6.Sınıflar 1.Hafta ders çalışma kağıdı

Kodla Büyü

muzyonur

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
526
Öğrencilere dağıtmak üzere 1.hafta konularını içeren ders çalışma kağıdı hazırladım.
 

Ekli dosyalar

  • 1.hafta.rar
    164.6 KB · Görüntüleme: 302
Son düzenleme:
Bilgi:

Öğrenme, araştırma ya da gözlem yoluyla elde edilen gerçeklere bilgi denir.

Bilişim:

Teknik, ekonomik ve toplumsal alanlardaki iletişimde her türlü bilgi ve verinin elektronik bilgi işlem araçlarıyla işlenmesini ve değerlendirme tekniklerini konu alan bilim.

Teknoloji:

İnsanoğlunun tasarlayarak ürettiği veya uygulamaya koyduğu her türlü faydalı, faydasız veya zararlı alet ve araçlardır.


Bilişim teknolojileri nedir?

Bilişim teknolojisi; her türlü bilgi ve verinin toplanmasında, tüm bu verilerin işlenmesinde ve depolanmasında bir yerden başka bir yere iletilip kullanıcıların hizmetine sunulmasında kullanılan tüm her türlü görsel, işitsel, basılı ve yazılı araçlardır.


BİT’in Amaçları/Faydaları

· Bilgiye hızlı ve kolay bir şekilde

· ulaşmayı sağlar.

· Maliyeti azaltır ve verimliliği arttırır.

· Zaman tasarrufu sağlar.

· Kâğıt tüketimini azaltarak doğanın

· korunmasına katkıda bulunur.

· Anlık iletişimi kolaylaştırır.

· İletişim ve hızlı haberleşmeyi sağlar.

· Bilginin kolay ve güvenli bir şekilde

· saklanmasını sağlar.

· Veri girişini kolaylaştırır.

· Hayatı kolaylaştırır.



Bilgisayar nedir?

Giriş birimleri vasıtasıyla kullanıcıdan bilgi alabilen, aldığı bilgileri işleyip belleğinde depolayabilen ve bu bilgileri tekrar kullanıcıya çıkış verebilen bir cihazdır.


Robotlar

Robotlar bizim gibi düşünüp karar veremezler. Bizim verdiğimiz komutlar ile hareket edebilirler. Bir görevi tamamlamak için bizim yönlendirmelerimize ihtiyaç duyarlar. Yazılımcılar kodları kullanarak çeşitli programlar yazarlar. Bu programlar da robotlara nasıl davranacaklarını gösterir. Kod yazmak bu nedenle çok önemlidir.


YAPAY ZEKA

Yapay zekâyı izlediğimiz çizgi film ve filmlerden dolayı insan şeklinde bir robot olarak düşünsek de, aslında yapay zekâ, bundan çok daha farklı ve karmaşık bir yapıya sahiptir. Artık hayatımızdaki birçok elektronik eşya yapay zekâ ile çalışmaktadır.

Günümüzde kullandığımız tablet ve telefonlar geliştirilen yazılımlar sayesinde sorduğumuz sorulara çeşitli yanıtlar verebilir, tıpkı bir insan gibi bizimle konuşabilirler. Yapay zekâ sayesinde, söylediğimiz kelimeler yazı diline aktarılabilir.

Yapay zekâlar konuşurken daha önceden sorduğunuz soruyu ve sorunun yanıtını hatırlayarak sonraki soruların cevaplarını daha etkili bir şekilde bulabiliyor. Hatta bazı yapay zekâlar, karmaşık hastane kayıtlarını analiz ederek bazı sonuçlara ulaşabiliyor ve doktorların öngöremeyeceği teşhisleri koyabiliyorlar.

Duygusal farkındalık eklenmiş yapay zekâlar duygusal çıkarımlarda da bulunuyor. Yani sesin sahibinin üzgün, mutsuz ya da sinirli olduğunu fark edebiliyor.

Yapay zeka örnekleri : Apple Siri,Microsoft Cortana, Google Now, IBM Watson, IPsoft Amelia

BİT’in Günlük Yaşamdaki Önemi

Bilişim teknolojilerinin hayatımızın her alanını kapsama alanı içine aldığı ve özgürleştirmekle birlikte zaman zaman da özgürlüğünüzü kısıtladığı herkesin malumudur.

Çamaşır, bulaşık makinasından tutun da cep telefonları, asansörler vb. aklınıza gelecek her türlü elektronik eşyanın Bilişim Sektörü ile de bir akrabalığı bulunmaktadır. Bilişim teknolojilerini donanım, yazılım, ekipmanlar, ve de hizmetler olarak kategorilere ayırmak mümkündür. Bu kategorilerden birinin ya da bir kaçının günümüzde hayatımızın bir parçasında yer aldığını görmekteyiz. Özellikle internetin yaygınlaşması ve bilgi ile insan arasında sadece birkaç tuşun bulunması, bilginin kısa sürede yayılmasını ve çoğalmasını sağlamaktadır.

