İddialı bir mini sumo için gerekenler.

Kodla Büyü

nuribjk

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
277
Merhaba arkadaşlar,
2 defa MEB robot yarışmalarına öğrenci götürdük, sadece mini sumo da katılım sağladık. Geçen yıl en fazla 3.turu görebildik.
Mini sumo kategorisi için, iddialı bir robot yapmak için neler yapılmalı, bunu birlikte tartışarak, derece alamasak bile en azından çeyrek finali, son 32 yi görebilecek robotlar yapılabilir diye düşünüyorum.

Benim Gözlemlerim
-------------------
1- Derece yapan robotların hemen hepsi yere çok yakın robotlar, sizin robotun sensörü yüksekte kalırsa, şansınız yok.
2- Bu robotların birçoğu rakip sensörler tarafından algılanmayı zorlaştırmak için siyah renge boyanmışlar,
3- İddialı robotların hemen hepsi bıçak kullanmayı tercih ediyor, böylece rakibin altından girmeye çalışıyor sanırım.
4- En önemlisi de çok hızlı tepki veriyor bu robotlar.

Özellikle son maddeye bakarak benim merak ettiklerim:
-----------------
iddialı bir mini sumo için;
1- Hangi marka sensörü tercih etmek lazım.
2- Hangi marka motorları tercih etmek lazım. (Örneğin 100tl civarı motoların dişlileri kolay kırılıyor, yenileyince daha pahalıya geliyor)
3- Robot kart olarak ne kullanmak lazım. Elektronik bilgim çok iyi değil ama acaba piyasada yaygın olan robot kart+arduino yerine daha hızlı işlem yapan tek kart falan mı kullanıyorlar, eğer öyle ise bu tanıma uyan kartları nereden temin edebiliriz.

Ben derece yapan okulların özellikle mini sumo ciddi yatırım yaptıklarını düşünüyorum, yani kod, taktik illaki önemli ama sensör, motor, gövde, robot kart... Bunları ortalamanın üzerinde seçtiğinizde şansınız artacaktır.

2019 Ekim itibariyle, 400tl civarına çalışan mini sumo robot var piyasada. Ama sadecece robot kartı 400 tl olanda var. Gövde 1000tl üzeri olan var. Bu şekilde iyi bir robot toplayım dediğinde tek robot belkide 5000tl yi bulacaktır. Geçen yıl derece yapan okulların, robotları özel çantalarda getirdiklerini gördüm :) Ciddi ciddi dışı metal, kilitli, içerisinde robotun sıkışarak sabitlendiği bir yerin olduğu çantalar vardı. Taşıma esnasında zarar görmesin diye.

Sizlerin de gözlemleri, yorumları, tavsiyeleri ile belki forumdan birileri derece yapar. Üstte de belirttim, benim elektronik bilgim çok iyi değil, okulumun da ekonomik olarak büyük destek vermesi zor. O yüzden benim hedefim son 64 robot içerisinde yer almak :)
 
Gereken tek şey PARA. Bu tür yarışmalara katılan bir arkadaşım özel okulların parayı bastırıp, hazır robotlarla, çok sayıda robot ile katıldıklarını söylemişti. O nedenle tek gereken şey para.
 
Gereken tek şey PARA. Bu tür yarışmalara katılan bir arkadaşım özel okulların parayı bastırıp, hazır robotlarla, çok sayıda robot ile katıldıklarını söylemişti. O nedenle tek gereken şey para.
aynen hocam, iş çocukların yarışmasından veya kendini geliştirmesinden çıktı malesef, özel okulların hava atma reklam yapma durumuna geldi. Bütçeniz ne kadar yüksekse o kadar kaliteli motor ve gövde alır ve öne geçersiniz.
 
Arkadaşlar bende işin ucunun paraya dayandığını yazmıştım:) önemli olan mevcut imkanlarla, çok açılmadan nasıl iyileştirebiliriz. Zaten derece iddiamız olamaz bu şartlarda. Aslında çözüm çok basit.
1.her okul her kategoride tek robot ile katılabilir diyeceksin.
2. Olarak ta kullanılabilecek sensör, gövde, kartlar, motorlar için bir sınırlama getireceksin. O zaman kodlamanın, taktiğin önemi ortaya çıkacak.

