Tüm Dosya Uzantılarının Anlamları

Kodla Büyü

cogullu

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
735
http://www.ace.net.nz/tech/TechFileFormat.html#Top
ingilizce ama idare edin
1- Dosya formatı ne anlama geliyor? Her dosya, işletim sistemi, onun bileşenleri ve diğer yazılımlar tarafından belirlenmiş bir türde kaydedilir. Dosya türü, söz konusu dosyanın diğerleri içinde hangi göreve sahip olduğunu gösterir. Dosyanın hangi türde saklandığınıysa onun uzantısından anlayabilirsiniz. Bu, genelde sayı ve harflerden oluşan üç karakterlik bir kısaltmadır ve dosya isminden “.” ile ayrılır. Sözü edilen “örnek.doc” isimli bir dosyaysa burada “örnek” dosyanın gerçek adı, “.doc” ise uzantısıdır. “.doc” Word dosyalarını simgeler. Bu yüzden de Word belgeleri DOC-dosyaları olarak adlandırılırlar.

2- En önemli dosya formatları hangileridir?
Windows işletim sisteminin kurulu olduğu sistemlerde pek çok önemli dosya türünden bahsedilebilir. Bunlar içinde en büyük grubu belgeler oluşturur. Bahsedilen dosyalar metin, tabela, veri tabanı, çizim gibi diğer çalışma sonuçlarını işleyen programlar tarafından hazırlanır. MsOffice büro paketindeki “.doc” ve “.xsl” uzantılarıyla tanıyabilecekleriniz Word ve Excel dosyaları bunlardan sayılabilir.
Program dosyaları metin veya grafik içermezler. İçlerinde bilgisayarın onlar açılırken teker teker uygulayacağı komutlar yer alır. Program dosyalarını “.exe” “.com” “.bat” veya “.pif” uzantılarıyla tanıyabilirsiniz. Sistem dosyaları işletim sistemini yönetmek için gereklidir. Windows’un en önemli sistem dosyaları “.sys” ve “.dll” uzantılarına sahiptir.

3- Dosya uzantılarını nasıl Windows gezgininde görünür hale getirebilirim?
Normalde Windows bilinen formalardaki dosya uzantılarını saklar. Aslında bu bazı dosyalar için her zaman bir türe hitap etmeyen semboller söz konusu olduğunda karışıklık yaratabilir. Ama önceden yapılan bu ayarlamayı düzenleme şansına sahipsiniz.
Windows Gezgininde Görünüm/Klasör Seçenekleri menüsünden Görünüm kartını aktif hale getirin. “Bilinen Dosya Türleri için dosya uzantılarını gizle” seçeneğinin onay kutusunu boş bırakın. Tamam’ı tıkladıktan sonra artık Windows tüm dosya uzantılarını gösterecektir.

4- Bilinmeyen bir dosya türünü nasıl çalıştırırım?
Aslında bir belgeyi sadece belirli bir programla çalıştırabilirsiniz. Ama bazı türler için bu o gerekli yazılım olmadan da gerçekleştirilebilir. Örneğin Word belgelerinin (DOC-Dosyaları) içerikleri Windows donatılarına dahil olan Wordpad’le açılabilir. “.xls” dosyalarına göz atmak için http://officeupdatemicrosoft.com sitesinde ücretsiz bir yazılım bulabilirsiniz.
Metinler, grafik dosyaları ve diğer dosya türlerini bilgisayarda görüntülemek için Windows Önizleme seçeneği kullanılabilir. Bunun için sağ fare tuşuyla istenilen dosyaya tıklayın ve Önizleme seçeneğini kullanın.
Şayet Windows/Donatılar PC’nizde kurulu değilse, Bilgisayarım/Denetim Masası/Program Ekle/Kaldır/Windows Kur’dan Donatılar’ı yüklemelisiniz.

5- Niçin bir belgeyi RTF-Dosyası olarak aktarmalıyım?
Bir Word belgesinin başka bir PC kullanıcısına verilmesi teknik olarak hiçbir sorun oluşturmaz. Çünkü neredeyse Windows kurulu her bilgisayarda yaygın kullanılan bu türü en azından okumanızı sağlayacak bir program yer alır.
Yine de bu dosyaları Doc dosyası olarak vermemeniz için bir sebep var: Bilgisayar virüsleri korkusu. Doc dosyaları makro virüslerinin en sık karşılaşılan taşıyıcılarından biri. Bu yüzden pek çok kullanıcı daha bu dosyaları okumadan Geri Dönüşüm Kutusuna göndermeyi tercih ediyor. Kendi Doc dosyalarınızın aynı işleme maruz kalmasını istemiyorsanız onları “Rich Text Format” yani “.rtf” olarak saklamalısınız. Bunun için Dosya/Farklı Kaydet’i seçin ve dosya türünü “.rtf” olarak ayarlayın. Kaydedilen RTF-Belgesi dönüştürülürken tüm biçimlendirmeleri korur ve neredeyse tüm metin programları tarafından okunabilir.

