Programlama Üzerine

Kodla Büyü

mahmutemre2211

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
557
Arkadaşlar hepimizin bildiği üzere üniversitelerde özellikle böte alanında çok detaylı programcılık müfredatı yok, meslek lisesi mezunu olup kendini geliştirmeye devam eden arkadaşlar programcılıkda ilerleyebilmekte. Üniversitede bu ve bunun gibi sebeplerden network alanında kendimi geliştirmiş CCNA almıştım. Sonrasında 3 sene özelde çalışıp çeşitli sebeplerde öğretmenliğe geçtim.

Evet öğretmenlik rahat, ama aradan geçen 4 seneye baktığımda mesleki yönden tatmin sıfır, istisnaları hariç tutuyorum ama maalesef diğer öğretmenlerin rahatlığı, başındaki idarenin tutumları, öğrencilerin vurdumduymazlığı ve aslında eğitim içeriklerinin bilişim alanında çok yetersiz olmasından kaynaklı bilgisayar bilgim gün geçtikçe eridi.

Dolayısı ile benim için yeni sayılacak programcılık alanına giriş yapmayı düşündüm, ve C programlama işe başladım henüz çok yeniyim. Asıl ve en büyük amacım İstanbul' a gidip (tayin ile) güzel bir kursa kayıt olmak (php-mysql ve beni idare edecek tasarım bilgileri) ,motivasyon olarak düşünüyorum. ( eğer meslek lisesinde olsa idim buna belki ihtiyaç duymazdım)

Bu amaçla C programlama dilini öğrenip ( üniversitede pascal öğrenmiştik), akabinde kursa gitmeyi uygun gördüm. Kursa gitmeden öncede unuttuğum html ve css bilgilerini biraz hatırlayıp kısmen php' ye giriş yapıp gitmeyi düşünüyorum.

Amacım mesleki olarak kendimi geliştirmek, belki ufak tefek de olsa ek iş yapacak seviyeye gelmek ve boş boş geçen meslek hayatından yeni fırsatlara geçiş yapabilmek. Amacım kesinlikle para değil, bu meb camiasında sadece para kazanmak insanı tatmin etmiyor, insan başardığı ve kendini geliştirdiği ölçüde mutludur.

Bu konuda programcılıkla ilgilenen hocalarıma sormak istiyorum, sizin fikirleriniz nasıldır? Öğrenmeyi amaçladığım( şimdilik) diller hakkında fikirleriniz nedir? İstanbul da önerebileceğiniz kurslar ve hocalar var mıdır?

Teşekkür ederim...
 
Hocam sizi tebrik ediyorum bu düşüncenizden ötürü.
Ancak bir noktaya dikkatinizi çekmek istiyorum. En önemli noktalardan biri de İngilizce bilmektir. Kendinizi bir yere kadar geliştirdikten sonra aslında Türkçe kayn akların ne kadar sığ kaldığını göreceksiniz. Hatta büyük çogunluğunun, öğrenmek istediğiniz dilin dökümantasyonunun Türkçe çevirisi olduğunu göreceksiniz. Bu yüzden, eğer gerçekten kendinizi geliştirmek istiyorsanız İngilizcenizi ilerletmelisiniz.
Kurs konusuna gelince ise, şahsen kursun bu işi öğrenmek için size bir miktar katkıda bulunsa bile sonuçta bir noktadan sonra size çok fazla bir fayda sağlayamacağı kanaatindeyim. Özellikle html+css için bir kursa gitmeye bence hiç gerek yok. Eğer biraz araştırmacı meraklı ve okumayı seven biri iseniz, Bunlarla ilgili en temelden üst düzeye çok sayıda dokümanı hem Türkçe hemde İngilizce olarak bulabilirsiniz. Buna kitaplar da dahil. PHP konusunda ise kursun size bir miktar katkısı elbet olacaktır ancak, işin içinde olduğunuzdan dolayı iyi bilirsiniz ki herşey algoritma kurabilme becerisine bağlıdır. Yoksa neredeyse tüm dillerde hep aynı şeyler döner durur. if-else, for, foreach, do-while, string,integer gibi gibi...Önemli olan sizin bu argümanları amacınıza göre nasıl kullanabildiğinizdir. Bu ise temel bu bilgileri aldıktan sonra ancak, ufak tefekte olsa, projeler geliştrmekle mümkündür.
Kurs temel becerileri alma noktasında size yardımcı olabilir. Sadece tek farkı sizin araştırıp bulmanızdan yani kendi kendinize öğrenmenizden daha kısa bir sürede bunları size verir.
Dil olarak php tercihi ise size giriş seviyesinde bile ufak tefek projeler yaparken çok büyük kolaylık sağlar. Zaten php nin en büyük avantajı bir script diili olmasına rağmen, çok kolay öğrenilebilmesi ve yazılabilmesidir. Bu sayede öğrenmeye ilk başladığınız anda bile bir tatmin elde edebilirsiniz ki bu programlama öğrenme yolunda oldukça gerekli bir motivasyondur. İlerledikçe OOP, Framework vs gibi olaylarla devam edersiniz.
Kısacası size tavsiyem html+css için kursa hiç gerek olmadığı, php için ise kursun giriş seviyesi bilgileri almanızda kolaylık sağlayacağıdır. Devamını ise siz projeler geliştirerek getirebilirsiniz ancak.
 
