak veya repeater olarak kurulumunun gösterilmesinde fayda vardır)

bu ders için aklıma gelenler şimdilik bunlar

*Sunucu İşletim Sistemleri
Bu ders için imkan varsa server alınırsa çocuklar açısından mükemmel olur biz server 2008 r2 kullanmaktayız yaklaşık 1000 liralık hp mikro server var ama daha iyisi alınırsa sanallaştırma vs. açısından daha verimli olur. İmkan yoksa ram'i iyi bir bilgisayar ve tabi ki server işletim sistemi. Bunun yanında kabinet alınıp kabin cihazlarının montesi güç kaynağı alınıp onun entegresi falan iyi olabilir. Wmware kurulumu ve active directory için ram miktarı iyi olması tercihiniz olsun.

*Bunun yanında exchange server içinde bir pc ve yazılımın olması iyi olur

*Ayrıca firewall'da göstereyim çocuklara biraz derseniz pfsense 'i tavsiye ederim. Hem açık kaynak kodlu bir yazılım hem de pentium 2 256 ram li bir bilgisayara bile kurabilirsiniz. Firewall özellikleriyle trafik'i kontrol eder 2 hattınız varsa (meb ve özel hat) load balancing yapabilirsiniz. Bunun yanında port engelleme program engelleme vs. gibi herşeyi yapabilirsiniz

*Wireshark yazılımı packet tracer yazılımı putty veya hyper terminal yazılımlarıda olmazsa olmazlardandır

Bi çırpıda aklıma gelenler bunlar yardımcı olabildiysek ne mutlu :)
 
MEB Hizmetiçi Eğitim Kurslarına katılın.

Falliyet Türü:
İlgili Birim:Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü
Sorumlu Birim: Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü
Faaliyet Tipi :Merkezi
Faaliyetin Kategorisi : Mesleki Yeterlilik ve Gelişim
Alt kategori :Bilişim Teknolojileri
Faaliyet Tipi : Yüzyüze Eğitim
kriterlerine göre seçim yapın ve aşağıdaki kurslara başvurun.

Network (CCNA 1)
Network (CCNA 2)
Network (CCNA 3)
Network (CCNA 4)

kurslarını tamamlayarak Cisco Yerel Yetkili Ağ Eğitim Merkezi olmak için başvurun. İnanın başka birşeye ihtiyacınız kalmaz.Kendi göbek bağınızı keser ihtiyaçlarınızı belirler konuı ile ilgili en iyi bağlantıları kurarsınız.

VEYA aşağıdakileri ve zaman içerisinde edineceğiniz tecrübe ile laboratuarınızı geliştirebilirsiniz.
Daha detaylı bilgi için ilinizdeki Cisco Yetkili Ağ Eğitim Merkezi (Türkiye'de 200 kadar Meslek lisesinde 17 üniversitede var.)Aktif ve ilgili eğitmenlere baş vurabilirsiniz.Kimler olduğunu bulamazsanız veya çevrenizde yoksa İL Fatih Projesi Koordinatörüne sorun size hangi okulda kimler var söyler. Çekinmeden sorun. Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Ders için ihtiyacınız olacaklar:

El Aletleri:
-Stripper (Cat5-6 kablo sıyırıcı. Gri renkli olan ve bıcak ayarı vidalıları tercih edin. 23 veya 24 AWG farklı kalınlıktaki kabloları daha temiz,kolay ve sıyrıksız soymanızı sağlar.)
-Crimptool (RJ 45-RJ11 Kablo Pensesi. 3 ağızlı ve 4-6-8 pin plugları sıkabilenleri tercih edin.)
-impacttool (Patchpanel uygulama aletidir.Kabloları kabinetteki panellere çakmak için kullanılır. Bıçakğı değiştirilebilen ve dönebilen sertlik kontrolü olanı tercih edin.
-Elektronikçi yankeskisi,
-Değişken uçlu kaliteli saplı Tornavida seti ve uç seti (Yıldız-Düz-Torch v.s. uç içeren)
-Çakmak (Ne alaka demeyin derse başlayınca anlarsınız. )
-Kağıt makası
-Takım Çantası :)
-Kapaklı antistatik vida-malzeme kutusu
-Basit ledli cat5-6 cablo tester 20-25TL
-İleri eğitimler için Cable Analyzer Fluke,Penta,Microtest v.s. (4000-40000USD)
-Açık veya kapalı tip tekerlekli Rack kabinet veya iskeleti (En az 26U alın.Kabinet alırsanız Fan ünitesi ve dikey organizerları olsun.)
-Yuvarlak başlı metirk 8 Kafes vidası (Somunlu set olarak alın.Kilo ile satılır.Çeşidi bol olan sanayi içindeki vidacılara sorun bilir. Kolay bulunmaz mence 2-3 kilo alın 10-20 tl eder.)
-TOPRAKLI uzatma prizleri ve mutlaka laboratuar topraklama seti.
-ESD Bileklik

