Tamir görmüş lastikler ile uzun yol ve diğer önemli bilgiler

Kodla Büyü

şibilim_ögretmeni

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Merhaba arkadaşlar.Aracın ön sol lastiği vida girdi ve Tamir edildi. Arka sağ lastik de havası iniyordu yama yapıldı.
Lastikleri taktıralı 3 yıl oldu. 30 bin gibi yol yapmışımdır en fazla. Dişleri iyi. Git gel 2500 km yol yapıcam. Aslında 2 lastiği değiştirmek istiyorum ama biri sol ön diğeri arka sağ olunca diş farkı oluşacak ve denge bozulacak. Yenileri öne veya arkaya taksam yine diş farkı olacak. Aslında lastiklerin Stepne de dahil olmak üzere 10 bin km de bir rotasyon yapılması gerekiyor ama bunu yapmadığım için diş farkı fazla oluştu. Sizce ne yapmalıyım. Tamir edilmiş lastikle uzun yol yapan var mı tamir ettireli 1 ay oldu

Sonuç:
Arkadaşlar lastikleri değiştirdim. Ancak bu süreçte bazı tecrübelerimi yazmak istiyorum ki başka arkadaşlara da yardımımız olsun. Yorum yazan tüm arkadaşlara teşekkür ederim. Lastik önemli bir konu bu açıdan açtığım başlığın faydalı olduğunu düşünüyorum.
Aslında lastikleri değiştirmesem de olabilirdi kafam rahat olsun diye değiştirdim. Tabi ki herşey Allah'tan. Biz yapabileceğimizi yapıyoruz:)
1- Patlayan lastik elbette tamir edilip kullanılabilir ancak mantar yama olması gerekir. Görüntüsü mantara benzediği için bu ismi vermişler. Tamir edilen yere lastiğin dışına bakarak da anlaşılabilir ucu gözükür. bende iki lastik tamir edilmişti. Birinde mantar kullanılmış diğerinde Içten normal yama.
Eğer baştan tamir anında Bilgim olsaydı kaliteli mantar yama yaptırıp lastikleri de değiştirmeme gerek kalmazdı.
Bu video çok güzel anlatmış. https://m.youtube.com/watch?v=fUB1zGwwOMo
2- Eski lastikler öne takılmalıdır. Ön lastik patlaması arkaya göre daha kontrol edilebilir. Bunu konusuna hakim iyi lastikçiler de söylüyor. Ben de bu araştırmamdan önce tersini biliyordum. Lastik patladığında hemen frene basılmamalıdır.
3- Patlak veya hasar yanaklarda ise lastik değiştirilmelidir. Yanaklarda değilse hasarın boyutu önemlidir. Ona göre değişir.
4- Aynı aksta aynı diş kalınlığında lastikler olmalıdır.
5-Lastikler 10 bin km de bir rotasyona sokulmalıdır. Rotasyon şeması:
Rotasyon yapmış olsaydım 2 lastiği değiştirmem yeterliydi. Diş farkı fazla olmazdı. Rotasyon bu anlamda önemli.
Başlığıda güncelledim. Faydalı olması dileğiyle...

Ekli dosyalar

• rotasyon_sema.JPG
    rotasyon_sema.JPG
    25.9 KB · Görüntüleme: 474
Re: Tamir görmüş lastikler ile uzun yol?

tamir edilmiş lastik sorun yaratmaz, sadece yanakta problem olmamalı. Havalarına dikkat edin, mümkün olduğunca fazla hava basın.

erakcora' Alıntı:
tamir edilmiş lastik sorun yaratmaz, sadece yanakta problem olmamalı. Havalarına dikkat edin, mümkün olduğunca fazla hava basın.

