Açık kaynak kodlu yazılım dönüşümü başladı

Kodla Büyü
setharaman narayanan ölmüş olsaydı mezarında ters dönerdi. :). bahsedilen gimp tarafında da yapay zeka işleri de var muhakkak ama videodaki ilk 7 saniye çoğu şeyi anlatıyor. ayrıca uygulama yazılımlarını da bir "tool" olarak görmek gerek, fanatikliğe gerek yok yani.:)
Teknoloji tasarım öğretmeni misiniz ve özel sektöre görsel/dijital tasarımcı mı yetiştiriyorsunuz? Ui tasarım, tasarımın temel ilkeleri gibi konular hariç olmak üzere, görsel/dijital tasarım anlatan hiçbir "bilgisayar öğretmenine" zerre saygı duymuyorum açıkçası. Hele hele photoshop veya gimp gibi bt ile ilgisi olmayan, saçma sapan toolları anlatanlara hiç saygı duymuyorum. Hatta tek tas öğretmeni olacakken, hasbelkader bt öğretmenliği kazanmış olduklarını, sırf tasarıma ilgileri var diye öğrencilere de bt ile ilgisi olmayan bu konuları dayattıklarını düşünüyorum. 3d yazıcı saçmalıkları da aynı şeyin laciverti.

Tasarım anlatan tüm bt öğretmenlerinin de teknoloji tasarım branşına geçmesini tavsiye ediyorum. Bir bt öğretmeni photoshop veya gimp anlatamaz, anlatmamalı. Tasarım ne alaka bilgisayar öğretmenliği ne alaka? Sırf bilgisayarda çalışıyor diye, bilgisayarda çalışan her programı anlatacak mıyız? Neden muhasabe programı da anlatmıyorsunuz o zaman? Veya otel yönetim programı, sap, erp, spss niye anlatmıyorsunuz?

"Photoshop vs gimp" örneğini, ola ki afiş hazırlamak, bir görseli düzenlemek gibi basit işler için öyle bir programa ihtiyaç duyarsanız, "Linux'ta da muadili var" demek için vermiştim. Gimp böyle işler için yetmiyor mu, o zaman gider photoshop'un parasını öder, kişisel bilgisayarınıza kurar afişinizi hazırlarsınız. Ama okulda bunu öğretemezsiniz.

Ayrıca bilgisayar öğretmeninin amacı tool öğretmek midir, tool inşa etmeyi öğretmek midir? Bilgisayar öğretmeninin amacı öğrencilerini ticari ürünlere alıştırmak mıdır? Öğrencilerine ticari ürünlerin reklamını yapmak mıdır?

Hani olmaz da, katrilyonda bir ihtimal olursa diye söylüyorum, bu ülkede meb'de köklü bir reform olsa, "yazılım geliştirme eğitimi ile ilgili yeni bir çağ başlatıyoruz" dense, mesela anadolu/fen liselerinde matematik dersi kadar bize ders verilse, "algoritmalar, veri yapıları, programlama dilleri, oop, fonksiyonel programlama gibi paradigmaları anlatın, ülkeye sağlam yazılımcı yetiştirin, photoshop öven gerzekleri değil, photoshop'u yazacak, ai yazacak insanlar yetiştirin" dense, ilk karşı çıkacaklar bt öğretmenleridir.

Yıllardır bunun farkında olduğum, bt öğretmenlerinin bu saçmalıklarla boğuşmaktan, btr gibi saçma sapan görevlerle akıllı tahtalara format atmak, yazıcıya sıkışan kağıdı çıkarmak gibi dummy görevlerle meşgul olmaktan dolayı beyinlerinin sulandığını fark ettiğim için, benim bu forumda -bir kaç kişi haricinde- anlaşabileceğim hiç kimse yok. Zaten bu yüzden foruma yazmayı bıraktım. Siz eğitilemezsiniz. Öğrenmeye kapatmışsınız kendinizi. Ne haliniz varsa görün. Gidin photoshop mu öğretiyorsnuz, winzort mu kullandırtıyorsunuz, aynen devam edin.

Bir bilgisayar öğretmeni olarak ben pardus kullanmaya çalıştım
vallahi canım çıktı
nitekim Windowsı sürekli kullanmaya devam ediyorum
saçma sapan konsol üzerinden kodlarla birşeyler yapmaya çalışmak nedir
bunu kaç kişi becerebilir
Windows un gözünü seveyim

Bir bt öğretmeni konsola komut yazmaktan yakınabilir mi yahu? Hiç mi web tabanlı proje geliştirmediniz? Hiç mi web/email sunucusu kurmadınız? Hiç mi merak etmediniz bu işler nasıl yapılıyor diye? Bir bt öğretmeni son kullanıcı gibi düşünebilir mi? Gidin evinizdeki pc'ye kurun, oyun mu oynuyorsnuz, adobe programları mı kullanıyorsanız ne kullanıyorsanız kullanın. Ama sizin işiniz lab'da eğitim vermek. Öğrencilere aynı şeyi dayatamazsınız. Hem de ticari firmaların uygulamalarını dayatamazsınız. Bu ne meslek etiğine sığar, ne vicdana sığar. Hele ortaokul'da falan winzort kurup, winzort ile ders işleyenin yatacak yeri yok. Ne ihtiyacınız var ki winzort kuruyorsunuz? İhtiyaç duyduğunuz hangi programın muadili open source dünyada yok?
 
