Ben bu sene geçtim Bilseme. Elimden geldiğince cevaplamaya çalışayım.
- Çalışma saatleri okulun imkanlarına ve öğrenci durumuna göre çok değişken bir durum. Dersler akşam ve hafta sonu oluyor mecbur. Çünkü öğrenciler gündüz kendi okullarında oluyorlar. Ben ilçedeki bir Bilsem de çalışıyorum; yakın ilçelerden ve ikili öğretim olan okullardan gelen öğrenciler hafta sonu, öbür öğrenciler hafta içi akşam geliyor. Bizim dersler hafta içi 4 ders, hafta sonu 8 ders olacak şekilde. Hafta için 17.15 de başlıyor, 20.00'da bitiyor, hafta sonu 9.00 da başlıyor 15.20 de bitiyor. Yan ilçede hafta içi 3 ders yapıyorlarmış o yüzden dersleri daha erken bitiyor. Daha büyük Bilsemler de daha geç saatlere kaldığı da oluyordur. Çarşamba, cuma akşamları ve cumartesi dersim var. Ramazan dolayısıyla veliler, iftar vaktine kalmasın istedikleri için, cumartesi ve pazar olacak şekilde ayarlanacak ders programımız. Ayrıca derslerden hariç, atölyelerde açılabiliyor. Dersler mecburi, atölyelere ise isteyen öğrenciler katılıyor. Atölye saatleri de yine öğrencilerin durumuna göre ayarlanıyor. Çalışmak istediğiniz Bilsem'den bilgi alın bu konuda bence.
- BTR görevlendirmesi olmuyor çünkü Özel Eğitim Genel Müdürlüğünün yazısı var Bilsem öğretmenlerine başka hiçbir şekilde görev verilmesin gibisinden.
- Ders saati yine okulun imkanlarına, öğretmen ve öğrenci sayılarına göre fazlasıyla değişen bir durum. Öğretmenlerin maaş karşılığını anca doldurduğu küçük Bilsemler de var, tam ek ders alınan büyük Bilsemler de var. Özel Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı bir kurum olduğu için ek ders %25 artırımlı alınıyor. Nöbet, atölye, ders hepsi %25 fazla olacak şekilde.
- Nöbet görevi normal okullardaki gibi. Sınıf öğretmenliği gibi bir durum yok ama danışman öğretmenlik mevzusu var. Okuldaki öğrenci sayısına göre değişen sayıda öğrencinin danışman öğretmeni oluyorsunuz. Sürekli devamsızlık yapan, sıkıntılı olan vs. öğrencilerle ilgili velilerle görüşme yapıp, bunların raporlarını tutup, rehber öğretmenle paylaşmak gerekiyor. Ayrıca her öğrenci için bep planı yapılıyor. Her branşın Whatsapp grubu var. Bu gruplarda yıllık plan, zümre, atölye planı vs. paylaşılıyor. Sadece okul içi zümre var, ilçe zümre, il zümre gibi şeyler yok. Mebbis içinde E-Bilsem modülü var devamsızlık işlerini buradan hallediyorsunuz. Ayrıca dönemlik dolması gereken raporlar var, yine bu modülden dolduruluyor. Evrak sevmeyen öğretmenler için güzel bir kurum sayılır yani.
- Norm fazlası olunup olunmadığıyla ilgili bir bilgim yok.
- Ben 20 yıl meslek lisesinde çalıştım, hep çok fazla dersim vardı, sürekli okuldaydım. Bu yüzden çalışma düzeni çok garip geldi başta. Gündüz herkes işinde, okulunda sen evdesin, akşam herkes geliyor sen gidiyorsun, hafta sonu herkes geziyor, sen okuldasın gerçekten çok değişik oluyor ama yavaş yavaş alışıyorum. Küçük çocuğu olan bayan öğretmenler hallerinden memnun. Gündüz bakıcıya ihtiyaçları olmuyor, az dersleri oluyor vs. Sınıf mevcutları da çok değişik. 1 öğrenci olan sınıflar bile var. En kalabalık sınıfımız 8 kişi. Öğrenciler IQ testi ve mülakatla seçilip geliyorlar. Testte 130 IQ üstü öğrenciler seçiliyor. Ama çok daha yüksek IQ lu çocuk da gelebilir. Bu yüzden sınıf içi seviye farkı burada da olabiliyor yani. Bunu yanında hiperaktif, otizmli vs. öğrencilerin aynı sınıfta olduğu durumlarda olabiliyor. İlçelerdeki Bilsem ler genelde başka bir okulla aynı binayı paylaşıyor, kendi binası olan çok nadir. Sınıf sıkıntısı olan yerler oluyor bu yüzden. Bunların hepsi okula ve öğrencilere göre değişen durumlar tabi. Derslerde genelde deney, proje, etkinlik vs. şeklinde geçiyor. Etkinliği ayarlıyorsunuz, öğrenciler kendileri yapıyor zaten çoğunlukla. Şöyle de bir durum var; ilkokul, ortaokul, lise her seviyeden öğrenci olduğu için hitap ettiğin kitle değişiyor sürekli. Lise grubuna girerken, bir ders sonra ilkokul seviyesine giriyorsun. Garip geliyor bu durum bana hala. Meslek lisesinde ki ilgisiz ve bilgisiz öğrencilerden sonra 3. sınıf öğrencisinin kafadan toplama, çarpma işlemi yapmasını, iç içe döngüleri anlamasını ağzın açık seyretmekte çok değişik bir duygu bu arada.