Video Konferans, Google Play ve İnternet Alışverişleri için GÜVENLİK UYARILARI!

Kodla Büyü

metafor

Site Admin
Yönetici
Mesajlar
1,308
Arkadaşlar merhaba;

Sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada insanlar evine kapanmış ve dışa açılan dünyanın yegane aracı olan İNTERNET i kullanıyor. Sık sık özel mesaj yoluyla şahsıma, iletişim adresimize veya foruma konu açarak üyelerimiz HAKLI OLARAK soru soruyorlar danışıyorlar. Biz de elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz.

Sizlerden ricam lütfen aşağıya yazdığım ve fırsat buldukça ekleme yapacağım güvenlik önlemleri için sizler de destek olun. Konuyu okuyun, varsa gözümüzden kaçan ilave güvenlik önlemi, yazın cevap mesajı , buraya ekleyelim.

İNTERNET BAĞLANTISI KURULAN HER ORTAM İÇİN ALINMASI GEREKLİ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ:
(Zoom, Skype, vs... Google Play, Mobil Telefonlar, İnternet Alışverişi, E-Posta, SMS)

1. Mobil telefonlarınızdan kesinlikle zoom, skype vs, hangouts, duo, vs. görüntülü görüşme sağlayan ve uçtan uca şifreleme yöntemi kullanmayan tüm uygulamaları silin.

2. Yukarıda yazılı video konferans programlarını masaüstü, dizüstü bilgisayarda kullanıyor iseniz:

a) Mutlaka bilgisayarınızın güvenlik duvarı ve anti virüs koruması açık olsun,
b) Bu bilgisayarda kredi kartı bilgileriniz, eposta hesaplarınızın şifreleri kayıtlı olmasın.
c) Bilgisayarına gelen yabancı herhangi bir eposta içeriğine tıklamayın, doğrudan spam kutusuna yollayın.
d) Bilgisayarda video konferans uygulamasını kullandıktan sonra mikrofon ve kamera bağlantınızı fiziksel olarak sökün! Bu mümkün değil ise (laptop) masaüstünde yer alan bilgisayarım ikonuna sağ tıklayın/ Özellikler/ sekmesine tıklayın. Ekranın sol tarafında , yukarı bölümde Gördüğünüz aygıt yöneticisine girin.

upload_2020-4-6_12-46-26.jpeg

Aygıt yöneticisine tıklayın:

upload_2020-4-6_12-48-12.jpeg


Yukarıda resimde gördüğünüz üzere, kamera ve mikrofonu bulun. Kamera simgesine sağ tıklayıp "Cihazı devre dışı bırak" seçeneğini uygulayın. Böylece cihaz devre dışı kalır.

Kamera ve mikrofonu açmak için aynı şekilde ikona sağ tıklayın ve "Etkinleştir" seçeneğini seçin.

3) Hepsiburada vs. bir yığın e ticaret sitesi alışverişte kredi kartı bilgilerinizi kayıt etmek istiyor. Buna müsade etmeyin. izin vermiş iseniz hemen bu kayıtlarınızı silin.

4) Kredi kartlarınızın ayarlarını İnternet bankacılığı hizmetiniz üzerinden kontrol edin. Kartlarınızı internet, telefon ve mail order alışverişlerine kapatın. Bunun yerine internet bankacılığı hesabınıza girin ve sanal kredi kartı oluşturun. Bu sanal kartın limitini "0 TL" şeklinde düzenleyin. İnternet alışverişinden önce sanal kredi kartınızın limitini alışveriş tutarına göre yükseltin, işiniz bitince hemen limiti sıfırlayın tekrar.

5) Mobil telefonunuzda google play hesabınıza kesinlikle kredi kartı bağlamayın. Bunun yerine her markette ve güvenilir satış noktalarında bir yığın google play harcama kartları satılıyor. Marketten bu kartları satın alıp, google play , netflix vb. ne varsa bu işler kullanın. Kendi kredi kartınızı mobilde kullanmanızı asla tavsiye etmiyoruz!

6) Lütfen her türlü güven kaygısı yaşadığınız uygulama için geçici bir eposta hesabı edinin. Bu uygulamalara geçici oluşturduğunuz eposta hesabınız ile kayıt olup kullanın!

7) Whatsapp, facebook, twitter, instagram vs. diğer sosyal medya programları veya uygulamaları üzerinden size gelen videolu, sesli, vs. linklere hemen tıklamayın! Neyin nesi bu link? güvenilir mi? düşünün. Çok lazım değilse açmayın ölmezsiniz:) Alternatif olarak, bu linkte görülen her neyse bakın, kendiniz google yandex vs. arama motorlarından aratın, bulun, kaynağından kendiniz izleyin. Neden mi? tarafınıza gönderilen bu tür bağlantı linkleri arka planda korsan yazılım bulundurabilir. tıkladığınız anda telefonunuza arka planda her türlü casus yazılım kendiliğinden yüklenir.


Arkadaşlar lütfen eksiklerim için kusura bakmayın benim de işlerim var yoğunum. lütfen aşağıya sizde aklınıza gelenleri yazın, bu listeye ekleyelim:)

sağlıcakla kalın:)
 
Son düzenleme:
Biz yıllardır diyoruz, kodlamaya önem verin bu derse önem verin gelecek bilişimde bırakın kendi yazılımlarımızı üretecek gençler yetiştirelim küresel yarışta bu treni kaçırmayalım ve bildiğiniz daha pek çok kavram ile dersimizin önemini hep vurguladık. Hiç değilse bilinçli teknoloji kullanımı için bu derse önem verilmesini istedik. Gelecek Bilişimde dediğimiz gelecekteyiz ve durum ortada.... Kendi yazılımarımızı kullansaydık bu sornlar en aza indirgenmiş olurdu
 
NoRoot Güvenlik duvarını başlattım.Hemen hemen her uygulamada facebook bağlanmaya çalışıyordu.
 
Geri
Üst