Özel hastanelerin aldığı ek ücret :)

Kodla Büyü

havin.de

Aktif Üye
Mesajlar
145
Arkadaşlar bir süre önce burada bir arkadaş özel hastanelerin aldığı ek ücretin haksız yere olduğu ve sgk dan geri istenebileceği ile ilgili birşeyler yazmıştı. Bende dün hastaneye gittiğimde önce hasta haklarıyla daha sonra başhekimle görüştüm:) Bu arada bu hastane her gittiğimde bana bir Taahhütname imzalatıyordu, verdiğim parayı geri istemeyeceğime dair. Bunun sebebinin ne olduğunu da öğrenmek istiyordum. Neyse adamlarla konuştuk konuştuk. Ben pek tatmin olmadım tabi. Israrla "madem bu parayı almanız normal neden bu kağıdı imzalıyorum" diyip durdum:) Neyse anlaşamadık:) Be4nde parayı öderken güya haklarımın saklı kalması için imzalattıkları kağıda şerh koydum :)

Bugün sgk yı aradım 170 i, keşke başhekime arkadaşın gazıyla gideceğime önce sgk yı arasaydım:) Çıkan adam 30 tl ile 90 tl arasında ilave ücret alınabildiğini söyledi. Sonra düşündüm bu özel hastane babamızın hayrına çalışmıyor mutlaka ek bir ücret alacak tabi.

Neyse rezil oldum diyebiliriz:) Gerçi insan bilmediği konuyu sorup öğrenmeli ama önce araştırmalı. Bu da bana ders olsun:)
 
olur böyle şeyler hocam..liseden bir arkadaşımı hatırlattınız bana, onun anlatacak bu tarz anısı nerdeyse hegün olurdu, özledim şimdi...
 
devlet hastanesine gidincede muayene ücreti alınıyormuş dün öğrenmiş oldum.tabi direk olarak hastane değil ama eczanaden alınıyor
 
sağlık ocağından da nücret alınıyor 3 tl reçete parası ilaç başı para, yani 8 tl bir bir alerji ilacım var sağlık ocağından yazdırırsam 4,4 tl direkt alırsam 8 tl
 
ne alerjisi var hocam sizde...alerjit rinitse şu ilacın adını banada söyleyin ciğerlerim sökülüyo hapşırırken :)
 
teksen' Alıntı:
Özel hastanelerde hastalara fark soygunu!
İstanbul'daki 80 özel hastaneden 60'ının hastadan alınacak yüzde 90'lık fark ücretini yüzde 300'e kadar çıkardığı belirlendi.

Yasalar, A sınıfı hastanelerin hastadan ayakta tedavi için en fazla 39 lira alabileceğini söylerken, 595 liralık fatura kesildiği ortaya çıktı.

yasal mevzuata göre Özel hastaneler en fazla yüzde 90 fark ücreti alabileceğini buna rağmen hastaneler yüzde 150-200 hatta 300'e kadar fark ücreti alabildiğini kaydetti.

Örneğin kardiyoloji muayenesi için bir özel hastane hastadan en fazla 35 lira fark ücreti alması gerekirken 70 lira aldığını anlatan Demir, "Yani yasanın belirlemiş olduğu miktarın iki katı. Ya da bir gebe kadın muayene olmak için özel hastaneyi tercih ettiğinde kendisinden yüzde 90 değil yüzde 180 fark alıyor. Bunu yaparak hem yasaya muhalefet etmiş oluyor hem haksız ve yersiz kazanç elde ediyor. Devlet de buna göz yumuyor" dedi.

ÜST LİMİT 39 LİRA

Kardiyoloji muayenesi için devletin ödemiş olduğu miktarın 30 lira olduğunu belirten Demir şunları söyledi: "30 liranın yüzde 90 fark ücreti 27 lira. Bunun üzerine artı olarak 12 lira katkı payı alınır. İkisinin toplamı 39 lira. Bu 39 lira ayakta tedavilerde alınır ve alınabilecek en yüksek üst limittir. Bunun üzerinde 1 lira fazla para alan hastane haksız ve yersiz ücret almış durumuna gelir. Kaliteli yani A sınıfı hastanenin alacağı fark ücreti yüzde 90, bir alt kalite hastanenin yüzde 75, sonraki de yüzde 67 ve yüzde 30'a kadar düşer."