Benim merak ettiğim su, kısmen iddalı hale nasıl gelebiliriz. 1.olmayalım ama 3. turdan da elenmeyelim :) en azından 5-6maç yapsın robotlarımız.
 
Hocam bende yıldır öğrenci götürüyorum en eğlencelisi mini sumo diye sadece mini sumo çalışıyoruz. Geçen yıl son günü ve son 48 i gördüm müsaadenizle birkaç tecrübe paylaşmak isterim.

Geçen yıl 4 robotla katıldık 1 robot bize göre çok iyi 2 tanesi orta biri çok zayıftı. Son 48 i gören robot ise bize göre 3. sıradaki robottu ve neredeyse hiç şans vermiyorduk. En güçlü robot 2. turda öğrencinin hatası yüzünden elendi, son 48 e giden robotu ise 2 tur önce çok güçlü bir rakibe karşı resmen öğrencim kurtardı. Yani o an çekilen kura, öğrencinizin öz güveni, şans vb. çok şey etkiliyor.

Mesela karşınızdaki robota göre robotunuzu dohyoya koyma şekliniz yarışmayı birebir etkiliyor, çok hızlı robotlar genelde çok güçlü olmuyor ve çok stabil tepkiler veremiyor bu tarz robotlara dohyoya robotları yakın koyarsanız sizi alıp süpürüyor ama uzağa koyarsanız ve kendi robotunuza hamle şansı bırakırsanız, rakip robot ya kendini dışarı atıyor yada yeterince güçlü olmadığı için sizinde bir şansınız oluyor.

İlk yıl katıldığımda şasenin önemini farketmiştim bizim robot kafa kafaya geldiğinde ve hızlı vurduğunda arka taraf zıplıyordu eğer robotlar bir şekilde kafa kafa ya gelirse ve standart kodlar kullanıyorsanız iş şase ve güçte bitiyor, güçlü ve dengeli olan kazanıyor ama iyi bir kodunuz varsa robot güçsüz bile olsa sizden güçlü robotları yene biliyorsunuz. Biz en azından bunu gördük, çok tecrübeli değildik, üst sıralara çıkan robotumuz çokta güçlü değildi ama son güne kadar gittik.

Hazır karlara gelince çoğu zaman arduino leonardo da kullanılan chipi kullanıyorlar, sanırım bunun sebebi piyasa çünkü son zamanlarda herkes arduiono kullanıyor ve arduino programlamaya alıştı. Arduionun bootloder ını yüklüyorlar ve kartlar arduino ide ile programlanabiliyorlar.

iş çocukların yarışmasından veya kendini geliştirmesinden çıktı cümlesine ise aynen katılıyorum en azından belki şöyle bir uygulamaya gidilebilir, hazır kart kullanan robotlar ile kendi pcb sini yapan veya arduinio kullanacaksa bile kartları kendi toplayan ekipler için ayrı bir kategori yapılabilir. Kayıt esnasında görevli kontrol eder hangi kategoriye uygunsa orada yarıştırır.

Bence asıl önemli olan aynı robotla katılan okullar, sizden kat be kat pahalı robotu bir kere yeniyorsunuz iki kere yeniyorsunuz sonuçta bir yerde eleniyorsunuz, yıllardır yarışmalara katılan malzeme biriktiren sponsorları olan okullarla veya bir motora 1000 tl veren , robot başı 5-6 bin lira para harcayabilen, sırf bu iş için mühendis çalıştıran bir özel okula karşı derece yapabilecek seviyeye gelebilmek çok zor.

Bence şu şekilde bir uygulama yapılabilir mesela 3. turda her okulda maksimum 6 robot kalabilir dersin 7 robotu kalan okuldan istediği birini çıkarmasını istersin, okul robotlarından birini çıkarır, çıkarılan robota elenen robotu onun yerine yarışmaya devam ettirirsin. 4. turda 5 kalabilir, 5. tura 4 robot kalabilir, 6. tura 3 robot kalabilir dersin olur biter.