Yanakta problem yok hocam. Tek endişem uzun süre yol alıcam asfalt sıcak olucak malüm yaz. 120 km hızı geçmem genelde en fazla 110 yaparım. Çoluk çocuk da olacağı için ondan tereddütlüyüm.
Lastikler aynı aksta olsaydı 2 tane alırdım ama şimdi 4 tane almam gerekecek. Bir de her çivi girdiğinde lastik değiştirecek olursak evin yolunu bulamayİz☺Teşekkürler bilgilendirme için

hocam Allah esirgesin.. ön lastikse mümkünse arkaya al. sonuçta can taşıyorsun.. aracı ilk aldığımda 140 ile gelirken ufak bir çukura girmeyle lastik patladı... gersini sen düşün artık. aldığım arkadaşa telefon ettim, arka lastik işlem görmüş olması lazım dedi. ama olan olmuştu artık ve ön lastik hem işlem görmüştü hem de gümlemişti. 90 ı geçmiyorsan, taşıdığın canları çok düşünmüyorsan pek bir önemi yok...

sibilim_ogretmeni' Alıntı:
Yanakta problem yok hocam. Tek endişem uzun süre yol alıcam asfalt sıcak olucak malüm yaz. 120 km hızı geçmem genelde en fazla 110 yaparım. Çoluk çocuk da olacağı için ondan tereddütlüyüm.
Lastikler aynı aksta olsaydı 2 tane alırdım ama şimdi 4 tane almam gerekecek. Bir de her çivi girdiğinde lastik değiştirecek olursak evin yolunu bulamayİz☺Teşekkürler bilgilendirme için
aha biz evin yolunu yitirdik hocam... görmüyon mu trafik sigortalarını... ona 400-500 veriyorsan bence lastiğe de ver.

veya kafam rahat olsun dersen taksitle 4 petlas alıver hocam

mse' Alıntı:
hocam Allah esirgesin.. ön lastikse mümkünse arkaya al. sonuçta can taşıyorsun.. aracı ilk aldığımda 140 ile gelirken ufak bir çukura girmeyle lastik patladı... gersini sen düşün artık. aldığım arkadaşa telefon ettim, arka lastik işlem görmüş olması lazım dedi. ama olan olmuştu artık ve ön lastik hem işlem görmüştü hem de gümlemişti. 90 ı geçmiyorsan, taşıdığın canları çok düşünmüyorsan pek bir önemi yok...

4 lastik almaya karar verdim. Hocam araştırmama göre ön lastiğin patlaması arkanın patlamasına göre daha iyiymiş.kontrol etme şansı daha yüksekmiş.
Bir de şunu iyice tecrübe etmiş oldum: 10 bin km de bir lastikleri rotasyona sokmak gerekir. Eğer bunu yapsaydım 4 lastiği de değiştirmek zorunda kalmayacaktım

mse' Alıntı:
Büyük Geçmiş olsun hocam buarada.

evet arka lastik önden daha önemlidir.

Valla ilginç; biraz da hıza bağlı olmak üzere arka lastiğn önemli olduğunu öğrenmiş olduk.sayenizde.

Balonlama yoksa korkmaya gerek yok. Lastiklerin havasi fazla olmasin. Mıcırlı yolda hizin 50 km yi gecmesin. Belki 50 bile cok.
On teker patlarsa araba patlayan lastik tarafina dogru ceker takla bile attirir. Arka patlarsa araba saga sola cekmez. Neden arka daha onemli dediniz anlamadim. Iciniz rahat etmiyorsa yenilersiniz. Ama Petlas almayin

Lastik önemli sen lastiğini değiştir.

ulubey38' Alıntı:
Balonlama yoksa korkmaya gerek yok. Lastiklerin havasi fazla olmasin. Mıcırlı yolda hizin 50 km yi gecmesin. Belki 50 bile cok.
On teker patlarsa araba patlayan lastik tarafina dogru ceker takla bile attirir. Arka patlarsa araba saga sola cekmez. Neden arka daha onemli dediniz anlamadim. Iciniz rahat etmiyorsa yenilersiniz. Ama Petlas almayin

