İşletmede beceri eğitimi dersini okulda alan öğrencilerin 40 gün staj yapması yönetmelik gereği zorunludur. Yapmazsa mezun olamaz. Tüm öğrenciler için geçerlidir bu durumMerhabalar,
İşletmelerde mesleki eğitim dersini okulda alan öğrencilerin 40 gün staj yapmaları zorunlu mu?
Yapmazlarsa ne olur?
Bu durum mesleki açık lise okuyanlar içinde aynı mıdır?
Teşekkürler
Açık lisede aynısı geçerli mi? Eger bu dersi gecerse kredisi mezun olmaya yetiyorOrtaöğretim kurumları yönetmeliği 69.madde de "Bütün derslerden başarılı olmasına rağmen stajını tamamlamayanlara diploma düzenlenmez." deniyor bu da staj yapmanın zorunlu olduğu anlamına geliyor.
Hocam yönetmelikte tüm derslerden başarılı olmasına rağmen stajını tamamlamadan mezun olunamıyor. Kredisi tamam olması mezun olmak için yeterli değil. 320 saat staj tamamlamak zorunlu.Açık lisede aynısı geçerli mi? Eger bu dersi gecerse kredisi mezun olmaya yetiyor
Bu madde bana göre yanlış anlaşılıyor.Ortaöğretim kurumları yönetmeliği 69.madde de "Bütün derslerden başarılı olmasına rağmen stajını tamamlamayanlara diploma düzenlenmez." deniyor bu da staj yapmanın zorunlu olduğu anlamına geliyor.
Düz meslek diye bişey yok ki sayın hocam.Düz meslek lisesinde eğer öğrenci 12. Sınıfta 24 saat olan işletmelerde beceri eğitimi dersini okulda alırsa staja gerek yok. Staja gidiyorsa zaten yapmış bitmiş oluyor.
Amp/Atp programında öğrenci eğer işletmede yaparsa dersi bitiriyor ama öğrenci derse ki ben staja gitmeyeceğim normal dersime gireceğim o zaman yazın 40 gün staj yapıyor. Onu da biz 2 yaz 20+20 yaptırdık hep ama düz meslek lisesinden ya okulda dersi alacak ya da sene boyu staj gidecek.
Okulda kalırsa bu hem öğrenci hemde öğretmene eziyet oluyor.
Bu ortaöğretim kurumları yönetmeliğinin hangi maddesinde sayın hocam ? Ben bi göz gezdirdim ama göremedim.Ancak işletmede beceri eğitimini herhangibir sebeple okulda gören öğrenciler mezun olmak için atp öğrencileri gibi okul dışı bir zamanda 320 saat stajı işletmelerde yapar.
Bu kısım da önceki ile çelişiyor. İme okulda yapıldı diye ayrıca staj yapacak. Ama staj yeri bulunamazsa onu da okulda yapabilir. Hiç mantıklı gelmiyor bana.Bunun için de işletme bulunamaması halinde bu stajını yine 320 saat olarak okul dışı zamanda yani tatil döneminde yine okulda yapabilir.
Bu adreste detaylandırılmış: https://mtegm.meb.gov.tr/www/sss.phpBu ortaöğretim kurumları yönetmeliğinin hangi maddesinde sayın hocam ? Ben bi göz gezdirdim ama göremedim.
Bu kısım da önceki ile çelişiyor. İme okulda yapıldı diye ayrıca staj yapacak. Ama staj yeri bulunamazsa onu da okulda yapabilir. Hiç mantıklı gelmiyor bana.
Bu metni daha önce ben de gördüm ancak ortaöğretim kurumları yönetmeliğinde bu duruma dair bir madde ben göremedim. Bu bana göre bir detaylanma değil açıkçası. Bir gariplik var bu durumda. Yönetmelikte bununla ilgili bir madde yok ise bu metin hiç bir şey ifade etmez. Birisi kafasına göre yazmış olur.Bu adreste detaylandırılmış: https://mtegm.meb.gov.tr/www/sss.php
"İşletmelerde mesleki eğitim dersini okulda yapan Anadolu meslek programı öğrencileri ile Anadolu teknik programı öğrencilerinin Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği göre mezun olabilmeleri için 40 iş günü staj çalışması yapmaları gerekmektedir.Herhangi bir sebeple stajını tamamlayamayan öğrenciler için okul müdürlükleri tarafından Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi ve Enfeksiyon Önleme Kontrol Kılavuzuna göre gerekli tedbirlerin alınması suretiyle okullarda tamamlamaları sağlanacaktır."
Staj (Mülga ibare:RG-13/9/2014-29118)Bu ortaöğretim kurumları yönetmeliğinin hangi maddesinde sayın hocam ? Ben bi göz gezdirdim ama göremedim.
Bu kısım da önceki ile çelişiyor. İme okulda yapıldı diye ayrıca staj yapacak. Ama staj yeri bulunamazsa onu da okulda yapabilir. Hiç mantıklı gelmiyor bana.
