657 Devlet Memuru Olarak Mobil Uygulama Geliri

Kodla Büyü

fatihpc

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Herkese merhabalar,

Aranızda MEB'de bilişim teknolojileri öğretmeni olarak görev yapıp aynı zamanda mobil uygulama geliştiren veya bu konudaki güncel mevzuata hakim olan arkadaşlar varsa tecrübelerine çok ihtiyacım var.

Boş zamanlarımda kendi çapımda mobil uygulamalar (Android vb.) geliştiriyorum. Bu uygulamaları marketlerde yayınlayıp, içerisine AdMob reklamları ve uygulama içi satın alma (In-App Purchase) seçenekleri eklemek istiyorum. Ancak takıldığım nokta 657 sayılı kanun.

Hocam aslında bu bir gri alan.
Şu noktaya gelirsen problem başlar:
  • Şirket kurarsan (şahıs şirketi vs.)
  • Vergi mükellefi olarak ticari faaliyet yürütürsen
  • Sürekli alım-satım / ticari organizasyon kurarsan
  • Başkalarına yazılım hizmeti satarsan (freelance gibi)

2 yöntem var.
1. Devlet memuru olmayan bir tanıdığınız adına bu işleri yaptırmak. Bkz. "Mobil Uygulama Vergi Muafiyeti 2026: Şirket Kurmadan Gelir Elde Etme".
2. En az 2 kişinin hissedarı olduğu bir ltd kurmak ve %99 hissesini alarak yönetimde bulunmamak. Devlet memurları bir şirketin hissedarı olabilir ama yönetiminde yer alamaz.
Sizin yerinizde olsam, bu konulara (dijital gelirler) hakim bir muhasebeciye danışırım. Yasal anlamda elinizi çok rahatlatır.

Son düzenleme:
Ne memurlukmuş arkadaş. 3 kuruş ek gelir elde edeceğiz onda da kırk takla attırıyorlar.

1. Fikir ve sanat eserleri kanununda yazılım gibi şeylerden bahsediyor
2. sosyal medya içerik üreticiliği istisna hesabı ile resmi şekilde vergilendiriliyor
bu ikisi birleşince sorun olmayacaktır. Elde edilen gelir fikir ve sanat eseri kapsamında düşünülebilir...

ilksms
Geri