tam otomatik yarı otomatik farkı?

Kodla Büyü

bidene

Süper Üye
Süper Üye
Mesajlar
2,491
merhabalar..
otomatik araç bakıyorum ve devamlı karşıma çıkıyor..
nedir bunların farkı..
basit anlamda triptonikler hem otomatik hemde manuel olarak kullanılabiliyor. ancak arada sanırım bariz farklar var..
pek çok kişi eşi kullanamadığı için yarı otomatik satıp tam otomatik araba almaya çalışıyor. tam otomatiklerin bazılarında yokuş kalkış desteği olduğu söyleniyor. özellikle ikisini de kullanmış arkadaşların yorumlarını bekliyorum.
 
tam otomatik tork konvertörlü ve kasnak kayış sistemine sahiptir. yarı otomatikler ise aslında manuel şanzıman da debriyaja basma ve vites değiştirme işini bir robot yerine getirir.
 
Tam otomatik vites yokuşlarda geri kaydırma yapmaz vitesi manuel olarak değiştirme şansınız yoktur over drive tuşu hariç ancak yarı otomatik yani triptonik vites de vitesi manuel olarak değiştirebilir veya otomatik olarak kullanabilirsiniz yokuşlarda tam otomatiğe göre biraz geri kayma yapabilir. Yokuş desteği yoksa tabi
 
Peki surus esnasinda ikisini de otomatik kullandigimizi varsayarsak ne gibi farkliliklarvardir
Aradaki fark sadece yokusta geriye kacmamidir.
ayrica yakit cekme performans konularinda da fark varmidir
 
Yarı otomatik: Hem Manuel hemde otomatik olarak kullanılan şanzımanlara verilen addır.
Tam otomatik: Manuel olarak kullanılamayan şanzımanlardır.
Tam otomatikler daha iyi değildir, daha keyifsizdir, vites geçişleri çok belirgindir araba biraz bağırarak vites atması durumu vardır, bu durum ileri vites sayısı arttıkça azalır. Yakıt tüketimi güç aktarımı veriminden dolayı daha fazla ve vites geçiş süreli uzundur.

Yarı otomatiklerde genelde 2 tip model vardır 1-çift kavrama (dsg-edc-zf vs...= 2-Cvt şanzıman yani değişken geometrili şanzıman.
1.Şanzıman 2 adet otomatik şanzımanın birleşmesinden oluşan 2 debriyajlı bir sistemdir. özellikleri

1- Ağırdır (80-150 kg)
2- Çok fazla elemanı vardır, pahalıdır
3-Üreticiler için maliyetlidir
4- Bakım süresi daha kısadır
5- iki tipi vardır (yağlı ve kuru tip)
6- Üreticinin yazılımına göre verimi (güç aktarımı) ve vites geçişleri değişiklik gösterebilir.
7-Çok hızlı vites değiştirir ( 80 mili saniye, formula 1 araçlarınki bile 150 ms)
8- Hiç bir insan bu vites değiştirme hızına yetişemez (manuel) sahip olamaz ve kesintisiz güç iletimi sağlar
9-Çok seridir aracın ivmelenmesi çok çok iyi olmaktadır. Ve yakıt tüketimini çok düşürürler manuelden bile daha düşük değerlere sahiptir.
10-Mesala vw de kuru tipler 250 nm kadar dayandığından en fazla 1.4 tsi 150 hp 250nm tork veya 1.6 tdi 110 hp 250 nm gibi araçalarda kullanılır. Daha büyük araçlarda ise tork dayanımı yüzünden 7 ileri kuru tip yerine 6 ileri yağlı tip kullanmaktadır. Renault nissan gurubu çift kavramaya edc ismiyle reklam yapmaktadır.
1.2 tsi golf 7 leri dsg yi test etmiştim, araç sanki 150 hp imiş gibi gelmişti yani güç aktarım verimi çok yüksekti, diğerleri vites değiştirirken güçten kaybediyor. Meslela rampa çıkarken vites değiştirdiğinizde güçden düştüğünü hissedersiniz ya onun gibi.
2. şanzımanı ise anlatmayayım boş verin yazmaya değmez (japonlar çok sık kullanır). Tam bayanlara göre şanzıman elektirkli araba gibi hızlanır vites değiştirmeyi anlayamazsınız gerçekte vites bile yokdur. cvt olup f1 vites koluna sahip olan araçlara çok gülüyorum.
Neden bayanlar tam otomatik kullanmalı tam otamatikler tork konvertörlüdür, tork konvertörlü şanzımanlar yüzde 70 verime sahiptir, ve encam alıcı durum geriye kaçırma yapmaz. Ama çoğu yeni araçlarda hild hold ve ya auto hold var, dolayısıyla frene basıp bıraktığınızda el frenini çekiyor ileri doğru hareket için gaza bastığınızda freni bırakıyor.
 
