4006 Başvuru durumu?

Kodla Büyü
proje başına 400 kelimeden toplam 8000 kelime ve hibe desteği başvurusu yapan 1000 den fazla okul. Proje başvurularını inceleyen kabul komisyonundaki arkadaşlar kör olmadılarsa bile bundan sonra net göremeyecekleri kesin. 18 Aralık ve hala daha açıklayamadılar.
 
Sürecin başında mail atmıştım tubitak a kelime sayısının fazla olduğu vs ile ilgili konularda. Gelen cevap da konusunda uzmanlaşmış bilir kişilerce bu sistemin belirlendiği yazıyordu. Acaba nerde şimdi o konusunda uzman kişiler verilen süreden 11 gün geçti hala net bir açıklama yok.
 
1 aydır sonuçları açıklayamayan bilim kurulumuz. Her gün millet soruyor açıklandı mı hocam diye 2019 da diyorum artık :D
 
adında "bilimsel ve teknolojik" ifadesi geçen tübitak malesef şeffaflıktan uzak şekilde bilim fuarlarını düzenliyor. Her sene çağrı metninden tutun proje yazımına kadar her şeyi değiştiriyorlar. Bence tübitak bu işi başka bir kuruma devretmeli. Bu işi beceremediği ortada.
 
Bu başlıktan her bildirim geldiğinde açıklandı sanıyorum, sonra yine bir üzüntü. :(
Zaten fuar tarihinide ramazandan ötürü nisan ayı gibi düşünüyorduk. Açıklanması, paraların yatması araya tatil girecek. Bu sene gerçekten sıkıntılı oldu bu tübitak işi.
 
finansal problemler varmış galiba. benim anladığım ya sıkı bir eleme yapıyorlar ya da bütçeyi kabul ettirmeye çalışıyorlar
 
Benim korkum veritabanının silinmesi. Düşünsenize, herkes projeleri yeniden girsin diyolarmış :D
 
benim en büyük korkum hibe paralarının hesaplara yatırılmasının yine mart ayına sarkması.
 
Tübitak 4004 içinde 18 aralık olarak belirtmiş çağrı metninde. Acaba onlar açıklandı mı?
yada 4004, 4005 ,4006, 4007 hepsini bir kerede açıklamaya mı karar verdiler dersiniz :)
 
27 sinde e imza gerekecekse parayı yatırmak için bugünler son günler. Onaylanmadan e-imzanın parasını da yatırmak istemiyorum.
 
200 kelimenin saçma olduğunu söylediğimizde gerekliliğini savunmuşlardı.. okuması uzun sürdü tabii.
bir de bir çok okul elenecek kılıf bulmaya da çalışıyor olabilirler. çok bilimsel oldu bu durum..
 
Tübitak Lise Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri yarışmalarında bile böyle bir sınır yok. Kaldı ki bu tarz projelerde amaç olabildiğince net ve sade olmalı. Ama 200 kelimeyi tutturmak için mecburen kalabalık yapacak kelimeler ekledik aralara.
 
Bu kadar geç kalinmasinin gerekçesini 200 kelime olduğunu düşünmüyorum, zaten her ilde bu işten sorumlu var, istenseydi 1 hafta icinde değerlendirilirdi. Çok okul başvurdu ve içlerinden eleme yapılması gerekiyor desteklenecek sayıyı azaltmak için. Geçerli bir sebep bulamayacaklar bari sureyi yalandan uzatalım, milleti oyalayalim sonuçlar aciklaninca kimse itiraz edemesin bizi uğraştırmasin seklinde düşünüyor olabilirler. Daha sözleşme süreci var e-imza sureci var paralar yatacak fuar tarihlerine kadar bu işlemler yetişecek mi acaba
 
Uzun olmazsa bilimsel olmaz mantığı çok yanlış. Bu durumu görünce aklıma şu olay geldi. Okumanızı tavsiye ederim.

Bu soru Kopenhag”daki bir üniversitenin fizik sınavından alınmıştır:

“Bir gökdelenin yüksekliğini barometre ile nasıl bulursunuz, anlatınız.”