6- Bir dosya türünü nasıl belirli bir yazılımla ilişkilendirebilirim?
Windows’un kayıt düzenleyicisi hangi yazılımın hangi dosya türleri için kurulu olduğunun bilgisini içerir. Eğer bir dosya türünü başka bir yazılımla açmak istiyorsanız bu eşleştirmeyi değiştirebilirsiniz.

Bunun için Windows Gezgini’ni çalıştırın ve sağ fare tuşuyla istenilen dosyayı seçerken [Shift]’e de basılı tutun. Birlikte Aç komutunu seçin. Kurulu yazılımların yer aldığı bir liste açılacak. Aradığınız program bu listede mevcutsa onu işaretleyin ve Tamam’a tıklayın. Eğer program sisteminizde kurulu olduğu halde burada yer almıyorsa Diğer’i seçin ve kurulu olduğu dizini bularak programı iletişim kutusuna kaydedin.

7- Post-Script dosyaları niçin gereklidir?
Post-Script “.ps” özel formatında belgelerin biçimlendirmesi kağıda basıma uygun olarak belirlenir. Post-Script türünün avantajı kurulu donanımdan bağımsız oluşu. Kayıt ve basma işlemleri için kullanılan bilgisayarlar birbirinden farklıysa bile her yazıcı bir Post-Script dosyasında mevcut grafik ve yazıları kaydettiğiniz haline uygun olarak aynı şekilde kağıda geçirir.

Bu nedenle Postscript her şeyden önce profesyonel baskı firmaları tarafından kullanılır. Bir post-Script dosyasının ayarlanması genelde sadece özel bir DTP veya grafik programıyla mümkündür.

8- PDF dosyaları ne işe yarar?
PDF dosyaları her bilgisayarda aynı gözüken belgelerin sistemden bağımsız tanımlanmalarını içerirler. Post-Script dosyalarından farklı olarak burada yazdırma işlemi ön planda değildir. Onlar daha ziyade, metinlerin bilgisayar ekranında da el kitapları, gazete yazıları gibi görüntülenebilmesi içindir.

Windows PDF dosyalarını işleyemediğinden, Acrobat Reader isimli ücretsiz programa ihtiyacınız var. Bu programı www.adobe.com/products/acrobat/readstep2.html adresinden indirebilirsiniz.

9- Dosyaları internette daha hızlı transfer edebilmek için nasıl sıkıştırabilirim?
Bazı dosyalar fazla yere gereksinim duyarlar ve internet üzerinden değiş tokuş edilmeleri istendiğinde transfer işlemi uzun sürer. Büyük bir dosya transfer zamanını arttırdığı gibi maliyeti de yükseltecektir. Şayet resim gönderiyorsanız BMP veya TİF dosyaları gibi büyük dosyalar yerine JPG gibi nispeten daha az yer kaplayan dosyalar göndermeye dikkat etmelisiniz. Ayrıca dosyaları sıkıştırarak da boyutun küçülmesini sağlayabilirsiniz. Bu esnada dosyada mevcut bilgiler, yerden tasarruf edilerek kaydedilir ve dosyanın boyutu önemli miktarda kısalır.

Dosyalarınızı sıkıştırmak için Winzip gibi bir sıkıştırma veya arşiv programına ihtiyacınız olacaktır. Programın fiyatı yaklaşık 30 dolardır. Bu sayede birkaç tıklamayla bir veya daha fazla dosyayı bir ZIP dosyası olarak kaydedebilirsiniz.

10- Internet sayfamı nasıl kaydedebilirim?
Kişisel internet sayfanızı kurmak için normalde Hotmetal veya Frontpage gibi her biri 150 dolar civarındaki web editörüne ihtiyaç duyacaksınız. Bir web editörü size önceden hazırlanan faklı şablonları bir araya getirme ve sonucu HTML dosyası olarak kaydetme imkanı sağlar. Microsoft Office 2000 sahibiyseniz, web editörü için para ödemekten kurtulabilirsiniz. Bu programla Word dosyalarını, Excel tabelalarını ve Powerpoint sunumlarını “.doc” “.xls” ve “.ppt” çok kullanılır dosya türlerinde kaydetmenin ötesinde internet sayfası olarak da kaydedebilirsiniz. Dosya/Web Sayfası Olarak Kaydet komutlarıyla bu iş çocuk oyuncağı.