Özellikle çocukların bilişim teknolojilerine olan ilgisi eğitim sektöründe de bu teknolojiyi yaygın bir şekilde kullanılmasını sağlamaktadır. Bilişim teknolojilerinin en önemli parçası olan bilgisayarın hayatın her safhasında yer alması, çocukların da eğitim hayatında bilgisayarı etkin bir şekilde kullanmasını sağlamıştır.

Bilgisayar; kalem, defter gibi eğitim meteryallerinin en önemli parçası olmuştur



Bilişim Teknolojilerinin Kullanıldığı alanlar:

1) Okul 2) Ev 3) Sağlık 4) Bankacılık 5) Ulaşım Sektörü

6) Market 7) Karakol 8) İnternet Cafe 9) Posta – Kargo 10) Devlet Daireleri

11) Adliyeler 12) Fabrika 13) Haberleşme 14) Mühendislik 15) Bilim Merkezleri


Beste yapmaktan grafik çizmeye, uçak kullanmaktan süt sağmaya, tıptan ticarete, işte, okulda, evde her yerde kullandığımız bilgisayarların bize sunduğu yararları saymakla bitiremeyiz.


Dijital Vatandaşlık (e-devlet, banka uygulamaları vb.)

Bilgi ve iletişim kaynaklarını kullanırken eleştirebilen,çevrimiçi yapılan davranışların etik sonuçlarını bilen,ahlaki olarak çevrimiçi kararlar alabilen,teknolojiyi kötüye kullanmayarak başkalarına zarar vermeyen,sanal dünyada iletişim kurarken ve işbirliği yaparken doğru davranışı teşvik eden vatandaştır.


BİT’in Temel Kavramları

Bilgisayarın temel kavramlarını donanım, yazılım ve işletim sistemi olarak belirleyebiliriz. Şimdi bunları tanımlayalım.


Donanım: Bilgisayarın elimizle tutabildiğimiz, gözümüzle görebildiğimiz bütün parçalarına donanım birimleri denir.

Yazılım: Bilgisayar kullanmamızı sağlayan, bilgisayara belirli bir işlemi yaptırmak için hazırlanan ve içerisinde kodlar-komutlar barındıran tüm dosya veya dosya gruplarına yazılım denir. Örneğin resim yapmamızı sağlayan Paint, internete girmemizi sağlayan Chrome gibi


İşletim Sistemleri: Bilgisayarların kullanım amaçlarına göre çalışmasını sağlayan, donanım ile yazılım arasındaki ilişkiyi düzenleyen programlardır. Genellilikle Windows yazılımları kullanılır. Windows XP, Windows 7 işletim sistemlerine verilen örneklerdendir.pardus, ubuntu, Linux, MacOS gibi işletim sistemleri de vardır.



ÖNEMLİ DONANIM ELEMANLARI(İŞLEM BİRİMİ)

Genellikle bilgisayarın kasasının içerisinde bulunan parçalardır. Bunlara ana kart, işlemci, ekran kartı, ram, rom, sabit disk gibi parçaları örnek verebiliriz


Anakart (Mainboard)

Bilgisayar ile ilgili temel birimlerin ( CPU, Ram, Ekran Kartı, Modem, Tv kartı, Ethernet kartı, Ses kartı ... ) üzerine takıldığı, bu birimler ve diğer çevre birimlerin veri aktarımının yapıldığı en önemli parçalardan biridir.
















Merkezi İşlem Birimi (CPU- Central ProcessingUnit)



Bilgisayarda bütün işlemleri yapan veya denetleyen birimdir.Bu nedenle bilgisayarın beyni olarak da tanımlanır. Bilgisayar üzerindeki tüm parçaların iletişimi işlemci üzerinden gerçekleşir.






Bios

Bilgisayarın açılış sırasında yapılması gereken tüm işlemleri denetleyen, ayarlamaları yapan parçadır.




Ekran Kartı

Sabit disk, flash bellek gibi kayıt birimlerinde olan video, resim gibi görsel dosyaları çözümleyerek ekranda görüntülenmesini sağlayan karttır.



Ses Kartı

Sabit disk, flash bellek gibi kayıt birimlerinde olan ses dosyalarını çözümleyerek hoparlöre aktararak sesi duymamızı sağlayan karttır.


Ağ(Ethernet) Kartı

Bilgisayarın ağa bağlanıp veri alışverişinde, iletişimde bulunabilmesini sağlayan elektronik devredir veya karttır.


GİRİŞ BİRİMLERİ

Bilgisayarlara veri girişi yapmak için kullanılan parçalara giriş birimleri denmektedir. Klavye, fare, mikrofon, kamera, cd / dvd sürücü, tarayıcı, barkod, flash disk,tarayıcı,sabit disk okuyucuları örnek olarak verilebilmektedir.


ÇIKIŞ BİRİMLERİ

Bilgisayara girilen verilerin işlenerek kullanıcılara sonuç olarak iletilmesi sağlayan parçalardır. Ekran, yazıcı (printer), kulaklık, hoparlör gibi parçalar çıkış birimi olarak kullanılmaktadır.
 
teşekkürler hocam hafta hafta paylaşacak mısınız fotokopi çektirmeyi düşünüyorum
 
Geri
Üst