18+1 BT sınıfı kablolu internet

Kodla Büyü

şeffaf

Seçkin Üye
Seçkin Üye
merhabalar herkese
Okulumuza 18+1 BT sınıfı kuruldu. Fakat kablolu bağlantı yapılmadı. İlçeden bunu siz halledeceksiniz dediler. Kablosuz bağlanıyoruz şimdilik. kablolu için yapmam gerekenler neler acaba?

Sadece bilgisayarlar mı geldi hocam? Eğer öyleyse en başında veri toplanırken okulda BT lab var, kablolama mevcut, bilgisayarlar eski diye belirtilmiştir. Bu durumda yapacak birşey yok. Ağ altyapı sorunlu ise onarmak okula kalıyor malesef.

https://amzn.eu/d/gPTxvYb 3 Tane al
https://amzn.eu/d/5cdYmz0 1 Adet
https://amzn.eu/d/cdwsO6Q 1 Adet

18 öğrenci 1 öğretmen bilgisayarı var .
Sınıfta tahtanın önünde öğretmen bilgisayarı var.
Diğer bilgisayarlar U şeklinde dizilmiş.
Data (internet) Kablo bağlantıları görünür şekilde 1,2,3,4,5,6,7 nol bilgisayarlar 4 Nolu bilgisayarın Arkasında olan 8 port Data switch e bağlı olacak. 8,9,10,11,12,13,14 nolu bilgisayarlar 11 nolu bilgisayarın arkasında bulunan 8 Port Data switche bağlı olacak 15,16,17,18 ve öğretmen bilgisayarı ise 17 nolu bilgisayarın arkasında bulunan 8 Port Data switche bağlı olacak .
Buraya kadar olan bağlantı kabloları Mavi renkte olacak.
4 Nolu bilgisayarın arkasında bulunan Data switchten çıkan bir kablo (kırmızı olacak) 17 Nolu Bilgisyarın arkasında bulunan data Switche bağlanacak.
11 nolu bilgisayarın arkasında bulunan Data switchten çıkan bir kablo (kırmızı olacak) 17 Nolu Bilgisayarın arkasında bulunan data Switche bağlanacak.
Bir Tane Bulut şeklinde olan merkezi internetten gelen kablo (Siyah) 17 Nolu Bilgisayarın arkasında bulunan data Switche bağlanacak.

unnamed-webp.81120

Ekli dosyalar

• unnamed.webp
    unnamed.webp
    186.5 KB · Görüntüleme: 503
Son düzenleme:
3 tane 100Mbps switch kullanmak pek sağlıklı gelmedi bana. Performans sıkıntısı, kablolama karmaşıklığı, fazla cihaz ile arıza riski, switchlerin biribirine bağlanırken işgal edilen ve azalan port sayıları, vb. birçok sıkıntı ortaya çıkacaktır.
Onun yerine 24 port Gigabit (1000Mbps) switch kullanmak daha doğru olacaktır.

Sınıfta ağ için kanallar var mı? Yoksa geçmiş olsun.
Kablo ve Switch diğer okullarda bolca vardır, yüzyüze görüşülüp, rica ile temin edilebilir.
Yazı veya telefon ile sorunca kimse bizde fazla var demiyor.

Eğer malzemeyi temin edip ağı siz kuracaksanız kesinlikle gigabit switch temin edin. Bilgisayarların yerleşimine göre orta bir noktaya switchi yerleştirip kabloları kanaldan çekin. Yanında elektriği de çekersiniz.

Hocam bakanlık Tip-2 diye adlandırdığı BT sınıflarında geçen yıl bu switchi kullandı. (en azından benim bulunduğum yerdeki lablarda) İsterseniz bunu yok derseniz de muadili tek switchle işinizi çözebilirsiniz. Tabi kablo kanalları ve elektrik hattı çekildi varsayıyorum.

1 kutu jr45+bir pense+ yeteri kadar cat5 yada cat6 kablo+24 lük bir switch
benim yapmam 1 gün sürmedi bende de alt yapı yoktu kendim çektim hiç bir sıkıntı yok şuan.

Ana PC den kontrol için kablosuz bağlantı tavsiye etmiyorum.

hocalarım değerli yorumlarınız için teşekkür ederim. bt sınıfında görseldeki kuruldu ışıklar yanıyor ama kablolu bağlantı bilgisayarlara gelmiyor. Kabinetten bir kontrol sağlanıp bakanlıktan çoklama yapılması gerektiğini söylediler ama ben nerden başlayacağımı bilemedim işin mantığını bilmediğimden.

Ekli dosyalar

• WhatsApp Image 2026-01-06 at 12.52.57.webp
    WhatsApp Image 2026-01-06 at 12.52.57.webp
    86.3 KB · Görüntüleme: 50
hocalarım değerli yorumlarınız için teşekkür ederim. bt sınıfında görseldeki kuruldu ışıklar yanıyor ama kablolu bağlantı bilgisayarlara gelmiyor. Kabinetten bir kontrol sağlanıp bakanlıktan çoklama yapılması gerektiğini söylediler ama ben nerden başlayacağımı bilemedim işin mantığını bilmediğimden.
Hocam port çoğaltılması diye bir durum var. Meb o portu çoğaltıyor. Şuan sizin sınıfta sadece bir bilgisayar ağa bağlanıyordur diğerleri bağlanmıyordur. Fatih pys den port çoğlatılması diye arıza kaydı bırakırsanız bir kişi gelip kabinette küçük bir ayar yapıyor sonra düzeliyor.

Geri