Herşeyden önce dikkat etmeniz gereken belgenizle bağlantılı olan grafiklerin “.jpg” ve “.gif” dosya uzantılarını taşımaları. Çünkü bu dosya biçimleri geniş boyutlu resim bilgilerini kendiliğinden sıkıştırılmış biçimde kaydeder. Bu web sayfasını browser’ınıza daha çabuk çağırabilmenizi sağlar.
 
Bazıları yanlış bunların... 8) ...Şaka bir yana da amma çok uzantı varmış...
 
bunlarda benden gelsin arkadaslar...

TMP:
geçici dosya
herhangi bir program tarafından oluşturulmuş geçici dosyalardır

Al :
Adobe Illustrator Dosyası
Adobe Illustrator

AIF,AIFF,AIFC: ses dosyası
media player

ANI:
hareketli kursör dosyası
Denetim masası-fare kısmından mouse göstergesi olarak kullanılabilir

ARJ,A01,A02,A.. Sıkıştırılmıs dosya
Arj,WinARj

ASF:film dosyası
MEdia Player

AU: ses dosyası
media player,Real player

AVI:Film Dosyası
Media player,Real player,Divx,Quicktime gibi Programlarla Açılabilir

Bak:yedek Dosya
Not defteri gibi Programlarla Açılabilir iç.ine bakılabilir 

Bas :
programlama Dili Dosyası
Basic,Visual Basic

BAt:
Çalıştırılabilir Dosya
Çift Tıklanarak Çalıştırılabilir.

Bmp:
Resim Dosyası
Paint Gibi Resim İşemem Programlarıyla Açılıp Değiştirilebilir.

C,Cpp,H,Hpp:
Programlama Dili DOsyası
C,C++ Builder,Visual C

Cab
sıkıştırılmış Dosya
Çift Tıklanarak İçeriği Görüntülenebilir.

CBl.
programlama Dili Dosyası
Cobol

Cda:
Müzik Cd Sinden Alınmış Ses Dosyası
Media Player

Cdr:
Corel Draw Grafik Dosyası
Corel Draw

Cfg:
ayar Dosyası
Not Defteri Gibi Editörlerle Açılabilir.

Chk:
scandisk ve chkdsk tarafından oluşturulmuş dosya
Diskte Oluşan hatalı bilgilerin kaydedildiği Dosya işinize yaramayacağından silebilirsiniz

Cmh
DErlenmiş Html Dosyası
Çift Tıklanarak İçeriği Görüntülenebilir.

Cls:
Programlama Dili Dosyası
Visual Basic

Cnt:
help Dosyası İçeriği
Winhelp

Com:
çalışıtırılabilir Dosya
Program Dosyasıdır Çift Tıklanara Çalıştırılabilir.

Cpl:
denetim masası Uygulaması
Windows/System Klasörüne Kopyalandığında Denetim masası tarafından Açılır.

Cur:
mouse Kursuru
Bazı Resim İşleme Programlarıyla Açılabilir.

Dat:
veri dosyası
bazı programlar verilerini bu uzatıyla saklarlar.

DB,DBF,DB2:
veritabanı DOsyası
Access,Fox Pro,Dbase,Paradox Gibi Veri Tabanı Programlarıyla Açılır.

Dll,386,VXD,SYS,DRV
sistem Dosyaları
Windows'a Veya Başka Programlara Ait Sistem Dosyalarıdır.Bilinçsizce Silinmemelidir

Doc:
Word Dosyası
Microsoft Word,Word Pad

Dot:
Word Şablon DOsyası
Microsoft Word

Dwg,Dxf:
Autocad Çizim Dosyası
Autocad

ERr:
hata kayıt dosyası
Not Defteri Gibi Editorlerle Açılabilir

Fon:
Yazı Tipi DOsyası
WINDOWSFonts Klasörüne Kopyalandığında Yazı Tiplerine Eklenir

Gif:
Hareketli veya Sabit Resim Dosyası
Paint Acdsee Gibi Resim işleme Programlarıyla Veya İnternet Explorer Gibi Browserlerle Açılabilir

Grf:
grafik Dosyası
Micrograftx

GZ:
sıkıştırılmış Dosya
Gzip

Hlp:
yardım Dosyası
Winhelp

Htm,Html:
WEb SAyfası
Internet Explorer,Netscape Navigator Gibi Browserlerle İçeriği Görülebilir, Dreamweaver, Front PAge,Word Gibi Programlarla İçeriği Değiştirilebilir

