çorba tarifleri

Kodla Büyü
DOMATES ÇORBASI
3 kaşık unu yağda kavurun üzerine kıvam alacak kadar süt, sonra domatesleri ekleyin , biraz piştikten sonra salçada ekleyin bu aşamada çok kötü görünüyor telaş etmeyin sıcak su ekleyip pişirin içine 1 kaşık tereyağ atın ve blenderdan geçirin rendelenmiş kaşar ve karabiberle servis yapın

YAYLA ÇORBASI
yoğurt,un ve pirinci içine birazda soğuk su ekleyerek iyice çırpıyorum, ocağa koyuyorum koyulaşınca sıcak su ekleyip karıştırarak pişiriyorum, üzerine tereyağ ve nane

2 kişilik ölçüleri veriyorum :) tavuklu pirinç

1.5 yemek kaşığı pirinç ve tavuk haşlanır iyice piştikten sonra tavuklar didilir. başka bir tencerede tereyağı köpüğü kırılana kadar eritirlir içine 2 yemek kaşığı un katılır mis gibi kavrulmuş un kokusu gelince pişen çorbaya önce didlen tavukler sonra da kavrulan un eklenir. bir yumurta sarısı yarımlimondan daha az limon suyuyla iyice çırpılır çorbadan sıcak su alınıp kesilmesin diye karıstırılır ve tencereye eklenir. son olarak tuzu da atılarak kısaık atşte 15 dk daha kaynatılır. önceden haşlayıp dondurucuya attığımnohuttan da katıyorum ...

düğün çorbası :)

bir tencerede 3 yemek kaşığı un kavrulur . başka bir yerde kemikli etler haşlanır. etler ince ince didilir. kemikli et suyu kavrulan una eklenir bir taraftan topaklanmamamsı için iyice çırpılır.bir yumurta sarısı yarım limondan az limon suyu 1.5 kaşık yoğurt iyice çırpılır çorbasnın suyundan içine katılarakyine kesilmemesi için çorbaya eklenir tabi etler de eklenir. tuzu atılır iyice kaynadıktan sonra üstüne kırmızı toz biber tereyagında kavrularak sos yapılır isteğe göre limon ve karabiberle sevis yapılır afiyet olsun bu ölçler bizim damak zevkimize göre tabi yemek içi damak tadıdır herkesinki birbirine uymaz deneye deneye sizegöre olanı buluyorsunuz yani tecrübe çok önemli.

ezogelin benim en sevdiğimçorbalardandır bu da 2-3 kişilik tarif biz evde az oldugumuzdan dolayı hep böyle yapıyorum artıyor.
1 yemek kaşığı pirinç
1 yemek kaşığı ince bulgur
1 yemek kaşığı mercimek (kırmızı)
1 soğan (küçük)
tereyağ
nane sarımsak salça

pirinç mercimek bulgur 1 diş sarımsak haşlanır. Soğanlar çok ince kıyılır tereyağında soğan salça nane ile kavrulur nane yağa son atılır dikkat .haşlanan malzemeye eklenir bir süre de böyle iyice birbirne lezzetleri geçmesi için kaynatılır. ister robottan geçirin isterseniz bu şekilde yiyin. kış ayarının vazgeçilmezlerinden.

ben yeşil mercimekli erişteli yoğurt çorbası yapıyorum. Haşlanmış yeşil mercimekleri kaynamış suya ekliyorum, sonra erişteleri ekliyorum en son erişteler pişince da yayla çorbası harcındaki gibi yoğurt, yumurta, undan terbiye yapıp yavaş yavaş ekliyorum, biraz da öyle pişiyo. Ayrıca yağda nane yapıyorum, üzerine döküyorum, çok seviyoruz biz :)

kremalı mantar çorbası
küçük küçük doğranmış yarım soğan ve mantarı az yağda kavururum. sonra üzerine su biraz da et suyu 2 yemek kaşığı unu da suda açıp eklerim karıştırırım. pişmeye yakın 1 su bardağı süt eklerim. sebzeli çeşni de bu çorbaya güzel yakışıyor. adı kremalı çorba ama krema yerine süt kullanırım.