Burada geçen durum ATP nin normal sürecidir. ATP bilindiği üzere teorik ve uygulamalı eğitim tamamını okulda yapar.Staj (Mülga ibare:RG-13/9/2014-29118)
(1) (…)
MADDE 126- (1) (Değişik:RG-26/3/2017-30019) Teorik ve uygulamalı eğitimlerinin tamamını okulda yapan öğrenciler, öğretim
programlarıyla kazandırılması öngörülen mesleki bilgi, beceri, tutum ve davranışlarını geliştirmelerini, sektörü tanımalarını, iş hayatına uyumlarını, gerçek
üretim ve hizmet ortamında yetişmelerinisağlamak amacıyla stajçalışması yapar.
(2) (Değişik:RG-26/3/2017-30019) Staj işletmelerde yaptırılır. Ancak sağlık ve engel durumu gibi nedenlerle okulda staj yapması gerekli
görülenlerle yeterli özellik ve sayıda işletmenin bulunmaması durumunda staj, bir programa göre ilgili alan öğretmenlerinin gözetim ve denetiminde
okulda da yaptırılabilir. Okulun özelliğine göre ders saatleri dışında alan/dalla ilgili yapılan üretim, tanıtım, hizmet ve benzeriçalışmalar staj kapsamında
değerlendirilir.
(3)(Değişik:RG-13/9/2014-29118)Okulda yapılacak staj, tam gün tam yıl eğitim uygulaması kapsamında,(Değişik ibare:RG-12/7/2019-
30829) hafta sonu tatili,ara tatil, yarıyıl ve yaztatillerinde yapılabilir.
(4) Değişik ibare:RG-13/9/2014-29118) stajın öğrenim süresi içerisinde tamamlanması gerekir.
(5) (Değişik:RG-26/3/2017-30019) Staja devam eden öğrenciler staj dosyası tutar. Bu öğrenciler için staj sözleşmesi düzenlenir ve staj
dosyasında saklanır.
Hocam atp veya amp diye ayırmamış cümlede. Teorik ve uygulamalı eğitimlerini okulda tamamlayan demiş ime yi okulda yapan da bu kapsama giriyor. O yüzden de staj yapmak zorunda. Zaten e okulda beceri sınavı notu girilirken bu durum aşağıdaki gibi seçiliyor. Bu durumda okulda yapan öğrenci 2.madde seçildiği için staj yapmadan mezun olamıyor. Bu beceri sınavı not girişlerini her yıl yaptığımız için konuyu böyle açıklamış olayım.Burada geçen durum ATP nin normal sürecidir. ATP bilindiği üzere teorik ve uygulamalı eğitim tamamını okulda yapar.
Ortaöğretim kurumları yönetmeliği
Madde 121 den sonrası İşletmede meslek eğitimi
Madde 126 den sonrası staj ile ilgili
Neden madde 121-125 arasında bu durum belirtilmemiş ki konumuz ime ?
Ben böyle anlıyorum
Bilgilendirme için teşekkürler.Hocam atp veya amp diye ayırmamış cümlede. Teorik ve uygulamalı eğitimlerini okulda tamamlayan demiş ime yi okulda yapan da bu kapsama giriyor. O yüzden de staj yapmak zorunda. Zaten e okulda beceri sınavı notu girilirken bu durum aşağıdaki gibi seçiliyor. Bu durumda okulda yapan öğrenci 2.madde seçildiği için staj yapmadan mezun olamıyor. Bu beceri sınavı not girişlerini her yıl yaptığımız için konuyu böyle açıklamış olayım.
Yönetmelik bir bütün olarak değerlendirilir. Tek bir maddeye alakalı olacak her şey yazılmaz, yoksa staj ile ilgili maddeye İME ve diploma nasıl alınır eklenmeli, diploma ile ilgili maddeye staj ve ime, ders geçme vs. eklenmeli uzar gider işin içinden çıkılmaz.İşletmelerde mesleki eğitim
MADDE 121( 7 ) (Ek:RG-28/10/2016-29871) Anadolu teknik programı ile işletme kapasitesi yeterli olmadığından mesleki eğitim için işletmeye
gönderilemeyen Anadolu meslek programı öğrencileri uygulamalı eğitimlerini okul/kurumun atölye ve laboratuvarlarında, okul/kurumda yeterli donanıma
sahip atölye ve laboratuvar bulunmaması hâlinde işletmelerle imzalanacak protokole göre işletmenin eğitim biriminde sürdürür.
der yönetmelik. Böyle bir durumda ayrıca staj yapılması gerektiği ile ilgili bir durum var ise bu maddede belirtilirdi diye düşünüyorum.
Tabii ki yönetmelik bir bütün olarak değerlendirilir ama en azından olağan dışı bir durum olduğu için ayrıca staj yapılması gerektiği vurgusu yapılmalı bence. Yukarıda da yazdığım gibi ben hala stajın sadece ATP programları ile ilgili olduğu anlamını çıkartmaktayım.Yönetmelik bir bütün olarak değerlendirilir. Tek bir maddeye alakalı olacak her şey yazılmaz, yoksa staj ile ilgili maddeye İME ve diploma nasıl alınır eklenmeli, diploma ile ilgili maddeye staj ve ime, ders geçme vs. eklenmeli uzar gider işin içinden çıkılmaz.
