İholarda 1 saate düşen dersimiz için sınav yapmak zorunda mıyız?

Kodla Büyü
Zümrenizde karar almanız yeterli. Mümkünse ilçe zümre toplantısında da imkan ve şartlar dahilinde öğretmen uygun görürse uygulama sınavı yapabilir diye karar alın aldırın

Bizim yıllık plan nasıl olacak ben de ona takıldım. Anlat anlat geç tarzında olacak da, yayacak mıyız, kısacak mıyız, belli değil.

Şimdi mevzuat üzerinden netleştirelim:

1. Yönetmelik Ne Diyor?
• MEB Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği (09.09.2023)
• Tüm derslerde dönemde 2 sınav zorunlu.
• Ancak “sınavların türünü ve kapsamını zümre öğretmenler kurulu belirler” deniyor.
• Uygulamalı derslerde (ör. beden eğitimi, müzik, bilişim gibi) yazılı yerine uygulamalı sınav yapılabilir.
• Yazılı/uygulamalı oranı, zümre kararı ile netleşir.

2. Bilgisayar Dersi İçin Uygulama
• Bu yıl ders saati 1’e düşse bile, siz dönemde 2 sınav yapmak zorundasınız.
• Ama “yazılı” olması şart değil. Uygulama sınavı yapabilirsiniz (ör. Word’de tablo oluşturma, Scratch’te basit kodlama, Excel’de formül yazma gibi).
• Bunun için:
• Okulda Bilişim Teknolojileri Zümresi toplanır.
• Karara “dersin doğası gereği yazılı sınav yerine uygulamalı sınav yapılmasına” diye yazar.
• Karar tutanağı okul idaresine sunulur, e-okul’da sınav türü “uygulama” olarak işlenir.

3. Örnek Karar Metni

“Bilişim Teknolojileri dersi kazanımlarının uygulama ağırlıklı olması sebebiyle, 2024-2025 eğitim öğretim yılı I. (ve II.) döneminde yapılacak olan sınavların yazılı yerine uygulamalı sınav şeklinde yapılmasına, sınavların bilgisayar laboratuvarında öğrencilerin bireysel performansları dikkate alınarak değerlendirilmesine karar verilmiştir.”

4. Sınav Kayıt ve Uygulama
• Sınav sonuçları e-okul’a “uygulamalı” olarak girilir.
• Değerlendirme formu / rubrik hazırlanır (ör. dosya kaydetme, biçimlendirme, hata oranı).
• Öğrenciye verilen görev çıktısı saklanabilir (ispat için).

Özet:
Bu yıl dersiniz 1 saat de olsa iki sınav yapmak zorundasınız. Ama yazılı değil, uygulamalı yapabilirsiniz. Bunun için zümre kararı almanız yeterli.

Şimdi mevzuat üzerinden netleştirelim:

1. Yönetmelik Ne Diyor?
• MEB Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği (09.09.2023)
• Tüm derslerde dönemde 2 sınav zorunlu.
• Ancak “sınavların türünü ve kapsamını zümre öğretmenler kurulu belirler” deniyor.
• Uygulamalı derslerde (ör. beden eğitimi, müzik, bilişim gibi) yazılı yerine uygulamalı sınav yapılabilir.
• Yazılı/uygulamalı oranı, zümre kararı ile netleşir.

2. Bilgisayar Dersi İçin Uygulama
• Bu yıl ders saati 1’e düşse bile, siz dönemde 2 sınav yapmak zorundasınız.
• Ama “yazılı” olması şart değil. Uygulama sınavı yapabilirsiniz (ör. Word’de tablo oluşturma, Scratch’te basit kodlama, Excel’de formül yazma gibi).
• Bunun için:
• Okulda Bilişim Teknolojileri Zümresi toplanır.
• Karara “dersin doğası gereği yazılı sınav yerine uygulamalı sınav yapılmasına” diye yazar.
• Karar tutanağı okul idaresine sunulur, e-okul’da sınav türü “uygulama” olarak işlenir.

3. Örnek Karar Metni

“Bilişim Teknolojileri dersi kazanımlarının uygulama ağırlıklı olması sebebiyle, 2024-2025 eğitim öğretim yılı I. (ve II.) döneminde yapılacak olan sınavların yazılı yerine uygulamalı sınav şeklinde yapılmasına, sınavların bilgisayar laboratuvarında öğrencilerin bireysel performansları dikkate alınarak değerlendirilmesine karar verilmiştir.”

4. Sınav Kayıt ve Uygulama
• Sınav sonuçları e-okul’a “uygulamalı” olarak girilir.
• Değerlendirme formu / rubrik hazırlanır (ör. dosya kaydetme, biçimlendirme, hata oranı).
• Öğrenciye verilen görev çıktısı saklanabilir (ispat için).

Özet:
Bu yıl dersiniz 1 saat de olsa iki sınav yapmak zorundasınız. Ama yazılı değil, uygulamalı yapabilirsiniz. Bunun için zümre kararı almanız yeterli.

Detaylı cevap için teşekkürler

ilksms
Geri