İlköğretimde sınıfta kalma

Kodla Büyü
Öğrenci Başarısının Değerlendirilmesi
MADDE 47-
c) (Değişik:RG-21/7/2012-28360) İlkokullarda öğrencilere sınıf tekrarı yaptırılmaz. Ortaokul ve imam-hatip ortaokullarında alınan bütün önlemlere rağmen bir üst sınıfı başarmada güçlüklerle karşılaşabilecek öğrencilerin sınıf geçmesi veya sınıf tekrarına ikinci dönemin son haftasında şube öğretmenler kurulunda karar verilir.
e) Kaynaştırma ve özel eğitim sınıflarında eğitimlerine devam eden öğrencilere, başarısızlıklarından dolayı sınıf tekrarı yaptırılmaz.

MADDE 47 – (Değişik:RG-24/12/2008-27090)
İlköğretimde öğrenci, kendi yaş grubu içinde bir bütün olarak yetiştirilir ve değerlendirilir. İlköğretim, öğrencilerin derslerdeki başarısızlığına bakılarak elenecekleri bir dönem değil, öğretim programlarında öngörülen derslerin ve sosyal etkinlik çalışmalarının ortak katkısıyla ilgi ve yeteneği ölçüsünde yetiştirilecekleri bir dönem olarak değerlendirilir.
hocam,
bu maddeyi gerekçe göstererek öğrenci bırakılmasının önüne geçilir yine.
bi değişiklik olmaz yani şu anki duruma göre...
http://mevzuat.meb.gov.tr/html/225_0.html

kalmayı getirmek istiyorlarsa yönetmelikleri değiştirmeleri gerekiyor. Karneye yakın biz öyle demedik derler.

bizde kalan olmaz. eğer bırakmak için evrak yığını gerekecekse kimse bulaşmaz o işlere

İlkokulda sınıfı tekrarı olamayacağı söylendiği için görüş istemişler. Sürekli devamsız öğrencilerin ve devamsızlık yaparak arada bir okula gelen öğrencilerin yeterince sınava girmedikleri ,öğretmenin öğrencinin bir üst sınıfa geçmesi bakımından yeterince gözlem yapamadığından, değerlendiremediğinden dolayı not girilen kısma G (Girmedi) yazın deniliyor. Yoksa okula sürekli devam eden ve başarılı olamayan öğrencileri sınıf tekrarına bırakın denilmiyor anladığım bu.
Saygılarımla.
7861adsiz.JPG

bakanlık hep yanlış anlaşılıyor. ve tekrar açıklama yapmak zorunda kalıyor. ama sanırım bizde işimize geldiği gibi anlıyoruz.

Bakanlık açıklamanın açıklamasını da yapmış :D

T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği

24.05.2013

BASIN AÇIKLAMASI

Son günlerde ulusal basında yer alan "ilkokulda sınıfta kalma geri geldi" şeklindeki haberler üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur.

Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nin uygulanmasına ilişkin illerde tereddüt yaşandığına dair alınan geri bildirimler sonucu konuya açıklık getirmek ve bilgilendirme yapmak amacıyla Temel Eğitim Genel Müdürlüğümüzce 81 İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne 21.05.2013 tarihinde "İlkokullarda öğrenci başarısının değerlendirilmesi" konulu yazı gönderilmiştir.
Şöyle ki;

Mecburi öğretim çağına giren tüm çocuklar e-kayıt sistemiyle okula kaydedilir ve devamları sağlanmaya çalışılır. Ancak bunlardan ilkokula kayıtlı olup, okula hiç devam etmeyen çocuklar bulunmaktadır. Aynı şekilde kaynaştırma ve özel eğitim öğrencisi de olup özel eğitim ücretinden faydalanan ve örgün eğitime devam etmeyen çocuklar bulunmaktadır.

İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde, 21 Temmuz 2012 tarihinde değişiklik yapılmış olup, 'ilkokullarda öğrenciler sınıf tekrarına bırakılmayacaktır' hükmü işlenmiştir. Bunun üzerine illerimizden 'okula devam etmeyen ilkokul çocukları da mı' sınıfı geçecek şeklinde görüş sorulmaktadır.

Bu talepler üzerine Genel Müdürlüğümüzden 21/05/2013 tarih ve 1041377 sayılı bir görüş yazısı illere gönderilmiştir. Söz konusu yazıda özetle;

1- Okula hiç devam etmeyen çocuklar sınıfta bırakılacaktır,

2- Okula hiç devam etmeyen kaynaştırma ve özel eğitim öğrencileri de sınıfta kalacaktır.

3- İlkokul 1-2-3'üncü sınıflarda haftada 6 ders, 4.sınıflarda 9 ders okutulmaktadır. Bazen öğretmenlerimiz devam etmeyen çocuğa sehven (örneğin beden eğitimi dersinden) not veriyor. Diğer 5 dersten not almamış oluyor. Yazımızda yeteri kadar not almamış öğrenciler sınıfta kalacaktır derken derslerden 40-45-80 gibi puan değil de her ders için karnesine düşürülebilecek bir not kastedilmektedir.

4- Söz konusu yazıda başarısızlığından dolayı sınıf tekrarına bırakılacak öğrencilerle ilgili bir yorum ve talimat verilmemiştir ve okula devam eden tüm ilkokul öğrencileri sınıflarını geçeceklerdir.

Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 48 inci maddesinde; "ilköğretim kurumlarında bir üst sınıfa devam etmek için öğrencinin iki dönem notunun aritmetik ortalaması her ders için 2'den aşağı olamaz" ifadesi geçerli olmaya devam etmektedir.

Dolayısıyla yeni bir uygulamanın getirildiği ifadeleri gerçeği yansıtmamaktadır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği

http://www.meb.gov.tr/haberler/haberayr ... p?ID=10273

bakan geçenlerde bir açıklama yaptı değişen bir uygulama söz konusu değil diye; yani diyor ki bırakabilirsiniz ancak kurulda geçirmek şartıyla :puhaha:

bo olay hiç okula gelmeyenler için miş. geldiği zaman gelmediği sınıfı tekrar edecekmiş.

Basın Milli Eğitim Bakanlığı ile ilgili haberlerde kendince yorumlarda bulunuyor. Kimse ilgili duyuru okumaya yanaşmıyor. Sonra 40 akıllı uğraşıp dursun.
Nasıl ki herkes gerektiğinde deneyimli bir futbol adamı gibi yorum yapıyorsa, uzman, deneyimli bir eğitimciymiş gibi sürece giriyor. Eğitimin paydaş kitlesi çok geniştir ama uygulayıcılar ve bağlı olunan bakanlık dışındakilerin bu denli olaya müdahil olmasına fırsat verilmemelidir kanısındayım. Kimse bir doktorun, maliyecinin, veterinerin, ziraatcinin işine bu denli karışamazken eğitimi de uygulayıcılarına bırakmak ve bırakmayanları uyarmak gerekir diye düşünüyorum.

BBNET
Geri