2000 km deki araç için bir soru

Kodla Büyü

ozcanikli

Süper Üye
Süper Üye
Arkadaşlar aracı sıfır aldım şehir içi 2000km oldu. Şimdi şehirler arası yola cıkacağım.
Eskide motor acmak gibi bir terim vardı. Hala geçerli mi?
100 110 gibi mi gitmeliyim yoksa ciddi manada sürat yapmak araç için daha mı iyi olur?
Bilen arkadaşlar bilgilerndirirse cok sevinirim.

Toyota corolla aracım 1.6 benzinli

http://www.team-bhp.com/forum/owning-ca ... w-car.html

Hocam burda bi makale var ingilizcen varsa. Ben şunu anladım. Yeni arabalarda km hız sınırı değil rpm önemliymiş. İlk 1000 km de 2500 rpm yi geçmeyin diyo. Sonra 1500 km ye kadar 3000 rpm de kulanın diyo. Sonra 2500 km ye kadar da max rpm de kullanın diyo. Bir de ilk 10000km de sentetik yağ kullanmamayı öneriyo.

Sevgili arkadaşım;

Aslında buradaki asıl sebep devir sayısıdır. Neden?

Çünkü araç ilk üretilddiğinde ne kadar sıfır taşlamaya yakın üretilse de pistonların motor içindeki hareketinde yataklarına alışması işlemidir. nasıl ki ilk balata takıldığında balatalar disk şeklini alması bekleniyor ise pistonların da yataklardaki hareketi sırasındaki sürtünmeyi en aza indirgemesi beklenir. Örneğin ayağanın tam numarsında bir ayakkabı alsan bile ilk koştuğunda farklı noktalardan baskı hissedersen. Ama bir süre giydikten sonra ayakkabının ayağının şeklini ( :D veya ayağın ayakkabının şeklini) alması beklenir. o yüzden yüksek devirlerde kullanarak zedelenmelere yol açmaman için bunlar söylenir. İlk başlarda düşük devirlerde kullanmak zorlanmaları azaltacağından ve motorun oturmasını sağlayacağından sağlıklıdır. Size söyleyeceğim sadece ilk aldığınızda değil ( ki ilk aldığınızda daha önemlidir) arabayı ani devir artışlarına tabi tutmamak ve yüksek devirlerde kullanmamaktır.

Sayın hocam Allah hayırlı etsin güle güle kazasız belasız kullanmayı nasip etsin.
Sonra;
Bende 2011 model sıfır almıştım
Çok önemli bir uyarı ile başlayayım Allah rızası için dikkate al : Sollamalarda hiç güvenme hocam, çünkü sollama yaparken sizin tahmin ettiğiniz performansı vermeyeceğini düşünün(vermiyorda) en fazla garantili sollamalara girin, bence şimdilik hiç girmeyin. gerçekten motor açık değil bunu 3000 km daha yapınca farkedeceksiniz.
Ben ne yaptım çok kişiye sordum hepsi yüksek devir dedi sonra biraz araştırma yapınca Teachnologist hocamın dediğine benzer sonuçlara ulaştım.
diyelim ki 3 şerit boş bir yoldasınız aracı 3000 devir üzerine çıkardım(3200 de kullandım 6. vites-ancak oraya gelene kadar devirli kullandım bir tek 6. vitesde standart üzerine çıktım), zaten en fazla 105'i bulursunuz şimdilik.
sonra şehir içinde devirli kullanmaya çalıştım.
bir kaç sollama yapayım dedim, 1500 km deyken araç bir kısmında vazgeçmek zorunda kaldım, bazıları yüktendir dedi bazılar motor açık değil ondan.
benim yaptığımla şu an aracın ne vereceğini çok iyi biliyorum ve sollamalara çıkarken içim rahat çünkü kestirdiğim hız veya performansa ulaşıyorum. aracın tadını 6000 yada 7000 de alacaksınız.
28 bin km'de iken 3000 devir 6. vites 120 üzerine çıkıyor araçta zorlanmıyor. 28 bin de tüp taktırdım.
45 bin oldu Allah nazardan saklasın benzin ile çok büyük bir fakr yok, uzun yolda hiç yokda şehir içi benzinli de kullandığım performans biraz düşük oluyor yada ben öyle hissediyorum.

ayrıca devirli kullanırsanız uzun yolda çok az yakıyor kerata :mrgreen:
sonra bakımlarına dikkat edin. özellikle filtreler varya hocam hava filtresi denilen şey benzin tüketimine çok büyük etkisi var.
Toyotasına aşık bir öğretmen. :mrgreen:
NOT : İleride araç değiştirirsem bmw alırım yoksa yine toyota.

Önemli NOT(unutmadan yazayım) : Ön tarafa kolluk varya, işte oraya bir örtü birşey koyun orası en erken kir tutan yerlerden birisi beyazlıyor sonra nasıl eski haline gelecek diye düşünmeyin benim gibi. sonra dua edersiniz artık.