Kırmızı Mercimek Çorbası:
bu çorbayıı eşşimle ikimiz çok severek içeriz
MALZEMELR:
1 patates
1 havuç
1 yeşil biber
1 su bardağı kırmızı mercimek
8 su bardağğıı su(su+et suyu şşeklinde kullanıılabilir)
1 küçük soğan
1 kaşık domates salçası
1-2 kaşık tereyağı
kuru nane
YAPIMI:
soğanıı ince doğra az yağda kavur üzerine yııkanmış mercimekleri koy kavur, suyun tamamını sııcak olarak ekle. rendelenmiş patates, havuç ve ince doğranmış biberi at,tuzunu ekle, salçasını koy, düdüklüyü kapat. yaklaşık 40 dk kadar pişir. düdüklüyü dikkatlice açııp çorbayıı blendıırdan çok az geçir 10-15 sn kadar. sonra sosla servis yap.
sos olarak tereyağıında nane ve kırmıızı biberi yak

arabaşı çorbası var..

hindi etinden en güzeli olur..

hindi yoksa tavuktanda olabilir..

kışın girip için birebir..

tarifini bilmiyorum ama tadı çok güzel..

ben mercimek çorbasını domates soğan ve sarımsak harici birşey koymuyorum tabi birde mercimek. bir de böyle deneyin bayanlar harika oluyor.

dörtyol' Alıntı:
ben mercimek çorbasını domates soğan ve sarımsak harici birşey koymuyorum tabi birde mercimek. bir de böyle deneyin bayanlar harika oluyor.
mercimeğin sadesi bile çok güzel :+1: ben de önyargılı yapmıştım ama harika oluyor. Bir de kızım içtiği için sebzeli olması işime geliyor..havucu patatesi yemiş oluyor

ben de soğanı kavurmadan yapıyorum mercimek çorbasını. Soğan, patates, maydonoz, sarımsak, havuç, mercimek bi de su ekleyip düdüklüde pişiriyorum, sonra blendırdan geçiririp, naneli sosla içiyoruz :) Ben de böyle çok seviyorum...

erişteli yeşil mercimek

tüm malzemeleri göz kararı koyuyorum önce yeşilmercimek sıcak suda ıslanır o su dökülür . Bir adet soğan tereyagında kavrulur salça eklenir kurutulmus kırmızı biber bir adet eklenir mercimekler eklenir ve karıstırılır. Üstüne ılıksu ya da et suyu eklenerek pişmeye yakın erişte eklenir . erişteerle beraber 15 dk daha kaynatılır afiyet olsun..

hayat86' Alıntı:
ezogelin benim en sevdiğimçorbalardandır bu da 2-3 kişilik tarif biz evde az oldugumuzdan dolayı hep böyle yapıyorum artıyor.
1 yemek kaşığı pirinç
1 soğan (küçük)
tereyağ
nane sarımsak salça

pirinç mercimek bulgur 1 diş sarımsak haşlanır. Soğanlar çok ince kıyılır tereyağında soğan salça nane ile kavrulur nane yağa son atılır dikkat .haşlanan malzemeye eklenir bir süre de böyle iyice birbirne lezzetleri geçmesi için kaynatılır. ister robottan geçirin isterseniz bu şekilde yiyin. kış ayarının vazgeçilmezlerinden.

bunu denemek istiyorum. ellerinize sağlık...

dörtyolun meşhur toğga sı;

göz kararı yarma (dövme)
göz kararı su
yoğurt
1 yk uz
tuz
1 yumurta
1 - 2 sap ıspanak

öncelikle dövmemizi biraz ıslatıyoruz yaklaşık 2-3 saat yeterli oluyor sonra yeteri kadar su ile düdüklüde 20 dk haşlıyoruz. ayrı bir kapta göz kararı yoğurdu un ile içine 1 yumurta ekleyip özleşene kadar çırpıyoruz. ben yumurtasız yapıyorum ama orjinal tarifte var yumurta. önce düdüklüde pişen yarmanın suyundan bir kepçe alıp yoğurtlu karışımdan da 1 kaşık alıp bir kasede karıştırıp dövmenin içine boşaltıyoruz. ardından ateşi yükseltip karışımın tamamını dövmenin içine boşaltıyoruz kaynayana kadar devamlı karıştırıyoruz karıştırmaz isek çobamız kesilir. suyu az gelirse içine sıcak su ekliyoruz.kaynadıktan sonra içine doğradığımız ıspanağı koyuyoruz ve ıspanak pişene kadar kaynatmaya devam ediyoruz. tabi tuzu unuttuk. tuzunuda ekledikmi afiyet olsun.

hayat86' Alıntı:
1 yemek kaşığı pirinç
1 soğan (küçük)
tereyağ
nane sarımsak salça

hocam eğer cevabını alabilirsem bu akşam yapayım diyorum bu çorbayı, haşlarken ayrı ayrı mı yoksa hepsini aynı anda aynı suda mı haşlıyoruzzzz , teşekkürler