SGK HER İŞLEM İÇİN 15 BİN CEZA KESİYOR
hiçbir sağlık güvencesi olmayan hamile kadınlar, özürlüler ve kimsesiz muhtaç çocukların acil durumu olmasa da hiçbir özel hastaneden geri çevrilemeyeceğini vurgulayan Demir, "Hizmet bedeli kendisinden değil, hastanın yaşadığı belediyeden teshil edilir.Bunlar yeteri kadar bilinmediği için özel hastaneler hastadan istediği gibi fark ücreti alıyor. Kaldı ki bütün özel hastaneler yatak kapasitesinin yüzde 3'ünü fakir ve muhtaç hastalara ayırmak tedavi etmek zorunda.Halbuki buna da kimse uymuyor" dedi. SGK, bir hastanın haksız yere para alındığı iddiasını üzerine yaptığı incelemede bunu tespit ederse hastaneye her bir işlem için 15 bin lira ceza kesiyor.

HASTAYA İADE YAPILMIYOR

"Devlet hastadan alınan fark ücreti dolayısıyla kendisi menfaat elde ediyor ama hastaya fazla paranın iadesine yönelik hiçbir yasal işlem yapmıyor "diyen Orhan Demir, vatandaşın da mağduriyetinin giderilmesi gerektiğine işaret etti.

Demir, "Hasta iade için Borçlar Kanunu'na göre hastaneye dava açması lazım ki bu zahmetli bir iş. Aynı şeyi ben yaptım. Devlet hastaneye 30 bin lira ceza kesti ama ben fazla ödediğim 30 lirayı geri alamadım. Yani devlete 30 bin lira kazandırdım ama kendi 30 liramı alamadım" İfadelerini kullandı.

ACİLDE DE CİDDİ SKANDALLAR VAR

Türkiye'de acille ilgili ciddi skandalların söz konusu olduğuna değinen Orhan Demir, "Kişi acil olarak hastaneye gidiyor ama özel hastane fark ücreti alabilmek için hastaya 'Acil değilsin' diyor. Öte yandan acilden gelen kişilerden acil durumu sonlana kadar kesinlikle ücret alınmaz. Dünya Sağlık Örgütü'nün acil hal olarak belirlediği durumları acil olarak değerlendirmiyor"
dedi.

595 LİRALIK FATURA 44 LİRAYA DÜŞTÜ

Normalde 30 lira olan muayene ücreti içinde bu tahlillerin yapılması gerekiyormuş. Sonuç olarak, 30 lira muayene ücretinin 12 lirasının SGK tarafından, 18 lirasının hasta tarafından ödenmesi gerekiyormuş. Hastane, 595 liralık tahlilinin 551 lirasını fazladan aldığını, hastanın aslında yalnızca 44 lira ödemesinin yeterli olduğunu söyleyerek 551 lirayı bana geri ödemek için işlemleri başlattı."

HASTA NE YAPMALI?
Özel hastaneye gitmeden önce muayene ücretleri dahil harcama tutarını öğrenmek mümkün. Bunun için SGK'nın web sitesine girip 'hastane seçin' uygulamasını seçmek yeterli. Uygulamada Türkiye genelindeki anlaşmalı hastanelerin listesi yer alıyor. SGK ile sözleşmesi bulunan özel hastaneler 5 farklı sınıflandırmaya göre ayrılıyor. Hastane, doktor ve işlem seçimi yaptıktan sonra hastanın en fazla ne kadar ödeyeceği aktarılıyor.
adres burda;
http://gss.sgk.gov.tr/OzelSHSBilgi/

İhbar hatlarını 170 ve 184 arayın.
* 100 lira üzerindeki tüm ödemeler için detaylı fatura alma haktır.
* Tüm hastanelerde, anlaşmalı ya da anlaşmasız, trafik kazası geçirmiş kişilere verilen sağlık hizmetinin tamamının bedava olduğunu unutmayın. Hayati risk doğurabilecek acil kapsamındaki hallerde ücret talep edilemez. Kendisinin ya da yakınlarının güvencesi yoksa 18 yaşından küçük olanlar ücretsiz sağlık hizmeti alır.
*Yasaları ihlal eden hastaneleri SGK'ya, İl Sağlık Müdürlüğü'ne veya Sağlık Bakanlığına şikâyet edin. Aynı zamanda yetkililer hakkında savcılığa da başvurulabilir.
http://ekonomi.milliyet.com.tr/ozel-has ... efault.htm

sağlıcakla kalın,
keşke sağlık gibi bi konuda para konuşmamış olsak,
keşke sağlıkta para pazarlığı yapmamış olsak,
keşke insanlar parası kadar değil,
kariyeri ve mesleği ne olursa olsun
,
herkes,
sadece ve sadece insan olduğu için ve bu devletin bi vatandaşı olarak,
en hızlı ve en nitelikli sağlık hizmetine ulaşabilse.
keşke sağlık,
üzerinden para kazanılacak, ticaret yapılacak,
ticari bir meta olarak görülmese....

