Torrent Dosyaları Nasıl İndirilir

Kodla Büyü
TORRENT NEDİR ?
Torrent gerçekten dosya paylaşımı konusunda inanılmaz bir yöntemdir ve gerçekten çok verimlidir. Torrent Limewire, Napster, Ares programları gibi kullanıcıdan kullanıcıya (Peer 2 Peer, P2P) bir dosya aktarım servisidir. Fakat diğer yapılardan farklı olarak Torrent sisteminde bir içerik (oyun, film, program, vs) indirmek için içeriğin duyuru dosyasına ihtiyaç duyulur. Bu duyuru dosyaları .torrent uzantılı olurlar ve boyutları aşağı yukarı 40-50 kb civarındadır. Bu .torrent dosyalarını açmak ve sözü geçen içeriği bilgisayara indirmek için özel programlara ihtiyaç duyulur.

Kısacası örneğin; torrent ile bir programı indirecekseniz, ilk olarak bu programın torrent dosyasını bilgisayarınıza indirir, bilgisayarınıza daha önceden yüklediğiniz bir torrent uygulaması ile bu torrent dosyasını açar ve programı indirmeye başlarsınız.
 
Torrent son dönemlerin büyük dosyaları transfer edilmesi için kullanılan oldukça güvenli ve hızlı bir paylaşım sistemidir. Her P2P de olduğu gibi bu P2P üzerindede ILLEGAL paylaşımlar yapılmaktadır. Bunların yanında internetten oyun demoları, oyunların büyük patch dosyları (BF2 için 400mblik patchler), Trailerlar, Freeware programlar ve bedava dağıtıma sahip (NASA da torrent dağıtım sistemini kullanrak bazı programları inidrmenizi sağlıyor) programları daha hızlı ve daha etkin indirebilirsiniz.


Önce bakalım torrent nasıl çalışır?
Torrent ilk olarak linux sistemler için tasarlandı.Linux yazılımları çok büyük ebadlarda olduğu için paylaşılırken hep sorun çıkarıyorlardı.Bu sebeple torent sistemi doğdu. Torrent sisteminin çalisma prensibi çok basittir. İlk olarak belirlenen ana sunucu paylaşılıcak dosyayı 32kb dan 4mb kadar olan parçalara ayırıyor. Bu parçalar daha sonra tracker dosyasını çeken bütün kullanıcılara dağıtılıyor kullanıcılar hep p2p de olduğu gibi parçaları hem seed eden makinadan hemde öbür download eden makinalardan alabiliyor.Torrentte dosyayı paylaşan kulanıcı aradan çekilse bile kullanıcılar eksik kalan dosyaları kendi aralarında paylaşıp downloadlarını bitrerek kendileri de birer seeder a dönüşebiliyorlar. Bu paylaşımda kulalnıcıların hızı önemli değil buda hızlı upload eden kullanıcıların üzerine yüklenilmesini önlüyor her ne kadar Bitcomet adlı torrent cilent'ı bunun aksini başarıp birçok sistem den banlanmış olsada. Torrent sistemi hatasız download yapmasıylada ünlüdür torrent dosyayı download ederken hata denetliyicisi kullanır ve hatalı dosya nidiyse hemen başka bir kullanıcıdan yeni parçacık talep eder bunuda kullanıcıya yansıtmaz hiç bir zaman. Ek olarak torrent dosya indirirken yer bakımındada tutumlu davranır indirilmemiş bir dosyayla HDD sanal olarak yer kaplamaktansa indirdikçe yer kaplamaya başlar bu özellik bizim gibi çok hızlı internet hızına sahip olmayan kullanıclar için çok iyi bir özelliktir ama 100kb yi geçtiğiniz anlarda bu özellik harddiskinize zarar verebiliyor onun için HDD sanal alan ayırma özelliği de seçilebilir bir seçenek olarak programların içine konmuştur. Torrent sistemi adaletlidir öbür kullanıcıların kaçla nidirip kaçla gönderidğini görebilirsiniz bir kullanıcı 100kb ile download yapıyor ve 1 kb ile uplaod yapıyorsa onlara leecher denir bu tip bencil kullanıcıların iplerine belirle bir süreliğine ban koyabilirsiniz hatta şimdiki bir çok torrent clientı bunu kendisi otomatik yapıyor bu bakımdan torrent gerçekten adil bir paylaşım programıdır.


Therminology:
availability
Kullanıcıya(client) dağıtılan programın kaçtane full kopyası olduğunu gösterir. Her bir seed bu sayıya 1.0 ekler. O anda o dosyaynın bir kısmına sahip olan kullanıcılarda sahip oldukları oran kadar availability e ekleme yapar.

leech
Sadece donload yapıp torrent sistemine upload yapmayan kullanıcılara verilen addır.

seeder
Seeder bir dosyanın tamamına sahip olan kullanıcıdır. ne kadar çok seeder olursa o dosyanın tamamlanışı o kadar kolay ve çabuk olur.

tracker
Bir tracker o an o dosya için kaç tane seeder ve kaç tane dosyayı indiren kişi olduğunu kaydeder. Kullanıcı programları bu verileri aralıklarla trackera gönderiri böylece sisteme giricek yeni kullanıcılar ve sistemdeki kullanıcılar bağlanılıcak yeni kullanıcılardan haberdar olur . Tracek indirilen dosyayı içermez ve datanın transferiyle bir alakası yoktur.

Güvenliği
Torrent trafiği genel internet trafiğinde tıkanıklığa sebep olabilir. Bazı ISP ler bu sorunu kapsite arttırarak çözüyorlar ama bazılarıda özel hardwareler kullanarak torrent trafiğini sınırlandırıyorlar. Şifreleme torrent trafiğini saptanması zor hale getiriyor. Bu sayede ISS ler bunu fark edemiyor. Bunun dışında torrente konulan dosyalar bozuk viruslü şse zaten direk olarak kullanıcalr trafında seed edilmeyi bırakılıyor ve tracker ölüyor. Bu esasında torrentin bir kötü yanı eski dosyaları bulmanız gerçekten zorlaşabiliyor. Bunun dışında torrent programlarınıda hamachi üzerinden kullanrak şifrelenmiş iletişimiden faydalanbiliyorsunuz.

Torrent'e highID lowID gibi bir olay varmı?
Esasında hem var hemde yok torrent protunun açık olması kullanıcıların size çok daha rahat bağlanmsını sağlar buda rationuzu arttırı dikkatli downloadçılar ve seederlar tarafından banlanmazısınız böylece. Bunun için torrentin ayarlarınd yazan portu modeminizden açmalısınız.

Hangi clientı kullanalım?
Esasında şu günlere kadar Bitcomet en iyi clientlardan biriydi ama torrent sistemini resmen sömürmesi bir çok site ve kullanıcı tarafıından banlanmasına sebep oldu yeni versiyonlarında bu sorunların bir kısmı giderildi ama halen sorun olduğu söyleniyor.
http://www.bitcomet.com/
Uplaod ve download açısında bence en iyisi olan clientta utorrent.
http://www.utorrent.com/
 
Geri
Üst