Tencereye su konulur. Üzerine hazır çorba dökülüp kaynayana kadar karıştırılır. :idea:
Favori çorbalarım tarhana, mercimek(tereyağ soslu olursa iyi olur) paça. Bunlardan tarif alabilirsek bakalım nasıl yapıyorsunuz.

elf.krc' Alıntı:
hayat86' Alıntı:
1 yemek kaşığı pirinç
1 soğan (küçük)
tereyağ
nane sarımsak salça

hocam eğer cevabını alabilirsem bu akşam yapayım diyorum bu çorbayı, haşlarken ayrı ayrı mı yoksa hepsini aynı anda aynı suda mı haşlıyoruzzzz , teşekkürler
hocam hepsini beraber haslıyoruz.

serdemir' Alıntı:
Tencereye su konulur. Üzerine hazır çorba dökülüp kaynayana kadar karıştırılır. :idea:
Favori çorbalarım tarhana, mercimek(tereyağ soslu olursa iyi olur) paça. Bunlardan tarif alabilirsek bakalım nasıl yapıyorsunuz.
1) un tarhanası tarifi

bizim evde iki tür tarhana var birincisi un gibi ince olanı un tarhanası diyoruz. söyle yapıyorum.:
bir cay bardagı tarhanayı suda eritiyorum bir kase içinde ,
tereyag ve az sıvı yapı eritip içine salça elkiyorum
ezilmiş bir diş sarımsak atıyorum.
yazdan kurutulmus kırmızı birber atıyorum ve ezdiğim tarhanayla beraber tuzunu atıp devaml karıstırarak pişiriyorum. eger evde varsa içine kıyma da atabilirsiniz çok guzel oluyor.
2) diş tarhanası tarifi
ikincisi diş tarhana deniliyor beze şeklinde akşamdan kaç tane istiyorsanız o kadar bezeyi suda ıslatın. içine haşlanmış nohut , haşlanmıs börülce, lahana ve kemikli et varsa arpacık soğan bir tane ve kurutulmus kırmızı biber atın . yağda salça kavurup ekleyin... çok güzeldir. genelde bu tarhanayı yörükler çok yapar. aşağıda da resmimvar ama bunu sadece pişirmeyi biliyorum tarhanayı annem yapıyor :)

Ekli dosyalar

• tarhana_kuru.jpg
    tarhana_kuru.jpg
    36.1 KB · Görüntüleme: 1,234
Kereviz çorbası için gerekenler:

1 kuşbaşı doğranmış kereviz
1 kuşbaşı doğranmış havuç
1 kuşbaşı doğranmış patates
1 yemeklik doğranmış kuru soğan
3 yemek kaşığı zeytinyağı
3 su bardağı su
1 su bardağı süt
1,5 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı limon suyu
tuz, karabiber
1 litre de su ..

YAPILIŞI :

tencereye 3 su bardağı suyu, patates,soğan kereviz ve havucu koyup, kapağı kapalı olarak kaynatın.(Dilerseniz kereviz yapraklarını da ekleyin)
kaynadıktan sonra ateşi hafifletin ve sebzeler iyici yumuşayana kadar pişirin. biraz soğuyunca blendırdan geçirin, bir kenara koyun.
ayrı bir tavada yağı ısıtın. unu ekleyin ve çok hafif pembeleşince sütü azar azar katın.
bu arada püre haline gelen sebzelere 1 litre kaynar suyu ekleyip biraz kaynatın. kaynayınca çorbadan birkaç kaşık alıp un-süt karışımına ekleyin.
karışımı çırpma teli ile karıştırar pürüzsüz bir hal almasını sağlayın. karışımı kaynayan çorbanın içine hızla karıştırarak dökün. tuz, karabiber ve hindistan cevizini de ilave edip 4-5 dk. daha kaynatın.

Afiyet,bal-şeker olsun :)))
Bugün bundanyapicam.

hayat86' Alıntı:
elf.krc' Alıntı:
hayat86' Alıntı:
1 yemek kaşığı pirinç
1 soğan (küçük)
tereyağ
nane sarımsak salça

hocam hepsini beraber haslıyoruz.
teşekkürlerrrrrr

haftasonu annemin mnisafirlerine kesme aşı yaptım bayıldılar
1 su brd yeşilmercimek haşlanır (az suda haşladım suyunu çektirdim vitamini gitmesin diye)
1 su brd ıslatılmış nohut
ikisi bir tencereye konur ve kaynatılır. yaptığımız kesme hamurlarda içine atılır ve kaynatılır
ayrı bir tencerede soğan, sarımsak, domates salça, nane, tereyağ kavrulur. hepsi karıştırılır ve kaynatılır
kesme yapılışı
1 yumurta 1 su bardağı su un tuz yoğurulur ve küçük küpler şeklinde kesilir. olabildiğince sert bir hamur olmalı ve az unla açılmalı
pratik olması için kesme yerine erişte kullanabilirsiniz ama kesme ile harika oldu.

