İşlemci Sıcaklığı 15-25 Derece Arasında Değişiyor

Kodla Büyü

wertyu6

Süper Üye
Süper Üye
Sayın hocalarım aslında bu durumdan şikayetçi değilim ama normal bi durummu diye merak ettiğim için buraya yazdım.
Masaüstü bilgisayarımın işlemci sıcaklığı 15-16 derece, bazen 24-25 e kadar çıkıyor
bu sıcaklıklar normalmi sizce?

O sıcaklıkta işlemci hiç görmedim. (Çalışmazken hariç. :mrgreen: ) En az 30, en çok 80 gördüm.

Srebrenitsa' Alıntı:
O sıcaklıkta işlemci hiç görmedim. (Çalışmazken hariç. :mrgreen: ) En az 30, en çok 80 gördüm.
Bu aralar havalar soğuk ondan olabilir veya işlemci soğutucusu çok iyi olmalı.

işte hocam bakın

Ekli dosyalar

• adsız.JPG
    adsız.JPG
    20.9 KB · Görüntüleme: 1,668
:o işlemci cache bellekleri zararmı gördü aceba???

Driver güncellemenizi öneririm...

wertyu6' Alıntı:
neyin driverı hocam? cache ler zarar gördüğünde sıcaklık düşermi?
işlemcinin sitesinde modelinin driverını bulabilirsin, ayrıca cacheler zarar görmüşse eğer az enerji harcar, geç işlem yapar, dolayısıyla ısınmaz...

Bir anekdot Başımdan geçmiş olan.
Ben hemen her yıl anakartımın ve kasanın temizliğini yaparım.Toz bakımından ama detaylı dediysem gerçekten detaylı ve tavsiye etmem.
İspirtolu pamukla işlemcinin anakartın tüm parçaları milim milim temizlenir.
Tabiki önce bir aspiratörden geçer.
İşlemci sensörünü işlemcinin altına bükülen ufak bi parça oynatmışım.İşlemci sıcaklığı Adana gibi yerde 25' idi tabiki görsel olarak.Ama işlemci sıcaklığını kızılötesi termometre ile uzaktan ölçtüğümde 60 lı derecede olduğunu gördüm.
Anlıyacağınız yazılım sanal sensör ise gerçektir.Algılayıcı termokuplör yerinde değilse oynamışsa tozlanmışsa yanlış gösterir.
Otomobil için düşünün.
Hararet muşiri yerinden oynamışsa, soğutma sistemi çalışmaz.
Yorum sizlere ait.

COBOL' Alıntı:
Bir anekdot Başımdan geçmiş olan.
Ben hemen her yıl anakartımın ve kasanın temizliğini yaparım.Toz bakımından ama detaylı dediysem gerçekten detaylı ve tavsiye etmem.
İspirtolu pamukla işlemcinin anakartın tüm parçaları milim milim temizlenir.
Tabiki önce bir aspiratörden geçer.
İşlemci sensörünü işlemcinin altına bükülen ufak bi parça oynatmışım.İşlemci sıcaklığı Adana gibi yerde 25' idi tabiki görsel olarak.Ama işlemci sıcaklığını kızılötesi termometre ile uzaktan ölçtüğümde 60 lı derecede olduğunu gördüm.
Anlıyacağınız yazılım sanal sensör ise gerçektir.Algılayıcı termokuplör yerinde değilse oynamışsa tozlanmışsa yanlış gösterir.
Otomobil için düşünün.
Hararet muşiri yerinden oynamışsa, soğutma sistemi çalışmaz.
Yorum sizlere ait.

sayın hocam parçaları ispirtolu pamukla silerim demişsiniz bu yanlış bir seçim. parçaların temizliğini izopropil alkolle yapmanız gerekir. ispirto kalıntı bırakır parçaların çalışmasında sorun çıkarabilir ayrıca parçalara da zarar verir.

ayrıca işlemciyi yerinden oynattıysanız termal macun görevirini yapmaz duruma gelmiş olabilir. sağlıklı çalışması açısından işlemciyi fandan ayırıp kurumuş termal macunu nemli bezle silip tekrar termal macum sürmeniz gerekebilir. genelde kullanıcılar işlemciyi fandan ayırdıktan sonra kurumuş termal macun varken tekrar yerine oturtma girişiminde bulunurlar ancak soğutma ünitesi ile işlemci tam temas sağlayamaz ve soğutucu görivini tam olarak yapamaz ve işlemci yeterince soğutamaz.

İzopropil alkolü nereden temin edeceğim bilemem ama.
Temizlikten sonra en az yarım gün beklettğimi ve temizlikten snra parçaları ılık fön makinasında kuruttuğumu belirteyim.
İşlemci için ise gümüş bazlı pahalı termal macun yerine,
yıllardan bu yana elektronikçilerin kullandığı 300' derce dayanıklı ufak bir kavanoz slikon gress kullanırım.Sildiğim kazıdığım katı silver macun yerine ısndığında ve bir yıl sonra bile daha macunsu oluyor.HEm her elektronik malzeme satacısında mevcut.
Maalesef elekronik paraçalar çok ucuz ama olay bilgisayar olduğu zaman fiyatlar 3-4 misli.

sayın hocam bi cd yi kolonya yada ispirto ile sildiğinizde dikkat ederseniz her daim üzerinde bir katman şeklindeiz kaldığını görürsünüz. bu yüzden ispirto vb maddeler bilgisayar parçalarına düşman maddelerdir.

slikon gress ısı iletimi konusunda termal macun kadar iyi olmayabilir. bu durumda işlemciniz için yeterli soğutma işlemi s ağlayamazsınız.

her zaman herşeyin ucuzu iyi olmuyor malesef. 300 dereceye kadar dayanması bir ölçüt olamaz zaten odereceye gelmeden işlemciniz kavrulur :)

BBNET
Geri