Yarışma yaklaşık 1000 robot başlıyor
2 .tur 500
3. tur 250 kalıyor son 250 de 6 robotun olur
4. tur 124 kalıyor son 124 de 5 robot olur
5. tur 68 diyelim 4 robot olur
son 32 ye 3 robot kalır bir okuldan
son 16 ya maksimum 2 robot kalır

son 32 ve son 16 turlarında aynı okulun robotları birbirleri ile eşleşemez dersin böylece son 32 de okulun kalan 3 robotunu veya 2 robotunu birbirine kırdırmazsın harcanan emek boşa gitmez. Birebir aynı robotun ilk 5 olması çok bir şey ifade etmiyor 1 .olsun rüşdünü ispat etsin.
 
benim de merak ettiğim bir konu var. yarışmalara katılan arkadaşlar cevaplarsa sevinirim. sizce yarışma tekrar edilse dereceye giren robotların tekrar dereceye girme ihtimali yüksek mi?
 
benim de merak ettiğim bir konu var. yarışmalara katılan arkadaşlar cevaplarsa sevinirim. sizce yarışma tekrar edilse dereceye giren robotların tekrar dereceye girme ihtimali yüksek mi?
Belli seviyenin üzerinde çok güçlü robotlar kalıyor ama bazen ilk 3 u aynı robot alıyor veya ilk 5 te aynı 3 robot kalıyor elenenler de kendi takımına eleniyor.

Çizgi izleyende kesinlikle oluyor, mini sumo da şans faktörü, dış etkenler çok etkili ama yine de birebir aynı robotlar en üstte ise demekki birinciliği hak ediyor ona kimsenin itirazı yok ama sıkıntı şu aynı robottan 7 tane oluyor yarışmada böyle 4-5 tane takım olsa yetiyor zaten. Birinci olan yine olsun hakkiysa ama birinci ile birebir aynı olan 7 tane robot pes peşe sıralanırken belki bir tık altında olan robotun ilk 100 e bile giremenesi kötü oluyor. Birinci olanı yine tebrik edeceğiz ama birebir aynısı zaten birinci 2. de sensin, 3. de sensin demenin anlamı ne
 
@memole
Evet hocam kesinlikle dediğiniz gibi, bir okuldan 7-8 tane katılan robot çok oluyor, bunların hemen hepsi aynı seviyede ve iddialı robotlar. Böyle olunca en fazla 1-2 fire vererek, son 16 takım içerisinde 2 okul zaten 5 er robot ile geliyor. Bu adamların derece almaması imkansız demektir.

Mutlaka bir sınırlama olmalı, bir kategoride en fazla 2 robot desinler bari. Zaten yine bu adamlar öyle yada böyle dereceye gireceklerdir, çok şansızlarsa önceki turlarda iddialı bir okul ile denk gelirler. Ama bu şekilde organizasyon çok keyifsiz bir hal alıyor.

Hele tek robot ile kıt imkanlar 3-4 ay hazırlanıp gelen okul için bazen yarışma 10sn de bitiyor.
 
Bu yarışmaların ne faydası var merak ettiğim için soruyorum, hiç katılmadım , amaç ne burada? Algoritma, programlama ile ilgili yarışmalar daha mantıklı olmaz mı? Veya problem çözme.
 
robot firmalari bu kategoriye cokmus durumda. jsumo sumozde vs.

hazir kart dediginiz pcbleri kendiniz yapabilirsiniz. cizim olayi basit ama hangi motor surucu kullanmak gerek regulator kullanicak mi vs kafa karisitirici olabiliyor. sicak hava tabanciasi ile lehimle isleri kolaylikla hallediliyor.
bazi sumolarda nano + tb6612 oldugu halde iyi seviyelere gelebiliyor. burada motor ve motorun torku da devreye giriyor.
sase zaten cok onemli. cizimi yaptirmasi vs.

sonuc olarak ilk olarak emek sonrasinda paraya variyoruz. :)
 
@memole
Evet hocam kesinlikle dediğiniz gibi, bir okuldan 7-8 tane katılan robot çok oluyor, bunların hemen hepsi aynı seviyede ve iddialı robotlar. Böyle olunca en fazla 1-2 fire vererek, son 16 takım içerisinde 2 okul zaten 5 er robot ile geliyor. Bu adamların derece almaması imkansız demektir.