ne kadar ekmek, o kadar köfte hesabı olmasa yani.

son kısım biraz fazla mı ütopik oldu ne!......
neyse Allah, kaza, bela, hastalık vermesin cümlemize.....
saglik-kosesi-f11/hastaneye-acil-servis-cezasi-verildi-t64610.html
 
teksen' Alıntı:
özel hastanelere geçen doktorlar,
10binlerce lira transfer ücreti alıyorlar.

hastane patronları doktorlara özel hastanelerinde çalıştırmak için,
ayda kaç ameliyat yapabileceklerini soruyor.
-daha fazla ameliyat daha fazla para demek.-
-yoksa neden her doktor, özele geçmez acaba!-

sezaryen ile doğumların ülkemizde fazla olmasının nedeni,
-zorunluluk olması durumunda yapılması gereken bir müdahale olmasına rağmen-
devletin özel hastaneye normal doğumdan fazla ödeme yapıyor olması.

devlet hastanelerinde de performans sistemine geçilmesiyle,
apandisit ameliyatları 3 kat arttı. bi önceki yıla göre...
2010daki istatistikti sanırım.

özellerde,
devletteki doktorların ameliyat edilmez,
edilirse ya masada kalır ya da fazla uzun yaşamaz denilen hastalar bile,
hastanın hayatı pahasına ameliyat edilmektedir.

doktorlar da insan,
onlar da hata yapabilir,
-tıbbi müdahalelerde-
hatta hatalarının bedelini hastaları canıyla ya da vücutlarında kalan noksanlıklarla öder.

ama özel hastanelerde insan hayatı,
insan sağlığı gözardı edilmektedir.
ticari bi faaliyet olduğu için "sağlık sektörü" olarak adlandırılır ve
kâr ön planda tutulur.

bu söylediklerim ülkemizdeki çoğu özel hastane için böyledir.
dürüst olarak çalışanlar muhakkak vardır.

verdiğim örnekler,
basında şimdiye kadar karşılaştığım,
hatırladığım özel hastane vakalarıdır.

ve bu işin sonu,
belli bi süre sonunda yeterli fiziki, sosyal altyapı oluştuğunda,
ve ülke belki ileride bi ekonomik krize girdiğinde,
özel hastanelerin yabancı özel hastane zincirlerine satılmasına kadar gider....
borca sıkıştığımızda özel hastanelerinizi satın diye bi şart konulur belki önümüze!!!..

bu da benim,
birileri paranoya diyebilir ama şahsi düşüncemdir.
saglik-kosesi-f11/hastaneye-acil-servis-cezasi-verildi-t64610.html
 
teksen' Alıntı:
Sağlık giderini düşürmenin yolunu arayan SGK, bir yılda hastaneye tedavi için 10’dan fazla başvuranları tespit etti.

yllık sağlık harcamalarının 50 milyar liraya dayanması üzerine düğmeye basan SGK,
sağlık giderlerini düşürmek için üç ayaklı denetim planı hazırladı.


Emekliye promosyon
hayal oldu

SGK ile Ziraat Bankası arasında promosyon sözleşmesi olmadığı,bankanın her emekliye 200 TL promosyon ödemesi halinde, 988 milyon 112 bin TL ödemesi gerektiği, bunun da bankanın yıllık kârının büyük miktarına denk geldiği ifade edildi

İntibakta 3 kişiye
piyango vurdu

Ankara Çankaya’da yaşayan F.K., İstanbul Büyükçekmece’den M.F.T. ve Sakarya’nın Sapanca ilçesinden Y.Ö. isimli emeklilerin yaklaşık 20 bin liralık alacağı olduğu saptandı.
http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/ha ... aber=74855
Bunlar önce uyarılacak ardından ‘niye gittin’ diye sorulacak.
SGK, hastanelere bir yılda 10’un üzerinde başvuruda bulunan 2 milyon hasta tespit etti.
Bunlar önce broşür gönderilerek uyarılacak, etkili olmazsa evlerinde ziyaret edilip doktora neden sık gittikleri sorulacak.
http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/ha ... aber=74855
 
BBNET
Geri
Üst