Son düzenleme:
Geçen sene başında okulda BT sınıfında komple Pardus'a geçiş yaptık. Çalışmayan uygulama yok. Bir çaresi mutlaka bulunuyor. Yeterki istensin. Bir öğrenci çıkıpta windows'u sormadı bile.

Özellikle işletim sistemi kısmında kapalı kaynak olayına karşıyım. Ticari bir firmanın hem de yurt dışı kaynaklı işletim sisteminin derslerde öğretilmesi herhangi bir paket program öğretilmesi gibi. Linux tabanlı işletim sistemlerindeki manual sayfaları bile dökümantasyon ve kullanım için yeterli. Windows sorun çözümleri bile kapalı kaynak..

Ayrıca linux'un bilimsel bir tabanının olduğunu hatırlatmakta fayda var. Bu bile tercih edilmesi gereken en önemli sebep bence.

Zaten geldiği nokta aşikar. Android ile birlikte dünyada en çok kullanılan işletim sistemi linux tabanlı sistemler oldu.
 
Bir bt öğretmeni photoshop veya gimp anlatamaz, anlatmamalı
bakınız ---> meslek.eba.gov.tr deki çerçeve program, ders kitabı, kurul kararı vs.

"Photoshop vs gimp" örneğini, ola ki afiş hazırlamak, bir görseli düzenlemek gibi basit işler için öyle bir programa ihtiyaç duyarsanız, "Linux'ta da muadili var" demek için vermiştim.
zaten kullanmış biri olarak daha önce ifade etmiştim.
yazılımlar isteseniz de istemeseniz de standartlaşmış durumda, bir adobe'un yazılımları yerine koyabileceğiniz ve iş hayatında kullanabileceğiniz programlar gimp, inkscape vs. değildir.
Ayrıca bilgisayar öğretmeninin amacı tool öğretmek midir, tool inşa etmeyi öğretmek midir? Bilgisayar öğretmeninin amacı öğrencilerini ticari ürünlere alıştırmak mıdır? Öğrencilerine ticari ürünlerin reklamını yapmak mıdır?
photoshop bazında konuşursanız tool öğretmektir, gerisi ilgi, yetenek ve hayalgücünüzdür. yanlış anlaşılmasın gimp'in de kendi bir community'si var plug-in geliştiren, gelişmesini de isterim, geliştiğininde de gerek şahsi gerek resmi iş içinde kullanırım, sonuçta "tool". aynı zamanda bir işi rahatlıkla yapılabilecek yazılımı göstermek reklam olarak değerlendirilemez. aksine göstermemek problemdir, ticari ürünlerin deneme sürümlerinin kullanılmasında ise takdir edersiniz sakınca yoktur.
algoritmalar, veri yapıları, programlama dilleri, oop, fonksiyonel programlama gibi paradigmaları anlatın, ülkeye sağlam yazılımcı yetiştirin, photoshop öven gerzekleri değil, photoshop'u yazacak, ai yazacak insanlar yetiştirin
adetim değildir klavye başında sallamaya ama burada kastettiğiniz bensem, misli ile size gimp gerzeği demek isterim, kastetmiyorsanız üzerinize almanıza gerek yok.
Yıllardır bunun farkında olduğum, bt öğretmenlerinin bu saçmalıklarla boğuşmaktan, btr gibi saçma sapan görevlerle akıllı tahtalara format atmak, yazıcıya sıkışan kağıdı çıkarmak gibi dummy görevlerle meşgul olmaktan dolayı beyinlerinin sulandığını fark ettiğim için, benim bu forumda -bir kaç kişi haricinde- anlaşabileceğim hiç kimse yok. Zaten bu yüzden foruma yazmayı bıraktım. Siz eğitilemezsiniz. Öğrenmeye kapatmışsınız kendinizi. Ne haliniz varsa görün. Gidin photoshop mu öğretiyorsnuz, winzort mu kullandırtıyorsunuz, aynen devam edin.
anlaşıp/anlaşmama gibi derdim olmadı ve olmamalı diye düşünüyorum, nitekim o zaman gelişim sağlanamazdı. fakat herkesin farklı görüşlere ve uzmanlık alanlarına sahip olduğunu unutmadan eleştiri yapmak ve görüşlerinizi ifade etmek önemlidir, yapılan eleştirileri yapıcı ve olumlu bir şekilde sunmak, değişimin daha etkili ve yapıcı olmasını sağlar.
 
