48/2(9+3)=?

Kodla Büyü
288 olması için sorunun şu şekilde olması gerekiyordu :

(48/2)(9+3) ama soru bu şekilde değil...

2 olması için sorunun şu şekilde olması gerekiyordu:

48/(2(9+3)) ama soru bu şekilde de değil...

cevap , bu bir paradokstur (bence), cevaplarınız için teşekkürler :)

Metehan' Alıntı:
volkankey' Alıntı:
elbette 288
* Eşit öncelikli işlemlerde öncelik soldaki işlemdedir.
Aslında hocam haklı * olan işlemlerde öncelik soldaki işlemindir fakat sorunun yazımında bir hata var bence :) denklem resimlerdeki gibi olursa birinde 2 birindede 288 çıkar cevap :)
2

288
hocam böyle bir karmaşa yok çünkü,

1.resimde attığınız şu işlemdir: 48/(2*(9+3))
2.si ise şu işlemdir: (48/2)*(9+3)

bu yüzden sonuç kesin olarak 288dir.

arkadaşlar 48/2(9+3) buradaki 2 , 48 ait değildir.(9+3) e aittir.çünkü 2 ile parantez arasında hiçbir işaret yok. eğer direk çarpı işareti olsa idi yani 48/2x(9+3) olsa idi işlem önceliğinden 288 olurdu.
ama çarpı işareti yok o zman bu ortak çarpan parantezidir. o yüzden bu 2 öncelikle parantez içine aittir.2 yi parantezden kopartamazsınız.2(9+3)=24 olur 48/24 de kesinlikle 2 olur.
kısacası
48/2x(9+3) ile 48/2(9+3) çok farklıdır arkadaşlar.

uzun araştırmalarım sonunda anladım ki doğru cevap 288.
parantez içi yapılır çıkan sonuç normal bir sayı gibi yazılır. daha sonra da işlem önceliği eşit olduğu için soldan sağa doğru işlem yapılır.
48/2(9+3)=48/2*12= 24*12=288

Kara Kule 61' Alıntı:
arkadaşlar 48/2(9+3) buradaki 2 , 48 ait değildir.(9+3) e aittir.çünkü 2 ile parantez arasında hiçbir işaret yok. eğer direk çarpı işareti olsa idi yani 48/2x(9+3) olsa idi işlem önceliğinden 288 olurdu.
ama çarpı işareti yok o zman bu ortak çarpan parantezidir. o yüzden bu 2 öncelikle parantez içine aittir.2 yi parantezden kopartamazsınız.2(9+3)=24 olur 48/24 de kesinlikle 2 olur.
kısacası
yeni matematik kitabı yazıyorsun herhalde.

S_RD_R' Alıntı:
Kara Kule 61' Alıntı:
kısacası

yenisi fazla...

Parhelion' Alıntı:
Metehan' Alıntı:
volkankey' Alıntı:
elbette 288
Aslında hocam haklı * olan işlemlerde öncelik soldaki işlemindir fakat sorunun yazımında bir hata var bence :) denklem resimlerdeki gibi olursa birinde 2 birindede 288 çıkar cevap :)
2

288
hocam böyle bir karmaşa yok çünkü,

1.resimde attığınız şu işlemdir: 48/(2*(9+3))
2.si ise şu işlemdir: (48/2)*(9+3)

bu yüzden sonuç kesin olarak 288dir.

Hayır hocam işlemler bu demek değildir
48/(2*(9+3))=2

48/2*(9+3)=288 bu işlem ise 288 çıkar. resimlerde verdiğim birinci denklemin açılımı ilk denklem 288 çıkan denklemin açılımıda 2. denklemdir...

Merhaba Algoritma dersine geri dönelim mi?

48 ... *(9+3) işlemini bilgisayarda yazınız
.2

.....48.... işlemini bilgisayarda yazınız
2*(9+3)

noktaları dikkate almayınız.
Cevapları yazdıktan sonra başlıkta sorulan soru ile birinci matematiksel işlemin bilgisayar gösteriminin aynı olduğunu düşünüyorum. Burada hemfikiriz sanırım. . Ona göre cevap ne çıkarsa.

Metehan' Alıntı:
volkankey' Alıntı:
elbette 288
2

288

soru hatalı yazılmış. bunu C# çözmeyecek ben çözeceğim.. türkçe diline göre öğrendiğimize göre çözersek iki.. ama bilgisayar bu yazım şeklini diğer eşkilde anlıyorsa 288 bulur. sınavda çıksa ben 2 derdim.

Farklılık olsun, soru yanlış.... 2 ile parantez arasında herhangi bir işaret yok... Saçma ama idare edin...

sorular solcan sağa doğru sıra takıp edılerek çözulur ancak bölme ve çarpmanın bırbırıne ustunlugu yoktur bu tur yazım genelde kullanılmaz sınavlarda bunu köşlei parantez yada parantezle ayırırlar sınavlarda böle bır soru goremezsınız bu oyun nıtelıgınde bır sorudur cevap aranacaksa 288 dir ancak kötü bir sorudur bu yazım ve kullanım bişey ölçmez öğrencide

Kara Kule 61' Alıntı:
S_RD_R' Alıntı:
Kara Kule 61' Alıntı:
kısacası

yenisi fazla...
..
hocam aşağıdaki işlemi yaparmısınız. ve yaparken açıklarmısınız nasıl yaptığnızı ?
..
2(9+3) = ?
..
acaba yukarıda belirttiğiniz gibi arada hiç bir işaret yok diye yan yana mı yazacaksınız (212) merak ettim.

48/2(9+3)=48/2.12=24.12=288
Matematik işlem sırası;
1-Parantez içi
2-Kuvvet alma
3-Çarpma bölme
4-Toplama çıkarma
Not:Parantez ile ayrılmamış ise birbiri ile eşdeğer işlemlerde soldan sağa doğru işlem yapılır.

Sonuç 2 diyordum ben de :lol: fakat birşey farkettim
işlem önceliğine uymuyorum

neden parantes içini yaptıktan sonra çıkan sonucu hemen 2 ile çarpıyorum 2 parantez içinde değil ki

parantez içindeki işlemi yaptıktan sonra soldan sağa işleme devam etmem gerekirken ben parantezin yanındaki işlemlerin hepsini bir bitireyim yanılsaması ile parantezden çıkan sonucu 2 ile çarpıveriyorum

yani sonuç 288

Kara Kule 61' Alıntı:
kısacası

Ama bu açıklama da çok mantıklı.

:lol:

Kafam yine karıştı yahu.

Arkadaşlar excel amerikadaki matematik kurallarına göre olabilir. İngilizler de yolda soldan giderler.
yani bilgisayarın uyguladığı prosedür ile ösym'nin kabul ettiği aynı olmayabilir.
48/2(9+3) ya da 48/2*(9+3) meselesine gelince,
bize öğretilen 2 ile (9+3)'ün arasına .(nokta) koyarsanız X koymak ile aynı anlama gelir.
burada .(nokta) da olmadığına göre bu çarpandır. Dolayısıyla cevap 2 dir.
Ancak 2(9+3), 2*(9+3) bu ikisi arasında bilgisayar fark görmüyor.
Ama matematiksel yazım olarak farklıdır.
Arada en azından . olmalıdır. çarpı olarak değerlendirmek için.
Şu an için çarpan balık etkisi vardır. :++:
Söylentilere göre mürekkep yutan balık da olabilir.
Bu söylentileri politikacıların çıkardığı iddia edilmektedir.
Bunu tübütak'a sorup bilgi alalım. :P

BBNET
Geri