İdare ve BTS bilgisayarlarını Ağ Üzerinde Ayırmak?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan mevcut
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kodla Büyü

mevcut

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Okulumuzda önceden iki internet hattı vardı. Biri BTS'ler için kullanılan MEB hattı diğeri de idare ve öğretmenler odası için kullanılan normal internet hattı. Şimdi normal internet hattı kapatıldı. Okulda sadece meb hattı kaldı. Dolayısıyla okuldaki tüm bilgisayarlar (toplam 70 civarı) aynı hattan internete bağlanıyor.

Dolayısıyla ağ üzerinde öğrenci bilgisayarlarından idare ve öğretmenler odasındaki bilgisayarlar görülebiliyor. İdareciler gün içinde sürekli ağ üzerinden dosya paylaştıkları için dosya paylaşımını kapatmak istemiyorlar. Ama öğrencilerin de ortak klasörlere ulaşmasını istemiyorlar haliyle.

İnternette araştırma yaptım, Diğer bilgisayarlara Guest kullanıcısını kullanarak parolalı bağlantı yapmaya çalıştım ama olmadı. (Win 7 tüm bilgisayarlar)

Bu sorunu çözmek için aynı hatta birbirini görmeyen farklı ağlar oluşturmak için bir yöntem var mı? Bunun için bir program var mıdır? Yoksa modem ayarlarından mı bunu yapmaya çalışmak daha mantıklı? (MAC adresleri, Alt Ağ Maskesi vs.) Tabi kullanacağımız yöntemin öğrencilerin aşamayacağı bir yöntem olması da gerekiyor.

İdari bilgisayarlar ve öğretmenler odasındaki bilgisayarların ağ paylaşım merkezinden parolalı erişimi etkin hale getirseniz sorununuz hallolur sanırım. Parolayı bilmeyen birinin ilgili bilgisayarlara erişmesini engellemiş olursunuz.

İdare ve öğretmen bilgisayarlarını farklı bir çalışma grubu altında toplamayı da deneyebilirsiniz. Umarım faydalı olur

Sayın hocam,
En basit çözüm, ev ağı oluşturmaktan geçiyor. Nette anlatımlar bulabilirsiniz sanırım.
Tüm idare bilgisayarları kablo ile mi ya da aynı switch, access point vs.'ye mi bağlı? ağ yapınıza göre donanımsal bir çözüm bulunabilir. Şöyle ki idare bilgisayarlarının tümünü bir switch'te toplayıp, switch ile modem arasına router özelliği olan bir access point koyabilirsiniz. Bizim okulda airties marka 4 portlu bir AP var. Bu AP üzerindeki mavi port, web portu olarak geçiyor. Modemi bu porta bağladığımızda AP modemden bir IP alıyor, ancak kendisi, kendine bağlı bilgisayarlara farklı bir ağ adresi üzerinden IP dağıtıyor. Yani modemden 192.168.1.50 gibi bir IP alıyor ama kendi DHCP sunucusundan 192.168.2. ile başlayan IP'ler dağıtıyor. Varsayılan ağ geçidi olarak da modemi gösteriyor. Böylece kendine bağlı bilgisayarlar internete çıkabiliyor, birbirlerini görebiliyorlar ancak 192.168.1.'li IP'ye sahip bilgisayarlar onları göremiyor.
Ancak tavsiyem ev ağı oluşturmayı denemeniz yönünde. Bu hafta okulda ben de bu işi yapmaya çalışacağım.

ModeXL' Alıntı:
İdari bilgisayarlar ve öğretmenler odasındaki bilgisayarların ağ paylaşım merkezinden parolalı erişimi etkin hale getirseniz sorununuz hallolur sanırım. Parolayı bilmeyen birinin ilgili bilgisayarlara erişmesini engellemiş olursunuz.

İdare ve öğretmen bilgisayarlarını farklı bir çalışma grubu altında toplamayı da deneyebilirsiniz. Umarım faydalı olur
Çalışma gruplarını farklı yaptım ama o hiç bir işe yaramıyor. Gene her bilgisayar görüyor birbirini.

Parolalı erişimi aktif hale getirip diğer bilgisayara bağlanmaya çalışınca kullanıcı adı ve şifre soruyor. Bunun için bağlanacağım bilgisayadra Guest kullanıcısnı aktif hale getirip parola belirliyorum. Ama kullanıcı adı olarak Guest ve şifre olarak da belirlediğim şifreyi girince gene de bağlanmıyor. Farklı bilgisayarlarda da denedim ama bu kısımda neyi atladığımı çözemedim bir türlü. O yüzden başka yollara yöneldim :)

yakuphan' Alıntı:
Sayın hocam,
En basit çözüm, ev ağı oluşturmaktan geçiyor. Nette anlatımlar bulabilirsiniz sanırım.
Tüm idare bilgisayarları kablo ile mi ya da aynı switch, access point vs.'ye mi bağlı? ağ yapınıza göre donanımsal bir çözüm bulunabilir. Şöyle ki idare bilgisayarlarının tümünü bir switch'te toplayıp, switch ile modem arasına router özelliği olan bir access point koyabilirsiniz. Bizim okulda airties marka 4 portlu bir AP var. Bu AP üzerindeki mavi port, web portu olarak geçiyor. Modemi bu porta bağladığımızda AP modemden bir IP alıyor, ancak kendisi, kendine bağlı bilgisayarlara farklı bir ağ adresi üzerinden IP dağıtıyor. Yani modemden 192.168.1.50 gibi bir IP alıyor ama kendi DHCP sunucusundan 192.168.2. ile başlayan IP'ler dağıtıyor. Varsayılan ağ geçidi olarak da modemi gösteriyor. Böylece kendine bağlı bilgisayarlar internete çıkabiliyor, birbirlerini görebiliyorlar ancak 192.168.1.'li IP'ye sahip bilgisayarlar onları göremiyor.
Ancak tavsiyem ev ağı oluşturmayı denemeniz yönünde. Bu hafta okulda ben de bu işi yapmaya çalışacağım.
Ev ağı oluşturmak derken ağ konumu ayarla kısmında soruyor hani, ev - iş - ortak diye ordan ev ağını mı seçmeliyim?

Okulda BTS'dekiler hariç iki switch var. Modemden çıkan hat ilk switche gidiyor. Ordan idare bilgisayarlarına dağılıyor. Bu switchden çıkan bir kabloda BTS'lere dağılım yapılan diğer switche gidiyor. BTS'ler de bu şekilde ikinci switch üzerinden bağlanıyor ağa yani. Sanırım bu sistemde anlattığınız gibi router özellikli bir AP ile çözüm bulabiliriz. Daha önce hiç denediğim şeyler değil bu IP ayarlama alt ağ maskeleme işleri ama kafamda canlandı biraz bişeyler :)

Access Point ayarlarını modeme bağlanıp ayarladığımız gibi tarayıcı üzerinden yapabiliyoruz değil mi?

BBNET
Geri