Php ile Combobox a Dinamik Olarak Veri Ekleme
Merhaba arkadaşlar. Bu yazımda nasıl Combobox a dinamik olarak veri eklenir onu göreceğiz. Arkadaşlar öncelikle Combobox nedir? diyenlerinizi duyuyorum. Combobox yani şu form doldurma sitelerinde olan, tıklayınca aşağıya doğru kayan az yer kaplayan fakat çok şeyi içine alan bir listedir.
Normalde Html dilinde bizim belirlediğimiz veriler gözükür iken bir makale sitesinde oraya katagorilerin gelmesi gerekir. Çünkü Admin belirli katagoriler yapar ve bunlar yazı ekleme editöründe gözükür. İşte bu nasıl Php ile yapılır onu göreceğiz…
İlk önce veritabanın dan katagorilerimizi çekelim ve yazdıralım;
$arat=mysql_query("select * from katagoriler");
while ($yaz=mysql_fetch_array($arat)){
$isim=$yaz['isim'];
$id=$yaz['id'];
echo "<option value=$id>$isim</option>";
}
Arkadaşlar arat kısmında katagoriler tablosunu arıyoruz. Videolu ders anlatmıştım burada $yaz değişkeni boyut kazanıyor. $yaz[''] burada parantez içine yazdıklarımız sütun oluyor. Yani oraya yazdığımız herhangi bir sütun ismi. Bu sayede veriler tek hamlede çekiyor. Daha sonra;
<option value=$id>$isim</option> şeklinde combobox a veri yazdırıyoruz. Value yani değer katagorinin id si $isim değişkenide Combobox da görünen değer oluyor.
Şimdi bunu nasıl combobox içine alıyoruz? İşte bu şekilde;
< select name="katagori" id="katagori" >
<?php
include "ayarlar.php";
$arat=mysql_query("select * from katagoriler");
while ($yaz=mysql_fetch_array($arat)){
$isim=$yaz['isim'];
$id=$yaz['id'];
echo "<option value=$id>$isim</option>";
}
?>
< / select >
Gördüğünüz kod ile katagoriler ismindeki tablodan alınan veriler Combobox içine yerleştiriliyor. Size dediğim gibi Php, Html içine gömülebilen, esnek bir dil. Unutmadan < > lar arasına boşluk koydum. Onları silerseniz daha sağlıklı olur.