Yapay Zeka Adlı Yeni Bir Alan Açılmış

Kodla Büyü

cetinali32

Üye
Ağustos ayı tebliğler dergisine göre, Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü 2025-2026 eğitim öğretim yılından itibaren Yapay Zekâ Alanı açtığını duyurmuş. https://meslek.meb.gov.tr/ adresinde de çerçeve öğretim planı yayınlanmış ama içi henüz doldurulmamış.

Son düzenleme:
Yapay zeka dersi gelmesi lazım. Zaten var tabiki de ama biraz daha fazla üstüne durulmalı demek istediğim.

Ayrı bir alan olması doğru olmuş gibi. %15 ve üzeri dilimdeki öğrencilerle bilişim alanında yapay zeka işleri zor.

Siber güvenlik alanı gibi bir kaç tematik okul açar gibi sanki bu alanı. Arka planda yüksek matematik var yapay zekada. Normal meslek lisesi öğrencileri ile bu iş zor.

Ayrı bir alan yerine Bilişim Teknolojileri altında dal olarak açmaları gerekirdi. Bu alanın öğretmenleri yine biziz. Ayrı bir alan yapmak popülist bir yaklaşımdan öte bir şey değil. 9. sınıf dersleri bizim derslerimizle aynı planlanacak. Yazılım Geliştirme ve Ağ İşletmenliği dalı gibi bir ayrımdan başka bir şey değil bu durum.

Aynı popülist yaklaşım üniversitelerde de başladı. Mühendislik vb. fakülteler yerine Fen Edebiyat fakültelerine bilgisayar bilimleri, siber güvenlik vb. bölümler açıyorlar. Bu kişilerin unvanı ne olacak? İlk mezunları vermeden nasılsa bir şey uyduracaklar ancak kafa karışıklığından başka bir şey olmayacak.

Birkaç sene sonra, BT öğretmenlerine BÖT/BT seçimine zorladıkları gibi BT/Yapay Zeka/Siber Güvenlik öğretmenlik alanlarından biri için zorlamazlar umarım.

ilksms
Geri