Eğer ki çok kaba bir şekilde kullanmıyor iseniz bu söylediklerim kısa vadede değil uzun vadede sorunlar çıkartacaktır. Malumunuz örnek verecek olursak bir eğe ile yavaş sürttüğünüzdeki tepki ile hızlı sürttüğünüzdeki tepki aradındaki farktır ( Aynı güçten söz ettiğimizde) Pistonların kanallarındaki en küçük açıklık yakıt tüketimini artıracaktır. Buradaki ifadeler bariz şeylerden değl ufak farklardan ibarettir. Örneğin bu problemleri 30.000 yaşamazsınız motorun uzan vadedeki ömrü ve performansından söz ediyorum. Bir motorun laboratuar ortamındaki testten söz edildiğinde bile yakıt harcamalarındaki fark da işlemcilerin aynı banttan çıkmasına rağmen farklı performaslarındakiyle eşdeğerdir. Bunların bir seri üretim ürünü olduğunu farkına vararak neden böyle sorgusuyla değil ben arabamı nasıl daha güzel ve daha performanslı kullanabilirim e odaklanmanız tavsiyemdir.

Teachnologist' Alıntı:
Sevgili arkadaşım;

Aslında buradaki asıl sebep devir sayısıdır. Neden?

Çünkü araç ilk üretilddiğinde ne kadar sıfır taşlamaya yakın üretilse de pistonların motor içindeki hareketinde yataklarına alışması işlemidir. nasıl ki ilk balata takıldığında balatalar disk şeklini alması bekleniyor ise pistonların da yataklardaki hareketi sırasındaki sürtünmeyi en aza indirgemesi beklenir. Örneğin ayağanın tam numarsında bir ayakkabı alsan bile ilk koştuğunda farklı noktalardan baskı hissedersen. Ama bir süre giydikten sonra ayakkabının ayağının şeklini ( :D veya ayağın ayakkabının şeklini) alması beklenir. o yüzden yüksek devirlerde kullanarak zedelenmelere yol açmaman için bunlar söylenir. İlk başlarda düşük devirlerde kullanmak zorlanmaları azaltacağından ve motorun oturmasını sağlayacağından sağlıklıdır. Size söyleyeceğim sadece ilk aldığınızda değil ( ki ilk aldığınızda daha önemlidir) arabayı ani devir artışlarına tabi tutmamak ve yüksek devirlerde kullanmamaktır.

Çok güzel değerlendirmeler. Teşekkürler.

benim bildiğim yeni araçlarda motor açma diye bir şey yokmuş. servisin söylediği sadece araçla yüksek devirlerdeyken ani frenleme yapmaktan kaçının deniyor.
tabi bunu sevis söylüyor ama bende deneyimlerimi paylaşayım benimde aracım (toyota değil) şu anda 2300 km de ilk aldığımda performansından hiç memnun değildim ama 2300 km oldu ve performansı ilk haline göre çok arttı demek ki motorun gerçektende bir açılması gerekiyor.

ozcanikli' Alıntı:
Arkadaşlar aracı sıfır aldım şehir içi 2000km oldu. Şimdi şehirler arası yola cıkacağım.
Eskide motor acmak gibi bir terim vardı. Hala geçerli mi?
100 110 gibi mi gitmeliyim yoksa ciddi manada sürat yapmak araç için daha mı iyi olur?
Bilen arkadaşlar bilgilerndirirse cok sevinirim.

Toyota corolla aracım 1.6 benzinli

Hocam rodaj süresi araçtan araca değişir ama yaklaşık olarak ilk 4000 ile 6000 km. arasıdır. Yani bu kadar yol yaptıktan sonra aracı maximum performansta kullanmalısın. Arkadaşların söylediği doğru rodaj süresi bitene kadar aracın çekişi mükkemmel değildir. Şehirler arası yolda aracı fazla zorlamadan yol alırsan daha iyi olur. Zaten yakıtın da normalden fazla olacaktır rodaj süresi bitene kadar. İyi yolculuklar.

bence çok fazla takmayın bu sayıları devirleri arabayı her zaman nasıl kullanıyorsanız öyle kullanın. ben şahsen öyle yaptım. yok km şu kadardı devir saati bu kadar oldu diye yola çıkarsanız Allah etmeye kaza falan yaparsınız

yeni araçların çoğunda rodaj süresi var diye biliyorum.benim aracın kitapçığında yukarıda arkadaşların bahsettiği uyarı yazıyordu.

hocam 2 gündür yeni kasa corolla görüyorum süper bir dizayn bence :) seninki yeni kasamı eski kasamı ?

ben ocakta aldım kasa değişti.
ama yapacak birşey yok
kredimin ödemesine 16 ay kaldı
bundan sonra cıkacak kasayı ilk alacak ben olurum sanırım

arkadaşlar sivas mersin arasını yarım depo benzinle gittim. ortalama 5.2 yakıt yaktı. yorumlarınızı bekliyorum.

Bende bayram arasında memlekete gittim 550 km. bunun 45 km. si şehit içi sadece 1 ve 2. vites. 145,00 TL. yaktım. Ortalama 0,27 Kr. a geliyor. Araç 2011 Seat İbiza Copa benzinli.

bende ilk aracımı sıfır aldım ve ilk 3000 km'de şehir içinde kullandık ve aşırı hız yapmadık, daha sonra şehirlerarası yolculuklarda yüksek hızlara çıktık ama bilinçli olarak belli bir hızın üzerini çıkıp aracı denediğimizi hatırlamıyorum, aracımız şuan 40.000'lerde ve herhangi bir sorun yaşamadık şuana dek, sana tavsiyem kafana göre kullanman, ciddi sorunlar yaşayacağını düşünmüyorum.

BBNET
Geri