Seçimde görev almak zorunlu mu ?

Kodla Büyü

otherm

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
921
Arkadaşlar malum seçim zamanı yaklaşıyor, seçim döneminde biz öğretmenlere direk seçim görevi veriliyor. Sorum şu ki seçimde görev almak isteyen onca memur varken biz istemediğimiz halde görev almak zorunda mıyız ? Çıkan görevi iptal ettirmek zor oluyor. En başından hiç görev almamanın bir yolu var mı ? Cevaplar için şimdiden teşekkürler.
 
Zorunlu olmadığını biliyorum. Öğretmenlikte 19. yılım sadece bir kez küçük bir ilçede çalışıyordum ve tecrübe etmiş olmak için görev aldım. bir daha da hiç seçim görevi almadım.
 
Maalesef isteyip, istemediğimizi sormuyorlar bizim ilçede
 
Görev istemeyebilirsiniz fakat birçok yerde isteğine bakmaksızın veriliyor. Görev çıkarsa ilçe seçim kurulundan gönüllü bir öğretmen arkadaşınıza devredebilirsiniz. Devir kabul edilmeyebilir bu arada. Görevi devredemezseniz mecburen bu görevi yapmalısınız. Seçim konusunda görev ihmali ciddi suç çünkü.
 

Ekli dosyalar

  • secim.jpg
    secim.jpg
    222.9 KB · Görüntüleme: 343
Bir seçimde istemediğim halde zorla görev verdiler. İşin garibi isteyen bir arkadaşıma da vermediler. Nasıl oldu anlamadım. Tam bir tezatlık var gibi görünüyor. Seçim hakimlerine tam yetki veriyorlar. Eğer büyük bir ilde iseniz istemeyenlere belki vermeyebilirler. Verdikleri paraya değmiyor inanın. Ben o yüzden hiç istemem. Ama tabi herkesin tercihi, düşüncesi farklı olabilir.
 
Bulunduğunuz ilçede yeterli sayıda öğretmen varsa sadece dilekçeyle talep edenlere veriyorlar. Yeteri kadar öğretmen yoksa memura kadar kim varsa herkese zorla görev veriliyor. Çok mühim bir gerekçe olmadığı müddetçe de görev iptalini kabul edilmiyor. Doğuda çalışırken ben askeri öğretmen olduğum için iptal ettirmiştim ama diğerleri iptal ettiremedi. Batıya geldiğimde ise sadece dilekçe verenlere görev çıktı. Zorlama olmadı.
 
Kanundaki 22. Maddeye göre bütün memurların (26. Maddede yazanlar hariç) ismi isteniyor. Görev isteyenlerin isminin istenmesi tamamen ilçe seçim kurulunun insiyatifinde olsa gerek:

Sandık kurulu başkanının belirlenmesi
Madde 22 - (Değişik: 13/3/2018-7102/3 md.)

İlçede görev yapan tüm kamu görevlilerinin listesi, mülki idare amiri tarafından yerleşim yeri adresleri esas alınmak suretiyle ilgili ilçe seçim kurulu başkanlıklarına gönderilir. İlçe seçim kurulu başkanı, bu kamu görevlileri arasından ihtiyaç duyulan sandık kurulu başkanı sayısının iki katı kamu görevlisini ad çekme suretiyle tespit eder ve bu kişiler arasından mani hali bulunmayanları sandık kurulu başkanı olarak belirler.
Sandık kurulu başkanının göreve gelmemesi halinde, kamu görevlileri arasından belirlenen üye, bu üyenin de bulunmaması durumunda en yaşlı üye kurula başkanlık eder.

Kurullarda görev alamayacak olanlar:
Madde 26 – (Değişik: 17/5/1979-2234/1 md.)

İdare amirleri, zabıta amir ve memurları, Askeri Ceza Kanununun 3 üncü maddesinde yazılı askeri şahıslar, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ve adaylar, bu Kanunda gösterilen kurullara seçilemezler.
648 sayılı Siyasi Partiler Kanununa göre, siyasi partilere üye olamayacak kimseler; bu kurullarda üye, müşahit veya temsilci olarak, siyasi partiler tarafından görevlendirilemezler.

https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.4.298.pdf
 
istememiştim yinede çıkmıştı. Hatta hakime hanım benim durumumda olanların itirazı üzerine baya sert çıkmıştı.
 
31 Mart seçimlerinde merkez ilçede zorla vermişlerdi görevi. Hakimde bırak görev iptalini yerime adam getirdim o olsun diyeni bile kabul etmemişti. Say say bitmiyor yok Büyükşehir belediye başkanı, yok ilçe belediye başkanı, yok encümen yok muhtar hele birde adliye görevli olduğun okula uzaksa vay haline. Bu seçimde Cumhurbaşkanı ve milletvekili oyu var galiba sayım işi pek sürmez sanırım. Allah herkese bu süreçte kolaylık versin.
 
Bizim ilçede de zorunlu veriliyor. hatta bir engelli öğretmen hakimin yanına gidip bedensel engelli olduğunu, görevde zorlanacağını söylemişti, hakimin cevabı şu an öğretmenlik yapabiliyorsan o işi de yapmak zorundasın şeklinde oldu
 
bazı arkadaşların zannettiği gibi basit değil bu iş. Görev verirler mecbur yaparsınız. Seçimi aksatacak bir duruma meydan vermek baya ciddi sonuçları olan bir suç. Seçim kurulları seçimin sorunsuz tamamlanması konusunda oldukça geniş yetkilere sahip.
 
Ben sandık başkanı olarak 2015 seçimlerinde görev almıştım. İstemeden yapılan bir hatadan dolayı mahkemeye çıktık. Oradaki tüm resmi görevlilere hapis cezası verildi. O yüzden mümkünse almayın derim.
 
Seçim görevi sanırım seçim bölgesinde bulunan memur sayısıyla ilgili. Seçim bölgesinde memur sayısı az ise görev veriyorlar ve iptali hemen hemen imkansıza yakın (bulunduğum ilçede durum bu). Çıkmış görevi iptal ettirmek için çok ciddi bahane sunmanız gerekiyor. Hakim/hakime de genelde çok sert ve tehditkar oluyor. Lanet olsun, sizinle uğraşacağıma görevime giderim durumuna düşüyorsunuz. Seçimden önce olan eğitimlerde genelde hakimlerin göz korkutması şeklinde geçiyor.
 
Okullara yazı gelir, bazen isteyip istemeyenleri bazen de sadece öğretmen listesini isterler.
18 yıllık öğretmenim, 2 defa görev verilmedi.. Diğerlerinde bazen res'en, bazen istekle verdiler.
Görev sırasında kurallara uyup, tutarlı davrandığınız sürece sıkıntı yaşama olasılığınız %1. Fiziksel yougunluk ve organizasyın daha çok yıpratıcı oluyor. Sıkıntı yaşadığınızda kolluk kuvvetlerinden yardım seçeneğini aklınızdan çıkarmayın. Bugüne kadar ciddi bir sıkıntı yaşamadım, sadece bir vatandaşı jandarma ile ikna ettim..
 
Geri
Üst