Hocam kesin bilgi değil ama donanımhaberde çok kez böyle okudum. Birde resmi olarak lastik kullanım klavuzunda(Michelin sanırım) eski lastikler öne takılmalıdır diye bir ifade vardı. Bence ön patladığında direksiyon ile kontrol etme şansımız var arka patlarsa kontrol etme şansımız yok. Tabi her durum da tehlikeli o ayrı konu. Forumda bugün 250 km hızla giden bmv nin ön tekerinin patladığı bir video paylaştılar. hiç sorun çıkmadı. Tabi bmv faktörü vardır bilimsel bir çalışma bulmak lazım

Virajlarda arka lastikler kayar. Bu yuzden arka lastikler onemli. Ama patlamaya bakarsan kesinlikle on derim. On lastigin havasini biraz indirin o tarafa cekme yapar araba. Arka lastik insin anlamazsin bile. Vidadan dolayi tamir edilmis lastik sorun cikarmaz hocam ya. Neyse sen bilirsin yinede. Hayirli yolculuklar

arka kayarsa spin atarsın, ön kayarsa hafifçe araç kafadan kayar, bu yüzden iyi lastik arkaya takılır.

arkadaşlar aracın hızlanmasını sağlayan da durmasını sağlayan da ön lastiklerdir. Fren yaptğınızda ön lastikler aracı durdurur tabiki arka lastikler de yola fren etkisi yapar ancak asıl etki önlerdedir.
aynı olay hızlanırken de geçerli......

merhabalar..
hocam civi batmasindan patladiysa yama yaptirin sorun olmaz.
eger cukura girip yarilsaydi lastik o zaman degisyirmeniz gerekirdi. eskiden lastik patladiginda lastigi cikarmadan fitil yapiyorlardi o riskliydi. simdi sokup icten yama yapiyorlar ve icerinin basinci disarininkinden kat kat fazla. sayet yara lastigin yanaklarinda olsaydi yine degistirmeniz gerekirdi cunku lastigin zayif karni yanaklari. yollarda milyonlarca arac tamirli tekerlerle seyahat ediyor. her lastik patladiginda insanlar tamire goturuyor ve bu risk teskil etmiyor. ben sorun olacagini dusunmuyorum sonucta ayni noktaya civi girmesi cok dusuk bir ihtimal. gerci farkli noktaya da denk gelse yine patlayacaktir lastik

lastiğin ısınmasında dolayı patlaması için türkiyeyi 3 tur atmanız lazım

ulubey38' Alıntı:
Balonlama yoksa korkmaya gerekadar yanlisLastiklerin havasi fazla olmaskorusunırlı yolda hizin 50 km yi gecmesin. Belki 50 bile cok.
On teker edebilirsin aracı amaaön arabaayan lastik tarafina dogru ceker takla bile attirir. Arka patlarsa araba saga sola cekmez. Neden arka daha onemli dediniz anlamadim. Iciniz rahat etmiyorsa yenilersiniz. Ama Petlas almayin
Bende arkadaşların yorumlarına bakınca şimdiye kadar yanlis mı? biliyorum diyorum. Allah korusun ön lastik patlamasi çok tehlikeli. Arka lastik patlarsa konrol edebilirsin aracı ama ön lastik patlamasi çok tehlikeli