Acaba aynı yazı şu şekilde olsaydı : (Donanımdan ve 3.taraf yazılımlardan bağımsız) devlet dairelerinde macintosh kullanmak zorunlu oldu? Tepkiler nasıl olurdu ?
 
2006-2007 yıllarında bir üniversitede verilen linux ile ilgili bir panel eğitime katıldım. Eğitim verilen üniversitenin bilgi işlem daire müdürü, biz üniversite olarak linux'a geçtik demişti. Sebebi yanlış olmasın yıllık 10 bin dolar gibi işletim sistemleri ve program lisansları için verilen bir paradan bahsetti. Bir süre sonra bunu üniversitedeki hocama bahsettigimde linux 'un yaygınlaşması zaman alır mühendis veya yazılımcı hep kullandığı veya öğrendiği programlar windowsta çalışan programlar bu kişide çalıştığı kurumda yine bu programları ve yazılımları kullanmak ister. Bilmiyorum meslek lisesinde çalışmıyorum veya bilgisayar mühendisliği güncel müfredatını bilmiyorum ama açık kaynaklı sistemde çalışan yazılım ve program eğitimlerine daha çok yer verildikce daha sağlıklı geçişler olur diye düşünüyorum.
Tabii büyük kurumsal firmalar zamanla nasıl geçerler bilemem yukarida da bahsedilmiş bir sorun çıktığında teknik ekip karşısında profesyonel bir destek ekip var açık kaynaklı sistemde böyle bir destek olmadan geçiş yapabilirler mi?
 
Yakın zamanda yerli mesajlaşma yazılımı(öyle olduğu söyleniyor) denedik hatta fanatik bir şekilde geçiş yaptık; sonuç hüsran... Eski alışkanlığımız olan ve sorunsuz çalışan mesajlaşma uygulamasına geri döndük.
 
Buzdağı83 hocamın yazdıklarının altına imzamı atarım... Lakin bu konu böyle kağıt üzerinde kalıp, takibi yapılmazsa inanın bana kimse Linux tabanlı bir işletim sistemini kullanmaz. Hadi kullanım için mecburiyet bir şekilde sağlandı, zümrelerimiz dahil olmak üzere ciddi zorluklar yaşayacağız. Kısa bir örnek verirsek, geçen sene bir arkadaşımız, Pardus kullanılan kamu kurumlarının birisine (neden kullanıyorlar onu hiç bilmiyorlar :) ) hatır gönül için gidiyor. Mevzu yazıcı tanıtma mevzusu. Ne yapıyorsa sağlıklı bir yazıcı kurulumu yapılamıyor. Sürücülerden birisi tam oldu derken o da durdurulamaycak şekilde baskı yapmaya başlıyor...Velhasıl kelam; süreç en iyi ihtimalle yürütülse bile sancılı ve zor olacaktır.
 
Son düzenleme:
Bu kararın uygulanması için öncelikle Açık Kaynak Kodlu yazılımları kullanacak olan personele eğitim vermeniz gerekmektedir. Faz-3 ler pardus ile geldi okullarda çoğu öğretmen pardusları kullanamadığı için Faz-3 tahtaları kullanılmadılar , kullanamadılar. Öyle hadi ben yaptım diye yapmakla olmuyor maalesef. Pardus için hizmetiçi eğitim açmaları gerekiyor öğretmenlerin Pardus ile ilgili bilgilendirilmesi eğitilmesi gerekiyor. Ama ben yaptım oldum kararı var. Windows yüklü ET yi zar zor kullanan öğretmenlere Pardusu nasıl kullandıracaklar. Yahu hepimiz 10 15 yıllık öğretmeniz meslekdaşlarımıı görüyoruz bu karar nasıl uygulanacak neler olabilecek hayal edebiliyormusunuz. İngilizceyi görmemiş öğrencilere hadi artık hepiniz ingilizce konuşacaksınız demek kadar saçma bir karar...
 
Bu kararın uygulanması için öncelikle Açık Kaynak Kodlu yazılımları kullanacak olan personele eğitim vermeniz gerekmektedir. Faz-3 ler pardus ile geldi okullarda çoğu öğretmen pardusları kullanamadığı için Faz-3 tahtaları kullanılmadılar , kullanamadılar. Öyle hadi ben yaptım diye yapmakla olmuyor maalesef. Pardus için hizmetiçi eğitim açmaları gerekiyor öğretmenlerin Pardus ile ilgili bilgilendirilmesi eğitilmesi gerekiyor. Ama ben yaptım oldum kararı var. Windows yüklü ET yi zar zor kullanan öğretmenlere Pardusu nasıl kullandıracaklar. Yahu hepimiz 10 15 yıllık öğretmeniz meslekdaşlarımıı görüyoruz bu karar nasıl uygulanacak neler olabilecek hayal edebiliyormusunuz. İngilizceyi görmemiş öğrencilere hadi artık hepiniz ingilizce konuşacaksınız demek kadar saçma bir karar...

 
Geri
Üst