ICl:
çok sayıda Simge Barındıran Dosya
İÇinde Bulunan Simgeler windows Kısayollarında Kullanılabilir

Ico
imge DOsyası
Bazı Resim işleme Programlarıyla Açılabilir

IDx,NDx:
veri tabanı index dosyası
Veri tabanları Tarafından Yardımcı Dosya Olarak Oluşturulur

INf:
Windows Donanm Bilgisi Dosyası

INı:
ayar Dosyası
Not Defteri Gibi Editorlerle Açılabilir

Iso
sıkıştırılmış Cd Dosyası
Win İmage Gibi Programlarla İçeriği Görülebilir Yada Cd ye Yazılabilir.

Jpg,Jpeg:
Resim DOsyası
Paint,Acdsee Gibi Resim İşleme Programlarıyla Açılabilir

Lnk:
Kısayol Dosyası
Çift Tıklanarak Çalıştırılır

Lzh:
sıkıştırılmış Dosya
Lha

Mdb,Mde:
veritabanı dosyası
Microsoft Access

mid:
nota içeren Müzik Dosyası
Media PLayer,real Player,Winamp gibi Programlarla Çalınabilir

Mov:
film Dosyası
Media Player,Real Player İzlenebilir

Mp3:
Müzik Dosyası
Winamp,Media Player Gibi Programlarla Çalınabilir

MPG,MPeg:
film Dosyası
Media Player,Real Player,Quick Time Gibi Programlar İzlenebilir

Ocx,Vbx:
activex Kontrolleri
Visual Basic,Delphi gibi Dillerde Kullanılır

Pas
programlama Dili Dosyası
Pascal,Delphi

Pcx
resim Dosyası
Paint Shop Pro Ve Photoshop Gibi PRogramla Açılabilir

Pdf:
Pdf Dökümanı
Adobe Acrobat REader

Pıf
Dos Programları İçin Ayar Dosyası
Çift Tıklanarak Çalıştırılabilir . Virusler bu uzantıyı sık kullanır dikkat edin

PPT,Pps:
Powerpoint Animasyon Dosyası
PowerPoint

Psd:
adobe photo shop dosyası
Adobe Photo Shop

Psp
Resim Dosyası
Paint Photo sHop PRo

PWa,Pwl,Pwd:
Şifrelerin Kaydeildiği Dosya
Özel PRogramlarla İçerdiği şifreler Görülebilir

Ra,Ram:
ses Dosyası
Real Player

Rar
sıkıştırılmış Döküman
Winrar

Rtf
Döküman
Word Pad,Word Gibi Kelime İşlemciler Açılabilir

Scr:
Ekran Koruyucu
Windows Klasörüne Kopyalanarak Ekran koruyucu Olarak Kullanılabilir

Swf:
animasyon Dosyası
macromedia Flash

Swp:
takas Dosyası
Bellek Yetmediğinde Windows Tarafından Kullanılır.

Tıf,Tıff:
Resim DOsyası
Paint Pro,Photo Shop Gibi Resim İşleme Programlarıyla Açılabilir

TTf:
Yazı Tipi
Çift Tıklanarak İçeriği Görüntülenebilir.

Txt:
Formatsız Metin DOsyası
Not Defteri,Word Pad VE Word Gibi Programlarla Açılabilir

Vbs:
visual Basic Script Dosyası dır.Çift Tıklanarak Çalıştırılabilir.
NOt DEfteri,Visual Basic Gibi Programlarla İçeriği Değiştirilebilir

Waw
sEs Dosyası
Winamp,Media Player Gibi Programlarla Dinlenilebilir

Wks:
microsoft Works Hesap Tablosu
Microsoft Works

Wma
ses Dosyası
Media Player

Wmf,Emf:
Grafik Dosyası
Paint Shop Pro,Photo Shop Gibi Resim Editorleri ile Açılabilir

Wps:
Microsoft Works Dökümanı
Microsoft Works

WRi
Döküman
Word PAd,Word Gibi Kelime İşlemcilerle Açılabilir

Xlm:
Excel Macro Tablosu
Microsoft Excel

Xls:
Excel HEsap Tablosu
Microsoft Excel

Xlt:
Excel Şablon Dosyası
Microsoft Excel

Zip:
sıkıştırılmış Dosya
Winzip,Winrar ile açılır

İyi çalışmalar.
 
Geri
Üst