TAZE TARHANA ÇORBASI (4 kişilik)

1-2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı un
1 kase yoğurt(3-4 yemek kaşığı kadar)
kuru nane
tavuk suyu

YAPILIŞI:
tereyağını tencerede eritin unu ekleyip biraz karıştırın (ilk baştan beri çırpma teli kullanalım)
salçayı ekleyip durmadan çırpmaya devam edelim kuru naneyi ekleyip salça kavrulana kadar durmadan çırpalım yoğurdu ekleyip hızlı hızlı çırpalım.karışım iyice özdeşlenen kadar çırpıyoruz. sonra üzerine 1 bardak kadar soğuk su ekleyip topaklanma kalmayana kadar çırpmaya devam ediyoruz. karışım kaynamaya başlayınca etsuyuyla beraber suyu toplamda, 4 bardağa tamamlıyoruz(sonradan eklediğimiz su kaynar olursa işimiz kolaylaşır). piştikten sonra yoğunluğunu azaltmak isterseniz su ekleyebilirsiniz.

DÜĞÜN ÇORBASI
8 bardak su
2-3 tavuk butu
3 yemek kaşığı un
1 su bardağı yoğurt
1 yumurta
yarım limon suyu
karabiber
tereyağı kırmızı biber

YAPILIŞI
etleri suda pişiriyoruz. pişen etleri suyun çine çok küçücük parçalara ayırıyoruz.bu şekilde ocakta kaynayacak. diğer yandan un yoğur yumurta k.biber limonn ayrı kasede iyice çırpılı. kaynayan tavuklu suya azar azar yavaş yavaş ilave edilerek durmadan telle çırpılır, kaynayınca altı kısılır 10 dk o şekilde pişer.

şeffaf' Alıntı:

2 yemek kaşığı un
kuru nane
tavuk suyu

YAPILIŞI:
tereyağını tencerede eritin unu ekleyip biraz karıştırın (ilk baştan beri çırpma teli kullanalım)
salçayı ekleyip durmadan çırpmaya devam edelim kuru naneyi ekleyip salça kavrulana kadar durmadan çırpalım yoğurdu ekleyip hızlı hızlı çırpalım.karışım iyice özdeşlenen kadar çırpıyoruz. sonra üzerine 1 bardak kadar soğuk su ekleyip topaklanma kalmayana kadar çırpmaya devam ediyoruz. karışım kaynamaya başlayınca etsuyuyla beraber suyu toplamda, 4 bardağa tamamlıyoruz(sonradan eklediğimiz su kaynar olursa işimiz kolaylaşır). piştikten sonra yoğunluğunu azaltmak isterseniz su ekleyebilirsiniz.
dün yaptım harika oldu teşekkürler:)

seldabal' Alıntı:
şeffaf' Alıntı:

2 yemek kaşığı un
kuru nane
tavuk suyu

YAPILIŞI:
dün yaptım harika oldu teşekkürler:)
beğendiğinize sevindim hocam, rica ederim...

pirinçli tavuk çorbası

bu çorbayı antalyaya gelince öğrendim bakıcım oğluma yapıyor çok beğenerek içiyoruz.

tavukları haşlıyoruz başka bir tencerede biraz şehriyeyi pembeleştiriyoruz üstüne haşlanmış tavukların suyunu süzgeçle süzerek ekliyoruz ve tavukları da küçük küçük parçalara ayırarak ekliyoruz.1,5 yemek kaşığı pirinç ekliyoruz istediğimiz kadar sonra başka bir tabakta bir yumurta sarısı ve bir kaşık unu bir orta boy limon suyuyla iyice çırpıyoruz. önce limonla yumurta saarısını çırpalım. sonra çorbanın suyundan ekleyerek kesilmesin diye yavaş yavaş karıştırarak çorbaya ekliyoruz. servis yaparken üstüne tereyağı yakıyoruz bolca bir daha yaparsam eğer bir fotoğraf ekleyeceğim. bebekler için çok besleyici bir çorba isteğe bağlı nohut da ekleyebilirsiniz.

BBNET
Geri