Teknik Öğretmen Derece Terfi

Kodla Büyü

SYSOP

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Hocalarım çoğumuzun bildiği alışılagelmiş olan Teknik Öğretmen göreve 1 derece alarak başlar uygulaması hakkında sorum olacak. Memurlarnetten de alıntılarla şöyle ifade edeyim:

Bildiğimiz üzere 4 yıl süreli yüksek öğrenimi bitiren memurlar 9-1 derece ve kademesiyle başlar. Ve uygulamada teknik öğretmenlere 1 derece verilerek 8-1 den başlatılır. Sorum şu:
Teknik Öğretmen'e verilen bu hak 657 sayılı kanunda hangi maddeye dayandırılmakta? Yani neye göre verilmektedir?
Kararnameye göre diyenler olabilir o zaman sorumu şöyle kabul edebilirler:
Kararname verilen derece ilerletmesi neye göre belirlenmektedir?

Teknik Eğitim Fakültesi mezunu Öğretmenlere yakın ancak onları kapsamayan madde şöyle:
657 sayılı kanunun 36 maddesinin 2.fıkrası:
2 - Dört yıl süreli yüksek öğrenimi bitirenlerden yüksek mühendis, mühendis, yüksek mimar, mimar sıfatını almış olanlar ile bunlardan öğretmenlik hizmetinde çalışanlar, Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu, Erkek Teknik Öğretmen Okulu ve Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu mezunları, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi ile uygulamalı Endüstri Sanatları Yüksek Okulu mezunları, Teknik Eğitim Fakültesi (Yüksek Teknik Öğretmen Okulu ve Güzel Sanatlar Fakültesi, İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu) mezunları, öğrenimlerine göre tesbit edilen giriş derece ve kademelerine bir derece,
..... alırlar diye tamamlanıyor paragraf.

bu maddede TEF ibaresi belli okullarla kısıtlanmış derece ilerlemesi alacak olanlar günümüz TEF leri temsil etmiyor!

Gene aynı maddenin 4.fıkrasında ise TEF mezunlarının derece terfi alması için teknik hizmetler sınıfında (öğretmenlik dışında teknikerlik, mühendislik gibi) görev alması gerekir deniyor.

3795 Sayılı Kanunun" 3-d maddesinde ise fakülte mezunlarına ünvan verilmesi hakkındaki görüşte kısaca "TEF mezunlarına Teknik Öğretmen denir" deniliyor ancak 1 derece ilerleme alırlar ibaresi bulunmuyor.

Çok uzatmayayım sorularım ve akıl karışıklıkları yukarıda mevcut. Son olarak bir ricam lütfen ilçedeki memur şöyle demişti, biz böyle uyguladık yerine kanun-yönetmelik maddeleri üzerinden tartışalım. Zira sağlam bir dayanağımız olsun. Derece terfi neye göre yapılmaktadır?

http://www.resmigazete.gov.tr/arsiv/19284.pdf Sayfa 2
adresindeki 1986 yılına ait resmi gazetedeki hükme göre Teknik Eğitim fakültesi mezunlarının tamamı ve ayrıca güzel sanatlar fakültesi falan ilgili cetvele eklenmiş. Yani teknik eğitim ibaresi kısıtlanmış değil, fakültenin sanırım önceki adı Yüksek Teknik Öğretmen Okulu olduğundan o da parantez içerisinde yazılmış. Bahsettiğim resmi gazete örneğine bakınız.

Hocam teşekkürler haklısınız. Arkadaşımda şöyle bir bilgiye ulaştı.

Devlet Personel Başkanlığı şu şekilde bir görüş belirtmiş:
Buna göre parantez içindeki ibare TEF'i kısıtlamak için değil diğer anlamlarını da belirtmek için yazılmış. Yani kanunda parantez yerine virgül kullanılsa böyle yorum farklılıklarına yol açmayacak. :)

65ZYp3.png

http://www.dpb.gov.tr/tr-tr/gorus/digerleri-590 (15.sırada)

Aynı şekilde farklı yorum mağduru olan olursa yeterli bir kaynak olur sanırım.

Bu arada benim kararnamem 8-1 şeklinde çıkmasına rağmen "sen aday öğretmensin aday öğretmenlerin derecesi olmaz" gibi bir yorum sonucu MEBBİS e 9-1 girildi ve şimdi ben onu düzelttirmekle uğraşıyorum. Eski idarecimin art niyeti değil bilgi ve uygulama eksikliğiydi. Aslında gene yasa eksikliği, yasada adayların hangi derece kademeden başlayacağı hakkında bilgi yok maalesef. En azından normal memur statüsünden başlatılır gibi bir ibare olsaydı.

Hocam kanunlara girmeye gerek yok
Mebin kendi sitesinden hangi bölüm hangi kademe ile başlar gösteriliyor, zaten atandığımızda kararnamede 8/1 yazıyordu. (Atama kararnamenize bakınız)
http://atama.meb.gov.tr/sonuclar/kaynak ... kullar.asp

Örnek
Fakülte :Teknik Eğitim Fakültesi
Yüksekokul :
Bölüm :Elektronik Ve Bilgisayar Eğitimi/Öğretmenliği
Anabilim Dalı :Bilgisayar Sistemleri Öğretmenliği
Derece 8 Kademe 1

ylmzyklmz' Alıntı:
Hocam kanunlara girmeye gerek yok
Mebin kendi sitesinden hangi bölüm hangi kademe ile başlar gösteriliyor, zaten atandığımızda kararnamede 8/1 yazıyordu. (Atama kararnamenize bakınız)
http://atama.meb.gov.tr/sonuclar/kaynak ... kullar.asp

Örnek
Üniversite :Fırat Üniversitesi
Fakülte :Teknik Eğitim Fakültesi
Yüksekokul :
Bölüm :Elektronik Ve Bilgisayar Eğitimi/Öğretmenliği
Anabilim Dalı :Bilgisayar Sistemleri Öğretmenliği
Kodlar :(20) (118)(0) (156)(359)
Derece 8 Kademe 1

Hocam kararnamede kanun değil hata olabilir diye yorumluyorum ben. Sağlamcılık böyle bir şey. :)
Ama paylaştığınız link çok faydalı teşekkür ederim.

BBNET
Geri