Mutlaka bir sınırlama olmalı, bir kategoride en fazla 2 robot desinler bari. Zaten yine bu adamlar öyle yada böyle dereceye gireceklerdir, çok şansızlarsa önceki turlarda iddialı bir okul ile denk gelirler. Ama bu şekilde organizasyon çok keyifsiz bir hal alıyor.

Hele tek robot ile kıt imkanlar 3-4 ay hazırlanıp gelen okul için bazen yarışma 10sn de bitiyor.

Hocam her kategoride 2 robot şanssızlıklara kapı açabilir ama nasıl ki yarışmaya 7 robot sınırı gelmişse, yukarıda da yazdım, turlar için sınırlama bence daha doğru mesela 3. tura adamın 7 robotu da çıkmışsa maksimum 6 robot diyeceksin okul robotlarından birini yarışmadan çekecek yarışmadan çekilen robotun yerine ona yenilen robot devam edecek.Sonraki turda 5 robot diyeceksin 6 robotu olan birini çekecek yarışmadan. Böylece son 16 da en fazla 2 robotu kalacak okulun, başarılı ise zaten 1. olsun herkes de alkışlasın. Şu şekli bir birinin kopyası 7 robot çok mantıklı değil.
 
Bu yarışmaların ne faydası var merak ettiğim için soruyorum, hiç katılmadım , amaç ne burada? Algoritma, programlama ile ilgili yarışmalar daha mantıklı olmaz mı? Veya problem çözme.
Hocam biz 3. yılımızı çalışıyoruz ben gördüğüm faydaları söyleyeyim. Birincisi bölümde bir kültür oluştu, iyi öğrenciler sırf robotik ekibi için bölümü tercih ediyor. Robotik ekibindeki öğrencilerle özel çalışıyoruz arduino programlama, sensör kullanımı gibi bir sürü konuyu kendi başlarına yapmalarına izin veriyoruz okul da destekliyor malzeme sayısı ve çeşidi sürekli artıyor. Tubitağın bilim sokağı etkinliğine katıldık mesela hem malzeme aldırdık, hem öğrenciler keyif aldı. Yarışmaya götürdüğümüz öğrencilerde ciddi merak artışı oluyor, mesela geçen sene götürdüğümüz öğrenciler yumurta toplayan yapalım dedi ben uğraşmam dedim biz yaparız dediler malzemeler orada duruyor dedim bu sene belki de bir yumurta toplayan da olacak. Bir başka faydasını şöyle gördük, öğrenci yarışma için çıktı tam yarışma başlarken kablolar kısa devre yapmış duman falan çıkmış, normalde bizim öğrenciler korkar o an bir şey oldu diye, öğrenci tutmuş koparmış kabloyu orada 2 dk da tamir etmiş robotu bizim robot üst tura geçti öğrencinin anlık bir olaya tepki verebilmesi bence çok güzel bir durumdu.
 
Gövde 3D ,Motorlar idare eder (pahalı değil), kart 4A motor başı akım ,
Hazır robotların hepsini yendik.
Sonuç:son 12 geçen sene son 16 ondan önceki sene son 16 benim için yeterli sonuçlar.

para lazım evet ama çok paranız da olsa olayın %30 u şans bana göre, teker kaydımı taktik tuttumu, rakip alçakmı, rakip hızlımı her şey etkiler.
Ama DEĞER....
Not: Robotları öğrencilerim yapar :) her 11. sınıf 9 ve 10 lara ders verir. ben sadece istedikleri robotu çizerim. kodlamada hatalarını söylerim.
Bu düzeni oturtabilirseniz ne ala ama ben yapayım öğrenci gitsin diyorsanız boşuna yormayın kendinizi 2000tl ye motor alan adamları yenmeniz zor....
 
Geri
Üst