SEMİNER SONRASI GÜNLERE ÜCRET ÖDENECEK Mİ ?

Kodla Büyü

*cem62*

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
816
SENDİKALAR BU KONUDA BAKANLIKTAN BİLGİ İSTEDİ...


EĞİTİM SEN

Sayı : 2009/H800/
Konu : Seminer Dönemi Ek Ders Ücreti 03.09.2009

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Personel Genel Müdürlüğü’ne

İlköğretim okulu öğretmenleri, 222 sayılı Yasa ve İlköğretim Okulları Yönetmeliği gereği, ders yılı başında, 1 Eylülden eğitim öğretimin başladığı güne kadar, ders yılı sonunda da, ders kesiminden 30 Hazirana kadar seminer çalışması (Meslekle ilgili çalışma) yapmaktadır.

Daha önceleri ne kadar sürerse sürsün tüm seminer döneminde ek ders ücreti ödendiği halde, 16.12.2006 gün ve 26378 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı’nın 6/3. maddesinde yer alan “Öğretmenlere, ilgili mevzuatına göre öğretim yılı başında ve sonunda yaptıkları meslekle ilgili çalışma süresinde iki haftayı geçmemek üzere ve fiilen görev yapmaları kaydıyla haftada 15 saat ek ders ücreti ödenir” hükmü uyarınca, iki haftayı aşan seminer dönemi için ek ders ücreti ödenmemektedir.

Hemen her yıl ders yılı başında ve özellikle ders yılı sonlarında seminer süresi iki haftadan uzun sürebileceğinden, Bakanlar Kurulu Kararının anılan hükmünün yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle sendikamızca Danıştay nezdinde dava açılmıştır. Danıştay Onbirinci Dairesinin 18.7.2007 gün ve 2007/599 sayılı ara kararıyla yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verilmiştir. Henüz esastan bir karar verilmemiştir.

İki haftadan fazla süren seminer dönemi için - örneğin bu yıl 29 ve 30 Haziran günlerinde - ek ders ücreti ödenmemiştir. Görünen o ki, 14-25 Eylül 2009 günleri arasında da, öğretmenlerimiz okulda ve görevlerinin başında olduğu halde kendilerine ek ders ücreti ödenmeyecektir. Bunun büyük bir haksızlık içerdiğine kuşku yoktur. Sendikamız bu konuda bakanlığın bir adım atmasını beklemektedir.

Bakanlığınızın, seminer süresini iki hafta olarak düzenlemesi önünde yasal bir engel bulunmamaktadır. Sorunun çözülmesi amacıyla öğretim yılı başında ve sonundaki seminer dönemleri ikişer hafta olarak düzenlenebilir, artan günlerde ise öğretmenler idari izinli sayılabilir. Bunun dışında, Bakanlar Kurulu Kararının anılan hükmünün değiştirilmesi amacıyla Milli Eğitim Bakanlığınca girişimde de bulunulabilir.

Daha fazla sorun ve mağduriyet yaşanmaması için gerekli girişimlerde bulunmanızı ve sonucu hakkında sendikamızı bilgilendirmenizi dilerim.
http://www.egitimsen.org.tr/down/030909_mebyazi01.doc

Mehmet BOZGEYİK
Genel Sekreter




TÜRK EĞİTİM SEN

İlköğretim Genel Müdürlüğü’nün 13.08.2009 Tarih ve 13777 sayılı yazıları ile İlköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin mesleki çalışmaları 1–14 Eylül 2009 olarak açıklaması yapılmıştı.


Ancak 14 Eylül 2009 tarihinden sonra öğretmenlerin görevde olup-olamayacaklarına dair bir açıklama olmadığından İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin farklı uygulama yaptıkları bilgilerini aldık. Bazı iller seminer çalışmalarının bitiminden okulların başlama tarihi olan 24 Eylül 2009 tarihine kadar öğretmenlerin görevlerinin olmadığını belirtirken bazı iller ise okulların açılmasına kadar okulda olmalarını istemiştir.

http://www.turkegitimsen.org.tr/1mevzua ... 7_yazi.pdf



EĞİTİM BİR-SEN

Öğretmenlerin yaptıkları mesleki çalışmalarda ek ders ücretlerinin tamamını alamamaları konusunu Bakanlığa taşıyarak, oluşan ve oluşabilecek mağduriyetlere dikkat çektik.



Öğretmenler geçen dönem ders kesimi tarihinden sonra 15-19, 22-26 ve 29-30 Haziran tarihlerinde mesleki çalışma yaptılar. İki haftaya ait ek ders ücretini alan öğretmenler, 29-30 Haziran tarihlerine ait ek ders ücretini ise alamadılar.



Öğretmenler, Eylül döneminde, 1-4 Eylül, 7-11 Eylül, 14-18 Eylül ve 23 Eylül tarihlerinde mesleki çalışma yapacaklar. Ek Ders Esaslarında iki haftayı geçmemek üzere denildiği için, 14 Eylül sonrası yapılacak mesleki çalışma için ek ders ücreti ödenmeyecektir. Bu durumda her öğretmenin 100 TL civarında hak mahrumiyeti olacaktır.



2009 yılı mesleki çalışmayla ilgili verdiğimiz bilgilerden anlaşıldığı üzere, her sene ders yılı öncesi ve sonrasında mesleki çalışma iki haftadan fazla sürmektedir.



Öğretmenlerin hak mahrumiyeti yaşamamaları için; ya mesleki çalışmaların yapıldığı tüm günlerde ek ders ücreti ödenmeli ya da ek ders ücretlerinin ödenmediği tarihlerde öğretmelerin mesleki çalışma ve okullara gelme zorunluluğu kaldırılarak, oluşabilecek hak mahrumiyetleri giderilmelidir.


http://www.egitimbirsen.org.tr/dokuman/030909.pdf
 
Geri
Üst