Yapay Zeka

Kodla Büyü

hastasıyız dede 01

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Malumunuz Yapay Zeka baya popüler bu konu ile ilgili bir başlığımız olsun ve sorularımızı paylaşımlarımızı buradan yapalım istedim.

Mesela ben dersimde en düşük yapay zeka örneği olarak sokak lambasını veriyorum yada önüne gelince açılan kapı(sizce bu yapay zeka sayılır mı)

En iyisi olark robot sophia izletiyorum açık mikrofon programındaki, birde chatgpt anlatmayı düşünüyorum.

bu isteğinize göre sunu , resim vb. hazırlayan yapay zeka siteleri para tuzağı gibi geliyor bana.

birde ünlü kişileri (acun, selçuk bayraktar) yapay zeka ile taklit edip umut dağıtanlar var bunlarıda derste anlatmayı düşünüyorum.

Sokak lambası otomatik olarak ayarlanmış olup kendi kendine karar veremediği için yapay zeka örneği değildir.
karanlıkta yanıp sabah sönmüyor mu? arduinoda ldr ile yapıyoruz aynısını, işlemci var, hafıza var kod var sensör var, farzedelimki elektronik donanım ile yaptık o zaman yapay zeka sayılmaz mı, eğer bu yapay zeka sayılmazsa en düşük yapay zeka örneği yazın onu değerlendirelim, bu işin sınırlarını çizelimki derste ona göre anlatalım.

chat gpt'nin yanıtını aynen paylaşıyorum.
"
Hayır, karanlıkta yanıp aydınlıkta sönen bir lamba yapay zeka değildir.

Bu tür lambalar genellikle fotosel (ışık sensörü) ile çalışır. Fotosel, ortam ışığını algılar ve belirli bir eşik seviyesinin altına düştüğünde (örneğin hava karardığında) lambayı otomatik olarak yakar, gündüz olduğunda ise söndürür.

Bu sistem:

• Algılayıcı (sensör) kullanır.
  • Basit mantıksal kurallar ile çalışır (örneğin: “ışık seviyesi düşükse lambayı aç”).
  • Yapay zeka içermez.

Yapay Zeka Nedir?​

Yapay zeka (YZ), insan benzeri düşünme, öğrenme, karar verme veya problem çözme yeteneklerine sahip sistemlerdir. Örneğin:

• Görüntü tanıma yapabilen kameralar,
  • Konuşmayı anlayan asistanlar,
  • Satranç oynayan algoritmalar,
  • Veri analizinden anlamlı sonuçlar çıkaran sistemler.

Bu tür sistemler genellikle veriyle öğrenme, karmaşık örüntü tanıma ve adaptasyon gibi yeteneklere sahiptir.

Özetle:​

• Fotoselli lamba: Basit, sabit kurallı otomasyon = Yapay zeka değil
  • Yapay zeka: Öğrenebilir, karar verebilir, karmaşık duruma adapte olabilir

İstersen bu tür basit sistemlerle yapay zeka arasındaki farkları örneklerle daha da açabilirim."

atıyorum bir çamaşır makinesi düşünelim içine koyduğumuz çamaşırın ağırlığına göre deterjan ekliyor bu yapay zeka olmazmı ?
Verdiğiniz örneklerin çoğu yapay zeka değil hocam :) Geleneksel algoritmik yaklaşım. Yapay zeka sistemleri ile geleneksel bilgisayar sistemlerin ayrımını anlatan birçok video mevcut. Bunları izlemenizi öneririm.

Verdiğiniz örneklerin çoğu yapay zeka değil hocam :) Geleneksel algoritmik yaklaşım. Yapay zeka sistemleri ile geleneksel bilgisayar sistemlerin ayrımını anlatan birçok video mevcut. Bunları izlemenizi öneririm.
hocam ders kitabında insan zekasını taklit eden diyor, bunun sınırlarını çizmeye çalışıyorum. en alt derece yapay zeka örneği yazın mesela.

Ben bu yıl ilk defa yapay zeka anlatacağım. 8. sınıflarda seçtik. Başlık güzel olmuş hocam fikir alışverişinde bulunuruz. Tecrübeli arkadaşlar varsa izletilebilecek videoları, dökümanları paylaşırsa işimize yarar.

Hazır başlık açılmışken yıllık planda soralım arkadaşlar. 7 ve 8.sınıflar yapay zeka uygulamaları yıllık planı olan paylaşabilirse memnun oluruz. Teşekkürler

ilksms
Geri