hocam gayet güzel bilgiler vermiş.
Açıkçası sürüş olarak çok farklılık oluşturduğunu düşünmüyorum ben hissetmedim, ileri vites sayısı eskilerde 4 olduğu için yakıt tüketimini artırıyor. Yeni şanzımanlarda vites sayısı daha fazla olduğu için o sorun çözülmüş. Geri kaçma konusunda da triptonikler düz vites gibi değil size 1-2 saniye gaza basmanız için süre tanıyor. tam otomatikler hiç kaçmıyor.
Triptonik araç kullandım 2,5 yıl ama 5 defa manuel kullanmamışımdır çok gerekli değil manuel özelliği.
 
hocam burda sormak güzel tabi ama araba forumlarında tam otomatik ve yarı otomatik ile ilgili şikayet paylaşımlarını okumanızı tavsiye ederim. yarı otomatiklerin arıza durumu çok fazla diye duyuyorum kullananlardan. araba değiştiren iki üç kişi var yakınımda bu yüzden. sıfır araç alıp daha 60bin i bulmadan iki üç kez arıza çıkardıklarına şahit oldum. tabi burada araç markası ve daha önemlisi şanzıman teknolojisi ve tipi çok çok önemli.
 
hocam 2012 opel astra yarı otamatik ve 2015 i20 tam otamatik arç kullandım.
yarı otamatik düşük viteslerde sarsar ama tam otamatik sarsmaz buna karşın yarı otamatik daha az yakar
benim tercihim yarıotamatik
tavsiyem ikisinide kiralayarak bir kaç gün kullan ve öyle karar ver.
 
çok teşekkürler arkadaşlar..
bende kullanım esnasında pek fark olacağını düşünmüyordum.
ancak satılık araç yorumlarını okuyunca yarı otomatik satanlar eşim kullanamadı tam otomatikle değişeceğim gibi şeyler deyince acaba dedim :)
 
gkhankz' Alıntı:
Tam otomatik vites yokuşlarda geri kaydırma yapmaz vitesi manuel olarak değiştirme şansınız yoktur over drive tuşu hariç ancak yarı otomatik yani triptonik vites de vitesi manuel olarak değiştirebilir veya otomatik olarak kullanabilirsiniz yokuşlarda tam otomatiğe göre biraz geri kayma yapabilir. Yokuş desteği yoksa tabi

hocam tam otomatikler de yokuşta kaçırırlar. hill holder varsa kaçırmazlar.
 
yanlışınız var hocam, tam otomatik kullandım yokuş desteği de olmayan bir araç (2000 model) çok dik yokuşlarda dahi hiç geri kaçırmadı.
Yarı otomatik aracım da vardı o geri kaçma yapıyordu
 
wswswq hocamız yanlış bir bilgi vermiş.
Tam otomatiklerde tiptronik benzeri olarak geçiş sağlanabilir. Benim arabam tam otomatik ve elle müdahale de ediliyor.
Yarı otomatikler bildiğimiz debriyajlı ve baskı balatalı sistemlere benzer ve geçişleri sizin yerinize otomatik vites sistemi yapar bu yüzden debriyaj yoktur. Geçişleri hissedilir ama bu DSG ile başlayan ve EDC, Powershift gibi sistemlerde de aynı olarak geçişler daha az hissedilir olmuştur. Bu yarı otomatik vitesler tam otomatiklere göre daha çok sorun çıkarır.

Tam otomatikler baskı balatasız ve bilinen sistemden biraz daha farklı olarak tork konvertörü ile geçiş yapan sistemlerdir. Biraz hantaldır, geçişler çok çok az hissedilir. Yakıt %10 kadar fazla yakabilir. Bakımları düzenli yapıldıkça çok sıkıntı çıkarmaz. Bu yüzden Honda tam otomatikler ve klasik 4 geçişli tam otomatikler sağlam ve az sorunlu olarak bilinir.

Piyasadaki dizel ve bazı 1.2 motorlu araçların çoğu yarı otomatiktir. Genelde çoğu sorunludur. Özellikle ilk 50.000 km de baskı balata sorunu değişimi ya da şanzıman sorunları çıkartabilir ve bu sorunlar genelde 1000 tl civarlarından başlar 5000tl ve daha yukarılara çıkabilir. Özellikle geçişleri şehir içinde dur kalkışlarda çok rahatsız edicidir. Son zamanlarda dizellere de tam otomatik çıkarmaya başladı Peugeot ve Opel.

Tam otomatikler özellikle 4 geçişli olanlar hala kullanılır. Bunlara 6 geçişli olanları eklendi ama 4 geçişli kadar başarılı olmadı diye biliyorum. Bunu kullanan çoğu marka (opel, ford, hyundai, renault) bakımları yapıldığı sürece 150.000 km boyunca sorun çıkarmadığı söylenmektedir.
 
@wswswq ve @faskerhat hocalarım bilgilendirmeleriniz için teşekkürler..
Honda için 90'lı yıllardan beri en sorunsuz otomatik markası diyorlar. CVT hakkında ne düşünüyorsunuz.
 
Tam otomatikte hill holder yoksa yolun eğimine göre kaydırabilir. Motor hacmi ve rölanti devri arttıkça kayma azalır. Teknik olarak tam açıklayamıyorum ama böyle.
 
Geri
Üst