Windowsu silmeden ikinci sürücüye kopyalama, SSD' ye linux kurma

Kodla Büyü

GezginN61

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Merhaba arkadaşlar. SSD de windows kurulu. Bilgisayarımda cd sürücüsü çıkarıp eski hdd takılı (2 parçaya bölünmüş) ve veri depolamak için kullanıyorum.
Yapmak istediğim SSD kurulu olan windows u hdd almak. SSd ye de pardus kurmak. Amacım her iki işletim sistemini de kullanmak.

Hangi yolu izlemeliyim? Hangi araçları kullanmalıyım?

Ssd yi ikiye bölün hocam. 2.kısma pardus yükleyin. Hdd de işletim sistemi devri kapandı artık. Çok yavaşlatır.

1. Aomei backupper.iso yu ventoy ile açıp disk klonlama yapın. SSD yi hhd ye olacak şekilde.

2. Aynı ventoy flaşın içinde pardus.iso da olsun. Pardus Kurulumda disk seçme ekranında SSD yi seçin. Tüm diski silecek şekilde ayarlayın.

Pardus gerekli grub ayarlarını yapar. Açılışta hangisinden başlayalalım diye sorar. Müdahale etmezseniz otomatik Pardus açılır.

Not: HDD de Windows çok yavaş çalışır. Tavsiyem HDD yi tek parça yapıp sadece depolama için kullanın. Yukarıda denildiği gibi SSD yi ikiye bölün ( biçimlendirmeyin. Pardus kendisi biçimlendirsin. Veya yapabilirseniz ext4 olarak biçimlendirin)

Pardus'u o şekilde kurdum ama iki diski de ssd ve dosya yedekleme olarak sürücüleri kullanmıyorum. Kurarken bağlantı yapılan kısımda root kısmını pardus kurulacak disk olarak, boot/efi yi de windows olan diski gösterdim o kadar. Altta da GRUB'U Buraya Kur var onunda windows olan disk seçtim. Benim 1. Diskte windows 2. Diskte pardus var.

Pardus hariç diğer linux dağıtımları Windows'a algılayıp seçenek sunuyor yanına kur ya da diski sil diye. Pardus o seçeneği sunmadım.

Linux'un hangi dağıtımını düşünüyorsunuz.

Son düzenleme:
Bilgisayarım emektar. Makine 10. yılını devirdi :) Yedeklediğim 3,5 resim ve ders dokümanları. PC' yi yoğun kullanılmıyorum artık. Windows güncellemeleri sonlandırdı. Excelden dolayı zaman zaman windows a ihtiyaç duyarım diye düşünüyorum. Linux ile de tanışmak istiyorum. Wiindowsun hızı da çok önemli değil açıkcası.

Pardus' un okuldaki cihazlara kurulan arayüzü beğendim. Pardusun son sürüm kurmayı deneyeceğim.

ilksms
Geri