İşletmelerde beceri eğitimi stajı zorunlu mu

Kodla Büyü
Bizim okuldada 40 işgünü işletmeye giden stajını yapmış sayılır denilmiş. Bu sebeple 40 işgünü işletmeye giden öğrenci işletmeden çıkıyor. Okulda ime sınıfına geliyor.
Net bir yazı olmayınca okul idaresi ne anlarsa onu uyguluyor. Bu seferde farklı farklı uygulamalar oluyor

320 saat işletmede geçirdi ise staj süresini tamamlamış oluyor hocam

Yukarıdaki uygulamayı yanlış bulmuştunuz hocam. 320 saat 40 işgününe denk geliyor.

Yukarıdaki uygulamayı yanlış bulmuştunuz hocam. 320 saat 40 işgününe denk geliyor.
Evet yanlış hocam. Bir önceki mesajda açıkladım zaten
320 saat işletmede geçirdi ise staj süresini tamamlamış oluyor hocam. Yönetmelik 320 saat demiş. Günlük 8 saatten 40 iş günü.
Haftada 3 gün 8 er saatten giderse 13,5-14 hafta yetiyor. Ama bu staj süresini tamamladı deyip İME yi bırakma anlamına gelmiyor. Normalde İME eğitim öğretim yılı boyunca devam etmek zorunda. Özel durumları genele yaymak sistemi çürütür. Buna yol vermemek gerekir.

320 saat işletmede geçirdi ise staj süresini tamamlamış oluyor hocam
Yanlış bilgi. 1 dönem İBE yaptıysa staj süresini tamamlamış sayılıyor. 1 dönem için İME (okula gelinen günler çıkınca) 54 iş günü ve 432 saat eder.
----------------------------
MADDE 127- ....
(2) (Değişik:RG-1/9/2018-30522) Bu Yönetmelik kapsamında; işletmelerde en az bir dönem meslekî eğitim gören öğrenciler, ..... staj süresini tamamlamış sayılır.

Şöyle açıklayayım bazı istisnai durumlar hak değildir. İME eğitim öğretim yılı boyunca işletmede yapılır. Ancak 14 hafta yaklaşık 1 dönem kadar İME yapan bir öğrenci sağlık mazereti, deprem vb doğal afet, iş yeri kapanması vb mücbir sebeplerle İME yi tamamlayamazsa uygulanacak özel bir durumdur. Canı isteyen bunu kullanıyorum deyip İME yi bırakamaz

Yanlış bilgi. 1 dönem İBE yaptıysa staj süresini tamamlamış sayılıyor. 1 dönem için İME (okula gelinen günler çıkınca) 54 iş günü ve 432 saat eder.
----------------------------
MADDE 127- ....
(2) (Değişik:RG-1/9/2018-30522) Bu Yönetmelik kapsamında; işletmelerde en az bir dönem meslekî eğitim gören öğrenciler, ..... staj süresini tamamlamış sayılır.
Hocam nesi yanlış aynı şeyi söylemişim zaten

Bizim okuldada 40 işgünü işletmeye giden stajını yapmış sayılır denilmiş. Bu sebeple 40 işgünü işletmeye giden öğrenci işletmeden çıkıyor. Okulda ime sınıfına geliyor.
Net bir yazı olmayınca okul idaresi ne anlarsa onu uyguluyor. Bu seferde farklı farklı uygulamalar oluyor
Eğer işletme varsa durum müsahit ise öğrenciyi okula çekmeyin, çekiyorsanız yazılı kanıtlarınız olsun. Zorunlu şartlar sebebiyle öğrenci İMEye okulda devam ediyorsa, 54 işgününden (1 dönem) az işletmeye gittiyse staj yapmak zorunda.

Şöyle de bir durum var bir maddede staj süresi 40 iş günü diyor. Diğer bir yerde dönemden bahsediyor. Dünkü mesajlarda da konu oldu Yönetmelikte de tutarsızlıklar var ama yapacak bir şey yok. Hayırlısı

Bu adreste detaylandırılmış: https://mtegm.meb.gov.tr/www/sss.php

"İşletmelerde mesleki eğitim dersini okulda yapan Anadolu meslek programı öğrencileri ile Anadolu teknik programı öğrencilerinin Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği göre mezun olabilmeleri için 40 iş günü staj çalışması yapmaları gerekmektedir.Herhangi bir sebeple stajını tamamlayamayan öğrenciler için okul müdürlükleri tarafından Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi ve Enfeksiyon Önleme Kontrol Kılavuzuna göre gerekli tedbirlerin alınması suretiyle okullarda tamamlamaları sağlanacaktır."
Bu daha vahim hocam. O zaman şöyle düşünelim:

1- Yönetmelik İME için uygun işletme yoksa okulda yapılır diyor.
2- Okulda alındıysa o zaman da yazın staj yapar diyor.
3- Yukarıda da öğrenci staj yapacaksa ve uygun işletme yoksa o da okulda olur diyor.

Üç durumu birleştirirseniz, uygun işletme bulunmadığı için İMEyi okulda alanlar staj durumuna kalmış oluyor ve staj için yine uygun işletme bulamayacakları için bunu da okulda almaları gerekiyor.

Dolayısıyla öğrenci benzer şeyi gereksiz yere iki kez almak durumunda bırakılıyor. Bu öğrenciye de öğretmene de okula da zulümdür.

Çevrede uygun işletme olmaması da öğrencinin, öğretmenin veya okulun suçu değildi. İşletme seçimine ağır kıstaslar getirilerek işletme yelpazemiz daraltıldı.

Çevrede uygun işletme olmaması da öğrencinin, öğretmenin veya okulun suçu değildi. İşletme seçimine ağır kıstaslar getirilerek işletme yelpazemiz daraltıldı.
Aslında vahim olan bir konu daha var.
Yasalara göre tüm işletmeler belli sayıda stajer çalıştırmak zorunda. Ayrıntıları aklımda değil ama nette var. Asıl vahim olan kısım bu bence.
Ama gel gelelim çalıştırıyor mu denetleyen yok.
Ah güzel ülkem ah...

Edit : 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nun 18. maddesi gereğince, 10 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde çalışan sayısının en az %5'i oranında stajyer çalıştırmaları kanunen bir yükümlülüktür.

Bu da ayrı komik. 20 çalışana 1 stajer oluyor. 20 den az ise yarım stajer 😬

BBNET
Geri