Yeni Lise Eğitimi Modeli

Kodla Büyü

isikayhan

Hiperaktif Üye
Hiperaktif
Mesajlar
4,040

Uzun süredir tartışılan 4 yıllık zorunlu lise eğitimini MEB gündemine aldı. Masada 3 model var. Ders yoğunluğunun daha az olacağı esnek bir lise eğitimi üzerinde çalışılıyor.​


-3+1 MODELİ: Lise eğitiminin "3+1" olması ve ilk 3 yılın zorunlu eğitim kapsamında, son 12'nci sınıfın ise üniversite sınavına hazırlık yılı olarak yapılandırılması, lise eğitiminin 3 yıla düşürülmesi ve bunun sonunda öğrencilere diploma verilmesi.

-2+2 MODELİ: Bu modelde, 10'uncu sınıfı yani ilk 2 yılı bitiren öğrencilere lise diploması verilecek, akademik anlamda ilerlemek isteyenler lise eğitimine devam edecek ve 2 yıl daha eğitim alacak. Üniversiteye gitmek istemeyen, biran önce mesleğe atılmak isteyen öğrenciler ya MESEM veya açıköğretime ya da istihdam programlarına yönlendirilecek.


-YAŞ MODELİ: Lise eğitiminde zorunlu eğitimini yaş temelli olarak yapılandırılması da öneriler arasında yer alıyor. Burada 16 yaşını bitirenlerin zorunlu eğitimden çıkarılması öneriliyor. Diğer bir öneri ise lise eğitiminin bütünüyle zorunluluktan çıkarılması.
 
Hem veli, hem öğrenci hemde öğretmenin selameti açısından lisenin zorunluluktan çıkarılması şart. Yok 2+2 yok 3+1 bunlar zaman kaybı.
Okumak istemeyen okula gelmesin! Okulun huzurunu bozması, okulu sokağa çevirmesin kardeşim. Bunu anlamayacak ne var. Okumak isteyene de tüm kapılar sonuna kadar açık olsun. Bunu bilmek için ordünasyüs olmak gerekmiyor.

Zorunlu eğitimle zorla okula gelenler, okumak isteyenlerin önünde de büyük engel.
 
İş garantili çıraklık eğitimine geçilmeli. Çıraklık okuluna gidenler eskiden olduğu gibi devlet kurumlarında işe girmeli. Şimdiki sistemde 3 net yapan tüm çocuklar mühendis oldu. Anaları, babaları çocuğuma 25 binlira maaş veriyorlar işsiz diye ağlıyor. Bilmiyor ki tüm çocuklar tırtıngen universitesi zortingen mühendisliği mezunu. Ülkenin mühendise değil işini bilen teknik elemana ihtiyacı var. Şuan su altı kaynakçısı olsaydı çocuğunuz 10.000 $ maaşla hemen iş bulmuştu.
 
Canım ülkemde planlama malesef sıfır. Biz öğretmen olduğumuz için haliyle direk öğretmenlerin durumunu düşünüyoruz. Sistemi genişletirken oluşan öğretmen açığı iyi güzel fakat bir gün sistemi tekrar daraltırsam ne olur diye düşünmek yok. Aynı şey ilkokul ve ortaokullar için geçerli. Mesela ilköğretimde 5+3 sistemine tekrar dönülürse ortaokulların halini düşünemiyorum(ki bana göre bir gün mutlaka dönülecek)
 
Bana göre ilkokul 5 yıl ve zorunlu olmalı. Ortaokul , lise ise okumak isteyen çocukların gidebileceği bir yer olmalı. Çocuk okumak istemiyor bunu açık açık söylüyor ama biz o çocuğu zorla okulda tutmaya çalışıyoruz. Böyle çocuklar bir süre sonra maalesef istenmeyen davranışlar sergiliyorlar. Ciddi eleman açığı var birçok bölümde . Doğru dürüst elektrikçi , sucu , mobilyacı , boyacı vb. eleman bulamıyoruz ama maalesef herkesi okutmaya çalışıyoruz.
 
Zorunlu 5 yıl civarı bir ilkokuldan sonra akademik devam edecek öğrencileri ortaokul ve liseye, diğerlerini de meslek öğrenmek üzere mesleki eğitime ortaokuldan başlatmak gerekir bence de.
 
Hem veli, hem öğrenci hemde öğretmenin selameti açısından lisenin zorunluluktan çıkarılması şart. Yok 2+2 yok 3+1 bunlar zaman kaybı.
Okumak istemeyen okula gelmesin! Okulun huzurunu bozması, okulu sokağa çevirmesin kardeşim. Bunu anlamayacak ne var. Okumak isteyene de tüm kapılar sonuna kadar açık olsun. Bunu bilmek için ordünasyüs olmak gerekmiyor.

Zorunlu eğitimle zorla okula gelenler, okumak isteyenlerin önünde de büyük engel.
Zorunlu eğitim, bizim gibi toplumlarda sadece eğitim-öğretimin devamı olarak değil de gençleri zapturapt altına almak için kullanılıyor. Nüfusa göre istihdam alanın düşük olduğu ülkelerde mecburiyet gibi bir şey. Size katılıyorum eğitim zorunlu olmamalı ama bu kadar genci 15 yaşında sokağa amaçsız ve hedefsiz salmanın da sosyolojik sonuçları olacaktır. Yine de bir yerden başlanacak ise 3+1 iyi bir başlangıç olabilir.
 
