STEM hakkında bilgisi olan?

Kodla Büyü

SoNMeZ

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
423
gelecek hafta STEM eğitimi için bir toplantıya çağrıldık. ben de daha önce hiç duymadığım bir şey olduğu için internette kısa bir araştırma yaptım ama genelde açılımı nedir sorusuna cevap verilmiş. ama ne işe yaradığı, nasıl uygulandığı ... hakkında pek bilgi yok. açılımına uygun olarak fen, matematik ve bilişim öğretmenlerini çağırıyorlar ama bu kadar yeni bir uygulama olmasına rağmen meb in bu konuda öğretmen eğitimi planlaması da beni şaşırttı
 
Sayın hocam,
http://www.egitimdeteknoloji.com/stem-n ... tirebilir/
adresinde güzel bir yazı var.
Benim anladığım öğrenmenin yaşayarak, teknolojiyi kullanarak, problemlere çözüm bularak gerçekleşmesi. Bizimle ilgili olanı ise teknolojiyi eğitime entegre etme kısmı.
Seminere katılıp, edindiğiniz bilgileri bizimle paylaşırsanız seviniriz.
 
cuma günü katıldığım toplantıda ben de ne olduğunu öğrenmiş oldum ve çok da memnun oldum. sadece kayseri de uygulandığını söylediler. hatta merkezin meb bünyesindeki tek merkez olduğunu da söylediler. şuana kadar 27 okulda uygulamaya başlamış. ve çok olumlu dönütler alındığı için genele yayılma kararını almışlar. zaten dünyada eğitimde başarılı ülkeler hep bu öğretim stilini kullanıyormuş.

şimdiye kadar katıldığım en verimli toplantıydı diyebilirim. çünkü slayt izleyip stem hakkında teorik bilgileri dinlemekten ziyade elimize stem materyallerini verip bizim de öğrenciler gibi birşeyler yapmamızı istediler.
ne olduğunu kısaca anlatmak gerekirse:

yaparak öğrenmeyi temel alan bir sistem. stem materyalleri denen küçük parçaları modellere bakarak bir araya getiriyorlar. ( lego parçalarına benziyor) modeller 3 adımda gerçekleşen modellerden başlıyor sonrasında 21 adıma kadar ilerlediği söylendi. ayrıca şunu da özellikle belirttiler ki öğrenciler 10-12 adımlı projeler yapmaya başladıklarında artık modele bağlı kalma gereği duymuyorlar ve kendileri de birşeyler tasarlayıp yapabiliyorlar. ve işte o zaman bu sistem hedefine ulaşmış oluyor. modeller geliştikçe fonksiyonları da artıyor. çok basit bir programlamayla bilgisayardan kontrol edilen robotlara kadar gidiyor.

gelecek yıldan itibaren materyallerin kullanımı ve eğitime katılması üzerine hizmetiçi eğitime başlanacakmış. bu eğitimi alan öğretmenler kendi okullarında bunu egzersiz çalışması olarak ders dışında uygulayabileceklermiş. yapılacak uygulamalar için malzeme teminini stem merkezinden dönüşümlü olarak yapacaklarmış.

özellikle öğrencilerdeki üç boyutlu düşünme ve tasarlama becerilerine çok büyük katkısı olacağı kesin.
 
SoNMeZ' Alıntı:
Sayın hocam,
öncelikle geri dönütünüz için teşekkürler. Mümkünse daha fazla bilgi paylaşmanız, seminerde sizinle paylaşılan kaynaklar varsa onları da iletmeniz bizleri sevindirir.
Özellikle son dönemde MAKER denilen hareketle, önem kazanan STEM uygulamalarını en başta biz BT öğretmenlerinin sahiplenmesi, öğrenmesi, uygulaması taraftarıyım.
Ancak ilk mesajınızda da bahsettiğiniz gibi konu ile ilgili yeterli kaynak, uygulama vb. bulmak zor. Eğer Kayseri böyle bir uygulamaya başlamışsa bizler de faydalanmak isteriz.
Şimdiden teşekkürler.
 
bu kısa bi bilgilendirme toplantısıydı hocam. o yüzden sadece konunun ne olduğunu kısaca anlamış olduk. somut örnekleri görmekle de şevkimiz arttı.

ama bize öğrenciler için 200 sayfalık kitap hazırlandığı ( her sınıf düzeyinde) ve bu projeyi uygulayan okullarda öğrencilere bu kitapların da dağıtılacağı söylendi. onun dışında bende çok kaynak aradım ama henüz bulamadım.

şimdilik ben de kendi çocuklarım için bu materyalleri alıp kullanmayı düşünüyorum
 
Geri
Üst