Hocam staj iş yerinde yapılır zaten. Yönetmelik bunu yazmış. Okulda yapılabilir demek istisnai bir durumdur yani çok zorda kalınırsa diye öğrenci mezun olamayıp mağdur olmasın diye okulda yapılabilir denmiş. Ama tatil döneminde ve ders olarak değil çeşitli iş vb faaliyetler diye belirtilmiş. İstisnai bir durum olduğu için normal şartlarda staj iş yerlerinde yapılır. Uygulama da bu yönde zaten. Soru işaretlerini gidermek adına yazdım hocam.Tabii ki yönetmelik bir bütün olarak değerlendirilir ama en azından olağan dışı bir durum olduğu için ayrıca staj yapılması gerektiği vurgusu yapılmalı bence. Yukarıda da yazdığım gibi ben hala stajın sadece ATP programları ile ilgili olduğu anlamını çıkartmaktayım.
İME okulda yapıldı diye öğrenci hiç iş yeri ortamı görmediği için ayrıca STAJ yapacak diye madde koyup, STAJ yeri bulunamaz ise okulda da yapabilir demek mantıklı değil.
Hocam ime de normalde iş yerinde yapılır. Uygulama da bu yönde. Yönetmelikte de böyle geçiyor ona bakarsak.Hocam staj iş yerinde yapılır zaten. Yönetmelik bunu yazmış. Okulda yapılabilir demek istisnai bir durumdur yani çok zorda kalınırsa diye öğrenci mezun olamayıp mağdur olmasın diye okulda yapılabilir denmiş. Ama tatil döneminde ve ders olarak değil çeşitli iş vb faaliyetler diye belirtilmiş. İstisnai bir durum olduğu için normal şartlarda staj iş yerlerinde yapılır. Uygulama da bu yönde zaten. Soru işaretlerini gidermek adına yazdım hocam.
Hocam amacım bunun doğruluğunu ispatlamak değil. Sadece işleyiş bu yönde onu anlatmaya çalıştım. Sistem öyle veya böyle işliyor. dediğiniz gibi yapacak fazla bir şey yok.Hocam ime de normalde iş yerinde yapılır. Uygulama da bu yönde. Yönetmelikte de böyle geçiyor ona bakarsak.
Neyse uzatmayalım. Sonuçta e-okulda böyle bir seçenek seçmek gerekiyor ise buna göre davranmaktan başka çare yok.
O seçenekler arasındaki "ime yapmadı" da anlamsız değil mi. İme yapmama şansı yok ki öğrencinin. Yapmazsa zaten devasızlıktan kalır.
Amannnnn doğru düzgün yazmazlar bu yönetmelikleri sonra kafa yor dur.
Çok saçma bir uygulama olmuş. Allah hepimize kolaylık versin böyle müdür ve müdür yardımcıları ileBizim okuldada 40 işgünü işletmeye giden stajını yapmış sayılır denilmiş. Bu sebeple 40 işgünü işletmeye giden öğrenci işletmeden çıkıyor. Okulda ime sınıfına geliyor.
Net bir yazı olmayınca okul idaresi ne anlarsa onu uyguluyor. Bu seferde farklı farklı uygulamalar oluyor
Peki bu olaya şu açıdan bakarsak sonuç ne olur hocalarım?Bizim okuldada 40 işgünü işletmeye giden stajını yapmış sayılır denilmiş. Bu sebeple 40 işgünü işletmeye giden öğrenci işletmeden çıkıyor. Okulda ime sınıfına geliyor.
Net bir yazı olmayınca okul idaresi ne anlarsa onu uyguluyor. Bu seferde farklı farklı uygulamalar oluyor
320 saat işletmede geçirdi ise staj süresini tamamlamış oluyor hocam. Yönetmelik 320 saat demiş. Günlük 8 saatten 40 iş günü.Peki bu olaya şu açıdan bakarsak sonuç ne olur hocalarım?
Mesela öğrenci ilk dönem tamamen staj yaptı ancak son 2-3 hafta işletmeden çıkmak zorunda kaldı ve okulda İME sınıfına dahil oldu. Neredeyse 1 dönemi işletmede tamamladı. Bu öğrencinin 2. dönem çeşitli sebeplerle işletmeye gidemeyeceğini varsayalım. (Bizdeki mevcut durum buna benzer şekilde olacak gibi görünüyor.) Bu öğrenci 40 iş günü daha staj yapmak zorunda mı, yoksa ilk dönemi tamamlamasa da geçirdiği süre göz önüne alarak staj yaptığı kabul edilebilir mi?
Kısacası; İME kapsamında, öğrenci dönem içinde işletmelerde ne kadar süre geçirirse staj yaptığı kabul edilir?