98 Model 1.3 Toyota Corolla

Kodla Büyü

Stanbull

Site Gezgini
Çok şükür arabam temiz çıktı ama bir yol kavşağına gelip yavaşladım, diyelim,
az bir rampada 2. vitesle aynen yola devam edeyim derken araba titremeye başlıyor,
boğulur gibi oluyor.
Keşke 1.6 alsaydım, diyorum. 1.6 lar da çok yakar diyorlar. 1.3 ile 1.6 arasında yakıt farkı nasıl?
Arabada LPG kullanıyorum, bu eksi yönde motoru etkiliyor, bunu kabul ediyorum.
1.3 almakla külliyen zarar mı ettim acaba diye meraklanıyorum.

1.3 alırken ucuza alırsın satarkende ucuza satarsın hocam... bende 98 civic 1.4 var 13,5 a aldım.şuan 14 veren var ama aynı modelde 1.6 sına 16-17 veriyolar. yani alırken ucuza alırsın satarken ucuza satarsın... yakıt tüketimleri hemen hemen aynıdır.şehir içi kullanımda 1.3 olması pek etkilemez fakat uzun yolda özellikle sollamalarda keşke 1.6 alsaydım diyebilirsin...

1.3 ün az yaktığını söleyenler ezbere konuşuyorlar hocam. Araç ağır kasa ise küçük motor az yakmaz aksine daha çok yakar üstelik birazda yükleyince bir kaç kişi binince o zaman gör yüklenirsin gaza bu da sarfiyat demektir. 1.6 motorlar tabiki daha idealdir. ama sizin söylediğiniz sorun normal debriyaj ve gazı iyi ayarlarsanız titreme olmaz.

hocam 1.6 ile aynı yakıyorlar diye biliyorum.. buna rağmen 1.6 lar çok daha performanslı

kasa ağır olunca 1.3 ler çekemiyor ve fazla yakıyor.. ben 1.6 kullanıyorum 97 model XEİ

100 km ' de 5.8 litre gaz harcıyor 90 km hız ve düz yol
100 km ' de 7 litre gaz harcıyor 60-140 km hız ve düz yol
100 km ' de 8.5 litre gaz harcıyor 60-100 km hız ve dağ, rampa iniş çıkışı, virajı bol olan yol
100 km ' de 10 litre gazdan az harcamıyor, şehir içi

Bu söylediğim harcamalar kışın bir miktar artar araba ilk çalışmasında gazı ısnmadan iyi yakamıyor.. özellijkle şehir iç kısa mesafeler gidiyorsanız ısınıncaya kadar harcaması 20-25 litre olarak hesaplanabilir. ilk 2 km'de ısınır sonra yine şehir içi 10 litre olarak yakar.. Yani kışın sabah kalktınız araba kar altında hava soğuk eğer 3 km yol gidecekseniz bunu 7-8 km olarak hesaplayabilirsiniz..

tayinci' Alıntı:
hocam 1.6 ile aynı yakıyorlar diye biliyorum.. buna rağmen 1.6 lar çok daha performanslı

kasa ağır olunca 1.3 ler çekemiyor ve fazla yakıyor.. ben 1.6 kullanıyorum 97 model XEİ

100 km ' de 5.8 litre gaz harcıyor 90 km hız ve düz yol
100 km ' de 7 litre gaz harcıyor 60-140 km hız ve düz yol
100 km ' de 8.5 litre gaz harcıyor 60-100 km hız ve dağ, rampa iniş çıkışı, virajı bol olan yol
100 km ' de 10 litre gazdan az harcamıyor, şehir içi

Bu söylediğim harcamalar kışın bir miktar artar araba ilk çalışmasında gazı ısnmadan iyi yakamıyor.. özellijkle şehir iç kısa mesafeler gidiyorsanız ısınıncaya kadar harcaması 20-25 litre olarak hesaplanabilir. ilk 2 km'de ısınır sonra yine şehir içi 10 litre olarak yakar.. Yani kışın sabah kalktınız araba kar altında hava soğuk eğer 3 km yol gidecekseniz bunu 7-8 km olarak hesaplayabilirsiniz..

Sağolun hocam bilgileriniz için...

Hocam ufak motorlu arabaları rampalarda devirli kullanmak gerekiyor.
Neden?
Çünkü en yüksek torku 4500-5000 devir aralığında üretirler.
2002 üstü corollalar için
1.4'ün torku 130 N.m. (130 rakamı 1000 kg arabalr için ideal ama üstü için vasat bir değer)
1.6'nın torku 150 N.m.

Gözden kaçırdığımız nokta...Arabamızı alırken beygirine bakıyoruz ama torkuna hiç bakmıyor. Halbuki yokuş olan yollarda arabanın performansını etkileyen en büyük etken aracın ürettiği maksimum torktur.

Arkadaşlar teşekkürler.. geciktim ama kusura bakmayın.
-ben konularımı mutlaka kontrol ederim. iyi çalışmalar..

BBNET
Geri