Uzmanlardan Akaryakıt Tüketimi Azaltacak Öneriler

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan hasari
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kodla Büyü

hasari

Hiperaktif Üye
Hiperaktif
Mesajlar
13,472
Uzmanlardan Akaryakıt Tüketimi Azaltacak Öneriler


Akaryakıt fiyatlarının son dönemde artması ile birlikte uzmanlar yanıt kullanımını en aza indirecek önerilerde bulunmaya başladı. Çukurova Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kadir Aydın, “Araçlarda kullanılan sac ağırlığı arttıkça akaryakıt kullanımı da artacaktır. Aracın ağırlığı arttıkça daha büyük motor kullanılacaktır; motor büyüdükçe de yakıt tüketimi artacaktır” dedi.



Tüketiciler araçların kaportalarının sac kalınlıklarının inceliğinden dolayı güvenlik açısından tehlikede olduklarından şikayet ederken . Çukurova Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kadir Aydın Tüketici Platformu Sikayetvar.com’a yaptığı açıklama ile başka bir önemli noktaya dikkat çekti. Prof. Dr. Aydın, “Dış kaplamaların kalın olmasının kazalarda güvenliği arttırdığı düşüncesi yanlıştır. Sac kalınlığı ne kadar fazla olursa aracın ağırlığı da ona göre artacaktır. Bu da fazla akaryakıt kullanımını getirecektir” dedi.



“Dış Kaporta Sac Kalınlığı Önemli Değil”



Sac kalınlıklarının aracın dizayn edildiği kategoriye göre değişeceğini kaydeden Prof. Dr. Aydın, lüks olarak tanımlanan araçlarda daha kalın sac kullanıldığını belirtti. Aydın, dış kaplamanın çok fazla önemli olmadığının araç satın alınırken ana taşıyıcı kalınlığının dikkate alınası gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu:



“Aracı taşıyan asıl olarak ana şasedir. Aracın dış kaplaması tamamen bir binanın dış cephesi gibi görünüm amacıyladır. Vatandaşlar aracın dış görünüşüne göre değerlendirip, çamurluk esneme yapıyorsa araç kalitesiz der. Asıl güvenliği sağlayan ana şasedir diğerleri makyajdır. Ana taşıyıcı ekipmanlarda sac kalınlığı artarsa arabanın güvenliği de artacaktır. Dış kaplamada sac kalınlığı artar ise aracın ağırlığı artar bu da maliyeti arttırır. Maliyetler artınca da fiyatlar artar ve daha büyük bir motor kullanımına ihtiyaç duyulur ve tüm bu etkilerle birlikte akaryakıt kullanımı da artar. Çünkü; aracın ağırlığı arttıkça aracı ötelemek için gerekli motor gücü de artacaktır. Ağırlığı az olan araç aracı ötelemek için daha az gaza basacağından daha az yakıt tüketir. Fazla kalın sac fazla yakıt tüketimi demektir. ”



Dış Kaplama Artık Kauçuktan Olacak



Prof. Dr. Aydın, motor kaputlarının vatandaşların düşündüklerinin aksine daha kolay esneye bilecek kauçuk malzemeden yapıldığını kaydederek bunun nedeninin yaya çarpmalarında zararı en aza indirmek olduğunu belirtti. Aydın, uygulanan yeni yöntemi, “Motor kaputları yayalara çarpmalarda zararın en aza indirmek için artık kauçuk malzemelerden yapılmaya başlıyor. Çünkü insanlar kaza anında başlarını motor kaputuna çarpabiliyor. Dış kaplamanın ince olması yayaya verdiği zararı en aza indirme açısından daha avantajlı.’ Dış kaplamanın kalın olması güvenliği arttır’ gibi düşüncelerin aksine kalın olması trafik kazalarında insanların ölmesine neden oluyor. Çapma anında kolayca parçalanacak malzeme kullanımına doğru gidiş var. Kalın saclı arabalar tank gibi savaş araçlarında kullanılabilir” şeklinde açıkladı.
 

Ekli dosyalar

  • 165721_10150379308125212_279994695211_17038723_153842_a.jpg
    165721_10150379308125212_279994695211_17038723_153842_a.jpg
    6.4 KB · Görüntüleme: 1,912
O zaman volvo üretiminde bir hata var :)) Dünyanın en sağlam arabası ki adamlar kaporta denilen şeyi 2 cm çelikten yapıyorlar. Ağır araba çok yakan araba ama en sağlam araba sınıfında bence 1 numara... Hatta volvoya bindim ve kullandım. Kendi arabam clio hb :) Şimdi volvo arabaysa benim bindiğim ne diyorum :D Bence Prof. Dr. Kadir Aydın doğru birşeyler söylemiş. Fakat aracın yayaya çarpması durumunda bu şeyler geçerli. Ama arabalar arasında olan kazalarda, mesela bir volvo'nun başka bir arabayla çarpıştığında kaportanın gelen ezici kuvveti sağlamlığına göre tepki vermesi durumu söz konusu ki güvenlik açısından bence bu daha da önemli... Yayaya çarpmamak için trafik kuralları ve üst geçitlerin kullanımına önem verilmeli bence :)
 
Yukardaki görüntü...kabus gibi valla .Benim arabanın Sarı lamba yana yana açık sarı oldu.Bizim küçük oğlan akaryakıt aldıktan hemen sonra sönen lambaya bakıp ""baba araba bozuldu galiba ışık söndü bak "diyecek kadar alıştı bu küçük led e.
pompaya gidip DOLDUR demek nasıl bir duygu hiç bilmedik dahada bilemiycez heralde.El Avrupa da doğaya saygı adına daha pahalı olan otogaz kullanır, biz,kendimize saygıyı kaybetmiş ucuz die otogaz hatta ucuz yakıt ne varsa onu yakalım derdindeyiz...
Bir ülkede akaryakıt bu kadar mı pahalı olur,.,. el insaf minel iman
 

Ekli dosyalar

  • 165721_10150379308125212_279994695211_17038723_153842_a.jpg
    165721_10150379308125212_279994695211_17038723_153842_a.jpg
    6.4 KB · Görüntüleme: 1,840
Tüm arabalar bu standartta üretilirse sorun olmaz sanırım bu kaucuk çarpma etkisini absorbe ederek oluşabilecek etkileri en aza indirecektir.
Yakıt gerçekten çok pahalı hem yakıttan tasarruf etmiş oluruz. Hem de çevreye verdiğimiz zararı (zararlı gazlar...) en aza indirmiş oluruz.
 
ölümlü ve yaralanmalı kazaların önemli bi bölümünün
şehir içi trafiğinde yaşandığını okumuştum
ve bunların çoğuna yayalar da karışmakta.

ayrıca mesela,
otomobillerin kaportasının uçağın yapıldığı malzemeden yapılması
ölümleri azaltabilir mi! 100 ile karşılıklı çarpışan iki araçtan sağ çıkılabilir mi!
bu araçlarda(kaportaları hiç zarar görmese bile) bulunanların(kemerleri bağlı bile olsa) anatomisi , organları
bu çarpışmanın şiddetine ne kadar dayanabilir acaba!

yakıt tasarrufu için(sürücü faktörü); yüksek vites, düşük devir ve sabit hız.
bkz:http://ekonomi.milliyet.com.tr/aracta-tasarrufun-en-basit-formulu/ekonomi/ekonomidetay/31.08.2011/1433176/default.htm
 
BBNET
Geri
Üst