Sarf Malzemeleri:
Ethernet uygulamaları Star topoloji için:
-Cat 5- ve Cat6 UTP ve/veya STP kablo (300Metrelik toplar veya 500Metrelik Makaralar halinde satılır. Ders için ucuz olanı alın.Kullanmak için sertifikalı bilinen markaları. AMP, BICC, Lucent, HES v.s) Kolay öğretim için UTP farkını göstermek ve detay eğitim için STP
-Cat 5 veya 5e veya 6 keystone jack (Tercihen kablo ile aynı marka olanı alın.Hem kablo kalınlığı ve hemde kılıf yalıtkan kalınlıkları uyumlu olur.Buna sertifikasyon kuralı da denir.)
-RJ45 cat5 ve/veya cat6 plug (Unutmayın cat6 ve cat5 kabloların yapısı farklıdır ve plugları da farklıdır.Aksini söyleyen bilmiyordur ordan almayın. 100lük paketler halinde alın. Kabloların ucuna takılan 8 pinli şeffaf uçtur. Paketi 10-20TL arasındadır.)
-RJ11 plug (4 sarı pnli olanları tercih edin satın alın. Telefon ve ADSL içindir.100lük paket 5-10TL dir.)
-RJ11 plug (6 sarı pinli decnet veya konsol veya konsol telefon kabloları için plugdır. 100lük paket 5-10TL dir.)
-RJ45 Bot (100lük paketler halinde birkaç renk alınabilir. Plug içine toz girmesini engelleyen renkli plastik süs gibi görünen kısımdır. Genellikle silikonlu olanları tercih edilir. 100lük Paketi 5TL civarında)
-Cat 5 veya 6 UTP veya STP 24port 1U keystone patchpanel (kablo tipi ve markası ile aynı olması işinizi kolaylaştırır.)
-Cable Organizer 1U
-Çeşitli renklerde tak-çıkar kablo numara ve etiketleri
-1-2 paket istediğiniz boyutta kablo bağı (klips) Kumaş kablo cırtları da tercih edilebilir.
-Firmalardan Plastik kanal kartelası
-Data ve Fiber kablo kartelası

BUS topoloji kurup anlatmak için (eski tip anten kablosu ile yapılan) :
BNC konnector (en az 4 adet)
BNC T ek (en az 1 adet)
BNC 75 ohm terminatör (en az 2 adet)

Donanım (Aktif Cihaz) ürünleri:
-BNC ve Ethernet girişli Combo ethernet kartı (PCI veya PCI express veya USB veya PCMCIA)
-USB veya PCMCIA dizüstü bilgisayarlarda veya ders uygulamalarında kullandırmak için 802.11 b/g/n/ac .. standartlarını destekleyen USB NIC (Network interface card) (Anteni değiştirilebilenleri tercih edin)

-L3 en az 1 değiştirilebilir SFP (small form Plugable) modül yuvalı switch (Bu yuvaya 1000BaseT veya ) Tercihen Cisco,Huawei,Hp,3com v.s olabilir. Seçenek çok...
Ama POE destekli olanları ilerleyen konular için avantajlıdır. ilk edinme maliyeti yüksektir. Tüm portlarının poe olması şart değil. POE alamasanızda dert değil Power injector ile POE işlevli cihazları anlatabilirsiniz. Özellikle AP cihazlarına adaptör için elektrik çekmemek ve basit terminalleri elektirik bağlatısı olmadan direk data kablosundan çalıştırmak için gerekir.
8-16-24 port alabilirsiniz 48e gerek yok. En az 2 Gigabit SFPli olursa iyi olur. Yanında en az 2 adet LX Fiber Modül ve 2 adet de 1000BaseT Modül edinin.

-Farkını göstermek için 16 port HUB (Eğer hala piyasada varsa :) )

-Router Cisco Tercihen 1841 veya 1941 olabilir. Önemli olan seri port ve değişken modül yuvası ve bu yuva ile uyumlu seri porta ve swiching modüülerine sahip olmanız. Olmazsa olamaz bence en az 2 tane lazım. KONSOL kablosunu edinmeyi unutmayın faklı markalar uyumsuz olabilir.

-Router DCE-DTE bağlantısı için mevcut modüllere karşılıklı uygun Seri port kablosu (EIA/TIA V.35 x.21 v.s.)
-ADSL+ Modem Wifi destekli Tek port almayın olası port bzoulmalarına karşı 4 port alın.
-Acces Point (Hem kontrolör ile hemde konrolörsüz çalışabilen 2 adet yeter.)
-Acces Controller (Access Pointlerinizle uyumlu hatta kesinlikle aynı marka alın.) 1 adet yeterli
-Nul modem kablosu (Router ile gelen olabilir.Gelmiyorsa satın alın veya kendiniz yapın)

Bu konuda komple set ararsanız Cisco Akademi Eğitim setlerinden edinin. Akademi olunca inanılmaz indirimlerle 3 Router,modüüleri,kabloları,Bir AP bir wireless NIC ve sonsuz yazılım ve ders notu güncelleme destek alırsınız.

MEB modül ders kitapları.Ek olarak Cisco Press yayınları da olabilir. :)
Labortuarınız mutlaka topraklı elektirk hattına sahip olsun kontol ettirin. Sıfırlama var ise Elektrik panosundan itibaren tüm prizleri kontrol edip kaldırın.Hatt Atölye girişinize Kaçak akım rölesi yoksa çalışır ve test edilmiş şekilde taktırın.

Abattım mı ne :)
Örnek:
İstanbul-Pendik Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi- Cisco CLNA (Yerel Yetkili Ağ Eğitim Merkezi)
(Sitemiz MEB Yönergeleri gereği geçici süre kapatıldı. Öğretmenler kurulu sonrası yeniden açılacak.)
 
BBNET
Geri
Üst