Çözüm gayet basit bence. İlkokul zorunlu olmalı. Bunun yanında meslek liselerinin ortaokul bölümü açılmalı. İlkokulda okuma yazma,temel matematik ve genel kültür aldıktan sonra akademik anlamda ışık olmayan öğrenciler için meslek ortaokullarına yönlendirme yapılmalı. Böylelikle zorunlu olduğu için okula gelen öğrencilerle dolu bir sınıfa ders anlatmak yerine displin sağlamaya çalışmak zorunda kalınmaz. Daha kaliteli eğitim ortamı olur. Ayrıca meslek öğrenmeye daha küçük yaşta başlayan kaliteli ustalarımız yetişir. Kalifiye eleman sorununu da ortadan kaldırmış oluruz. 😇
Not: "Kime ne diyeceğini, ne diyip demeyeceğini, kimse kimseyi ne anlar ne dinler" diyen abi gibi hissediyorum :)
 
İlkokul zorunlu gerisi istege bağlı olsun yada disiplin olsun. Okumayacak çocukları okulda tutmanin zarari var, okuyani da katlediyor.
Katılıyorum. İlkokul 5 yıl olmalı ve zorunlu olmalı. Akademik olarak okumak ilerlemek isteyenler okula gelmeli. 12 yıl boyunca bedeni okulda zihni diyar diyar gezen gençleri okulda tutmanın bir anlamı yok. Yok zorla tutacağız diyorlarsa çok değil sadece bir hafta karar vericiler okulda, kenar mahallede derse girsinler disiplin sorunlarını görsünler ondan sonra akıllıca karar verirler inşallah.
 
Okumayanların hepsi okul çıkışlarında bela olacak. Öncelikle her okulda polis olmalı, nöbetleri polis tutmalı, rehberlik öğretmenleri yerine polisler görev yapmalı, ha yapmasınlar mı? e ileride zaten tanışacaklar, bari önceden dostane şekilde tanışsınlar.
 
en güzeli eski sistem geri gelmeli. anadolu lisesi ve anadolu teknik hazırlık+3 yıl . düz lise 3 yıl. meslek lisesi 3. lise zorunlu olmamalı. birde lgs puanına göre liselere yerleşmeli
 
Zorunlu eğitimde başka ülkelerin sadece sürelerini baz alıp sistemin geri kalanını keyfine göre yaparsan olacağı bu. Bana göre diye birşey olmaz, bir sistemin ve bu sisteme göre planlama yapacak uzmanların olur. Bizde tepedeki bakan değişince ya da canı isteyince müferedattan okul türüne sınava vs kadar herşeyi değiştiriyor. Çocukların sorumluluk diye bişeyden haberi yok. Devamsızlık lise haricinde zaten problem değil. Disipliin olaylarında ilkokul ve ortaokulda elin kolun bağlı. Her lisenin adına anadolu eklemek ile hiçbir şey olmadığını yeni anlıyorlar. Engellenene kadar sınava hazırlanan çoğu öğrenci 11. sınıfta açığa geçiyordu. Önce ikiden ya da üçten fazla zayıfla sınıf geçmeyi kaldırsınlar. İş yapıyor gibi görünmek için şunu bunu değiştirmeyi de bıraksınlar. Bir öğrenci hangi sistemle başlıyorsa o sistemle bitirsin. Bir kaç yılda bir yapılan değişikliklerle öğrenci de veli de öğretmen de uğraşmasın.
 
3+1
2+2
Sizce bu maçın sonucu ne olur. Ne olursa olsun hersey öğretmene mi olur
Bizim bilişimciler olarak yüzümüz tokat yiye yiye nasır bağladığı için bize bir şey olmaz. E diğer branşlardan bizi düşüneni de hiç görmediğimize göre... Diğerlerinden bize ne. Dolayısıyla öğretmen olarak sadece branşımızı düşünürsek, öğretmene hiç bir şey olmaz hocam. :)

Disiplin mekanizmalarını gerekirse kolluk kuvvetlerini de işin içine katarak geliştirsinler, öğrencilerin performansını değerlendirecek, gerekirse performansı iyi olmayan öğrencilerin geçmişte olduğu gibi sınıfta kalmasını gerekirse atılmasını düzenleyecek geliştirmeler yapsınlar. Etkileneceksem ben de etkileneyim. Gerekirse okul okul gezeyim. Çünkü; toplum bu şekilde değişim geçirmeye devam eder ve suçların, aymazlığın kazandığı algısı büyümeye devam eder ve bulaşıcılığı bu hızla artarsa okul okul gezmeyi bırakalım, yaşayacak bir toplum bulamayabiliriz.
 
Yıllarca ortaokullarda çalıştım dersi sabote etmekten keyif alan kendisi dinlemek istememesini geçtim başka kişilerin de dersi öğrenmesini engelleyen her sınıfta sayısız öğrenci var. Eğitim zorunlu olacaksa bile bu kişiler açık ortaokullara yönlendirilebilir. Hem de diğer öğrenciler üzerinde bir disiplin oluşur.
 
Yıllarca ortaokullarda çalıştım dersi sabote etmekten keyif alan kendisi dinlemek istememesini geçtim başka kişilerin de dersi öğrenmesini engelleyen her sınıfta sayısız öğrenci var. Eğitim zorunlu olacaksa bile bu kişiler açık ortaokullara yönlendirilebilir. Hem de diğer öğrenciler üzerinde bir disiplin oluşur.
Hocam sen bunun bir de meslek lisesini düşün. Bilişim alanı biraz daha şanslı, yüksek puanlı öğrenciler geliyor. Makine, metal, tesisat vb. ne yapsın?

Ne yapılıyorsa yapılsın, hiçbir şey birden bire ve yeterince düşünülmeden yapılmasın. Sonra hem norm kadro, hem alan değişikliği, hem müfredat vb. bir sürü çıkarılmış icatla uğraşıyoruz.
 
  • Beğen
Tepkiler: omd
BBNET
Geri
Üst