Öğrencilerden birinin cevabi:

“Barometrenin ucuna bir ip bağlarsınız. sonra gökdelenin tepesinden asıp sallarsınız. Barometre yere değdiğinde ipin boyuyla barometrenin boyunun toplamı gökdelenin yüksekliğini verecektir.”

Bu oldukça orijinal cevap hocayı çileden çıkartmaya yetti ve öğrenci dersten kaldı. Öğrenci cevabının doğruluğu konusunda itirazda bulundu ve üniversite yönetimi de sorunu ciddiye alarak hakemlik için bir başka hocayı görevlendirdi.

Bu noktada öğrenci hakkında ne düşünürdünüz? Sizin kararınız ne olurdu ? Çocuk kalmalı mı geçmeli mi ? Yeni hoca, cevabın aslında doğru olduğuna fakat kayda değer bir fizik bilgisinin varlığını göstermediğine karar verdi.

Sorunu çözmek üzere öğrenciyi çağırıp en azından asgari bir temel fizik bilgisi olup olmadığını anlamak için ona altı dakika vererek sorunun sözlü cevabını vermesi kararını aldı. İlk beş dakika genç sessizliğe gömüldü. Hoca zamanın tükenmekte olduğunu hatırlattığında genç çeşitli cevaplarının olduğunu fakat hangisini kullanacağına karar veremediğini söyledi.

Tekrar acele etmesi tavsiye edilince genç söyle cevapladı:

“İlk olarak, barometreyi gökdelenin tepesine çıkartıp kenarından aşağı bırakıp yere inene kadar geçen süreyi ölçersiniz. Binanın yüksekliği (H=0.5 x g x t kare) formülü uygulanarak hesaplanabilir. Fakat barometre için kotu bir seçim…”

“Veya güneş parlıyorsa, barometrenin yüksekliğini ölçersiniz. Sonra onu bir yere dikip gölge uzunluğunu ve sonra da gökdelenin gölge uzunluğunu ölçebilirsiniz. Bundan sonrası basit bir orantıyı çözmek olacaktır”

“Fakat bu konuda gök bilimsel bir cevap istiyorsanız barometrenin ucuna bir sicim bağlayıp onu bir sarkaç gibi sallandırabilirsiniz; önce yer seviyesinde daha sonra da gökdelenin tepesinde. Yüksekliği T=2pi kare kvk (I /g)formülündeki farktan yararlanarak bulabilirsiniz.”

“Yahut da gökdelenin dışarısında bir yangın çıkış merdiveni varsa barometreyi bir cetvel gibi kullanarak yukarıya çıkarken gökdelenin boyunu barometre yüksekliği biriminden sayıp bunları toplayabilirsiniz.”

“Eğer ille de ortodoks çözüm istiyorsanız, tabii ki barometre ile gökdelenin tepesindeki ve yer seviyesindeki basıncı ölçer milibar cinsinden çıkan farkı feet”e çevirebilirsiniz ve yüksekliği bulursunuz.”

“Ancak bizler daima zihnin bağımsızlığı ve bilimsel metotlar kullanma konusunda teşvik edildiğimiz içindir ki en iyi yol şüphesiz hademenin kapısını çalmak ve yeni bir barometre isteyip istemediğini sorarak gökdelenin yüksekliğini söylemesi durumunda ona bu barometreyi vereceğimizi söylemek olurdu.”

Bu cevapla sınıfını geçen öğrencinin adi: Niels Bohr, Fizik”te nobel ödülü kazanan tek Danimarkalı…
 
200 kelime olsa yine iyi proje başına 400 kelime düşüyor. 20 proje 8000 kelime. Kim bilir kaç okul başvurdu?
 
ARDUNİO ile proje yapmayı amaçlayanlar.... aranızda başvurunun yöntem kısmına ardunio kartının tanıtımını uzun uzun yapan var mı ? :D;):)
Başka nasıl dolacaktı ki :)
 
Geri
Üst