Toplu resim adlandırma

Kodla Büyü

ay51

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Merhabalar hocalarım elimde 460 foto var, bunların isimlerini okul numarası olarak ayarlanması lazım. Tek tek yapmak zaman alır, kısa yoldan okul numarası ile fotoları nasıl eleştiririm

Merhaba. Fotoğrafları okul numarasına göre sırasıyla çektiyseniz Python ile isimlendirme yapılabilir.

Merhaba. Fotoğrafları okul numarasına göre sırasıyla çektiyseniz Python ile isimlendirme yapılabilir.
Hocam öğrencilerin birer birer resimleri olmak zorunda değil, bos bir profil resmide olabilir bunların isimlendirmesi öğrencilerin numarası olmak zorunda

1- Hocam öncelikle öğrenci numaralarını excel dosyasına yazın ve bunu csv olarak dışarı aktarın (örn: ogrenci_numaralari.csv). Excel dosyasının içeriği aşağıdaki gibi olsun:

Numara
11
23
45
...

2- Boş bir profil fotoğrafı bulun ismini none.jpg olarak değiştirin
3- C: altında ProfilFotolari isimli bir klasör oluşturup ekteki scripti, ogrenci_numaralari.csv ve none.jpg dosyasını aynı klasör içine kopyalayın.
4- Windows’ta Win + S tuşlarına basın, “PowerShell” yazın ve “Windows PowerShell”i yönetici olarak çalıştırın.
5- PowerShell'de komut olarak cd C:\ProfilFotolari yaz enter tuşuna basın
6- Sonrasında .\fotograflari_kopyala.ps1 yazarak scripti çalıştırın
Böylece her numara için 11.jpg, 23.jpg, 45.jpg ... şeklinde boş profil foroğrafları oluşturacaktır.

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
İstersen python koduylada yapabilirsin. Ekli dosya içinde kod ve örnek numaralar.csv var. (Not: Chatgpt yazdırdım.) (Okul sırasına göre çektiysen fotoları doğru eşleştirme yapılacaktır.)
import os
import csv

# --- AYARLAR ---
klasor_yolu = r"C:\Users\Okul\Desktop\Öğrenci Fotoğrafları 2025-2026\9A" # Resimlerin olduğu klasör
csv_yolu = r"C:\Users\Okul\Desktop\Öğrenci Fotoğrafları 2025-2026\9A\numaralar.csv" # Numara listesinin olduğu CSV dosyası

# --- CSV'DEN İSİMLERİ OKU ---
with open(csv_yolu, newline='', encoding="utf-8") as f:
reader = csv.reader(f)
isim_listesi = [row[0] for row in reader if row] # boş satırları atla

# --- KLASÖRDEKİ DOSYALARI AL ---
dosyalar = [f for f in os.listdir(klasor_yolu) if f.lower().endswith((".jpg", ".png", ".jpeg"))]
dosyalar.sort() # sıralama yapıyoruz

# --- YENİDEN ADLANDIRMA ---
for dosya, yeni_isim in zip(dosyalar, isim_listesi):
eski_yol = os.path.join(klasor_yolu, dosya)
uzanti = os.path.splitext(dosya)[1]
yeni_yol = os.path.join(klasor_yolu, f"{yeni_isim}{uzanti}")

os.rename(eski_yol, yeni_yol)
print(f"{dosya} -> {yeni_isim}{uzanti}")

print("✅ İşlem tamam.")

Ekli dosyalar

1- Hocam öncelikle öğrenci numaralarını excel dosyasına yazın ve bunu csv olarak dışarı aktarın (örn: ogrenci_numaralari.csv). Excel dosyasının içeriği aşağıdaki gibi olsun:

Numara
11
23
45
...

2- Boş bir profil fotoğrafı bulun ismini none.jpg olarak değiştirin
3- C: altında ProfilFotolari isimli bir klasör oluşturup ekteki scripti, ogrenci_numaralari.csv ve none.jpg dosyasını aynı klasör içine kopyalayın.
4- Windows’ta Win + S tuşlarına basın, “PowerShell” yazın ve “Windows PowerShell”i yönetici olarak çalıştırın.
5- PowerShell'de komut olarak cd C:\ProfilFotolari yaz enter tuşuna basın
6- Sonrasında .\fotograflari_kopyala.ps1 yazarak scripti çalıştırın
Böylece her numara için 11.jpg, 23.jpg, 45.jpg ... şeklinde boş profil foroğrafları oluşturacaktır.
sayın hocam bir yerlerde hata yapıyorum halde isimlendirme olmadı

Ekli dosyalar

Python da kodlama yapan arkadaşlar, ben çok uzağım da python a da bişey merak ediyorum.
Python da nesne tabanlı (form, button vs içeren) uygulamar yapılabiliyor mu yoksa hep böyle consol üzerinden mi yapılıyor?
@sworld @fatihkultukturkan

Python da kodlama yapan arkadaşlar, ben çok uzağım da python a da bişey merak ediyorum.
Python da nesne tabanlı (form, button vs içeren) uygulamar yapılabiliyor mu yoksa hep böyle consol üzerinden mi yapılıyor?
@sworld @fatihkultukturkan
Python ile ister grafik ekranlı isterseniz konsoldan çalışan program yazabilirsiniz. Aslında python ile nasıl bir program yazacağınız tamamen hayaliniz ve becerinizle sınırlı :)

Python ile ister grafik ekranlı isterseniz konsoldan çalışan program yazabilirsiniz. Aslında python ile nasıl bir program yazacağınız tamamen hayaliniz ve becerinizle sınırlı :)
Nasıl peki hocam?
Oğluma öğretmeye çalışıyorum ama hep konsol üzerinden çalışınca sıkılıyor.
Ben delphi kullanıyorum, delphi gibi konsolu, form nesneleri database i bi arada olan bir uygulaması yokmu?

Kodlama sırasında grafiksel yöntem var mı diye soruyorsunuz. Açıkçası denemedim ama çeşitli yöntemler var (Qt Designer gibi) ama ne kadar işlevsel bilemiyorum.

ilksms
Geri