bidene' Alıntı:
merhabalar..
hocam civi batmasindan patladiysa yama yaptirin sorun olmaz.
eger cukura girip yarilsaydi lastik o zaman degisyirmeniz gerekirdi. eskiden lastik patladiginda lastigi cikarmadan fitil yapiyorlardi o riskliydi. simdi sokup icten yama yapiyorlar ve icerinin basinci disarininkinden kat kat fazla. sayet yara lastigin yanaklarinda olsaydi yine degistirmeniz gerekirdi cunku lastigin zayif karni yanaklari. yollarda milyonlarca arac tamirli tekerlerle seyahat ediyor. her lastik patladiginda insanlar tamire goturuyor ve bu risk teskil etmiyor. ben sorun olacagini dusunmuyorum sonucta ayni noktaya civi girmesi cok dusuk bir ihtimal. gerci farkli noktaya da denk gelse yine patlayacaktir lastik
:+1: hocam cok guzel anlatmis arkadaslar ne cok abartmislar ya size kalsak arabayada binmeyelim sonucta kaza yapma riski de var.. yeni lastikte patlayabilir.. tamir gormus lastik degil omrunu yitirmis ozelligini kaybetmis yarilmis balonlamis lastikler tehlikelidir civi batmis lastigi ben pazar gunu oldugu icin civiyi sokmeden hava basip 300 km yol gittim ertesi gun yaptirdim..

2011fettah' Alıntı:
ulubey38' Alıntı:
Balonlama yoksa korkmaya gerekadar yanlisLastiklerin havasi fazla olmaskorusunırlı yolda hizin 50 km yi gecmesin. Belki 50 bile cok.
On teker edebilirsin aracı amaaön arabaayan lastik tarafina dogru ceker takla bile attirir. Arka patlarsa araba saga sola cekmez. Neden arka daha onemli dediniz anlamadim. Iciniz rahat etmiyorsa yenilersiniz. Ama Petlas almayin
Bende arkadaşların yorumlarına bakınca şimdiye kadar yanlis mı? biliyorum diyorum. Allah korusun ön lastik patlamasi çok tehlikeli. Arka lastik patlarsa konrol edebilirsin aracı ama ön lastik patlamasi çok tehlikeli
yapılan araştırmalarda tam tersi çıkmıştır, iyi lastik arkaya takılır.

Sonuç:
Arkadaşlar lastikleri değiştirdim. Ancak bu süreçte bazı tecrübelerimi yazmak istiyorum ki başka arkadaşlara da yardımımız olsun. Yorum yazan tüm arkadaşlara teşekkür ederim. Lastik önemli bir konu bu açıdan açtığım başlığın faydalı olduğunu düşünüyorum.
Aslında lastikleri değiştirmesem de olabilirdi kafam rahat olsun diye değiştirdim. Tabi ki herşey Allah'tan. Biz yapabileceğimizi yapıyoruz:)
1- Patlayan lastik elbette tamir edilip kullanılabilir ancak mantar yama olması gerekir. Görüntüsü mantara benzediği için bu ismi vermişler. Tamir edilen yere lastiğin dışına bakarak da anlaşılabilir ucu gözükür. bende iki lastik tamir edilmişti. Birinde mantar kullanılmış diğerinde Içten normal yama.
Eğer baştan tamir anında Bilgim olsaydı kaliteli mantar yama yaptırıp lastikleri de değiştirmeme gerek kalmazdı.
Bu video çok güzel anlatmış. https://m.youtube.com/watch?v=fUB1zGwwOMo
2- Eski lastikler öne takılmalıdır. Ön lastik patlaması arkaya göre daha kontrol edilebilir. Bunu konusuna hakim iyi lastikçiler de söylüyor. Ben de bu araştırmamdan önce tersini biliyordum. Lastik patladığında hemen frene basılmamalıdır.
3- Patlak veya hasar yanaklarda ise lastik değiştirilmelidir. Yanaklarda değilse hasarın boyutu önemlidir. Ona göre değişir.
4- Aynı aksta aynı diş kalınlığında lastikler olmalıdır.
5-Lastikler 10 bin km de bir rotasyona sokulmalıdır. Rotasyon şeması:
Rotasyon yapmış olsaydım 2 lastiği değiştirmem yeterliydi. Diş farkı fazla olmazdı. Rotasyon bu anlamda önemli.
Başlığıda güncelledim. Faydalı olması dileğiyle...

Ekli dosyalar

• rotasyon.JPG
    rotasyon.JPG
    25.9 KB · Görüntüleme: 292
BBNET
Geri