Başlığa yazanlar yüzünden olduğunu zannetmiyorum.
Analiz yapanların ya da analiz uygulaması hazırlayanların kendi keyfi nedeniyle yaptığını, keyfi yüzünden nicel bir raporlamayı seçtiğini ve bu gibi nedenlerle teftiş ekiplerinin de rapor istediğini zannetmiyorum.
Şu an maarif için denetimler yapılıyor okulda; cuma günü bizde de başladı, branş branş geliyorlar okula, topluca değil. Daha kendileri gelmeden haberleri geliyor ve istedikleri şeyleri yazsam buradan çarşıya yol olur. Yapılan herşeyin, maarif modelinde geçen bir kavrama, yeniliğe mutlaka dayandırılmasını isteyenler, raporun da nitel verilere dayalı olmasını istemeyecektir diye düşünüyorum. Evet; okul idarelerinin sizin paylaştığınız gibi okul gruplarında habire paylaştığı bu bölümde "idareye rapor verilir" demiyor, manaen "kağıt yükünü azaltın" diyor ancak öğretmenin kendisi dışında öğrencisi, sınıfı ve okul geneli için yapacağı çıkarımı aklında tutsun, sonraki sınavda dikkate alsın ve unutmasın gibi bir anlam çıkarmak ve bunu da nicel veri olmadan nitel verilerle yapsın şeklinde bakmak çok iyimser bakmak olur.
İnternetten de yapabiliyoruz dediğimiz hiçbir gelişmenin arkasından kağıt istemeyen ya da bunu nicel bir veriye dayandırmayın; yazıverin işte birşeyler diyen bir yetkili görmedim ben. İş kolaylaşıyor, dijitale geçiliyor; kağıt yükü 2 katına çıkıyor, kağıdı hazırlarken kullanacağın veri yaptığın işten daha çok yoruyor. Neyse...
Ben ne yaptım? Sınav dosyasında her sorunun altına tüm öğrenci kağıtlarını okuduktan sonra o soruyla ilgili karşılaştığım ortak-olumsuz durumları kırmızı renklerle 2-3 satırda yazdım -ki zaten sınav sonrası çocuklara kağıtları dağıtıp aşağıda yazdığım şeyleri çocuklarla tek tek paylaşırım:
Birbiriyle karıştırılan kavramlar,
İyi öğrenilmemiş kavramlar,
Yanlış anlaşılan ve benim belki de farklı bir üslupla sormamı gerektiren sorular(hangi ifadeyi daha farklı yazabilirdim)
Çok az öğrencinin doğru yapabildiği sorular,
.....vs vs
PS: En sondaki ifadeniz ve üslubunuzun geneli battı. Farklı bir üslup belki daha iyi olurdu.