bekirweb hocam çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgilerden dolayı.

Ben de html ve css için kurs düşünmüyorum zaten, php kursuna ise gitmeyi düşünüyorum açıkcası bir motivasyon olması açısından.

Tekrar teşekkür ederim hayırlı günler.
 
Bir de hocam benim asıl öğrenmek istediğim Php.

C dilini programlamayı tekrar hatırlamak ve algoritma mantığını oturtmak için öğreniyorum, akabinde C++ tarzı programa sizce gerek olur mu? Ben çok fazla nesne tabanlı programlama ile ilgileneceğimi düşünmüyorum, web programlama işini geliştirmek istiyorum.

Belki sonraları Android programlama da olabilir.
 
Hocam bugünün programlama dünyasında fonksiyonel programlama tercih edilmiyor. Ha OOP ile daha farklı bişi mi yapılıyor dersen yok. Aynı şeyler fonksiyonel olarakta yapılabiliyor ancak OOP nin getirdiği avantajları kullanamıyorsunuz. PHP ilk öğrenilirken fonksiyonel olarak öğretilir. Devamında OOP ye geçilir. Bu hem iyi hemde iyi değil. İyi çünkü, öğretilmesi basit kullanımı yazması rahat, bi kaç günde bişiler yapmaya başlıyorsunuz. Kötü çünkü, hiç OOP deneyimi olmayanların fonksiyonel yazmayı bırakıp OOP yazmaya geçmesi zor oluyor gerçekten.Örnek ben. Ama çok sağlam bir altyapı oluşturmuş oluyorsunuz böylece. Çünkü Asp .net ile yazmaya başlayanlar hiç bu altyapıyı bilmeden sınıflar yazmaya başlıyor. Yani siz daha alt seviye bir yerden başlayıp daha üste çıkmış olursunuz. Alt seviye derken progrmalama dilleri sınıflandırmasındaki alt seviyeyi kastediyorum. OOP kullanamaz iseniz çoğu kez aynı şeyleri tekrar tekrar yazarken yada kopyala yapıştır yaparken kendinizi bulursunuz bir süre sonra. Zaten OOP mantığını kullanan frameworkler bunun için ortaya çıkmıştır ve bu kadar çok tercih ediliyor.
Yani sonuç olarak ne yaparsanız yapın bütün kapılar php de, OOP ye çıkacak. Zaten OOP nin korkutacak bir yanı da yok. Bir kaç temel hususu kavradıktan sonra kalanı kolay.
 
Bekir hocam o zaman ben dedigim sekilde ilerliyeyim ins programcılıkta :)
Bu arada takıldıklarımı sizlere sorarım.
Siz hangi ilde calısıyorsunuz, nere mezunusunuz ? Gazi böte mi, bi bekir arkadasımız vardı da :)
 
Hocam öncelikle ben pc öğretmeni değilim.Php öğrenin alt dallarını da. Piyasada büyük şehirlerde 4000tlye çalışıyorlar.C# ve javascript öğrenin digital oyun sektöründe maaşlar 5000tlyi geçiyor.Bizzat katıldığım fuarlarda gördüm.Ben donanım ile çok zaman kaybetmişim.
 
Bu yönde bende senin gibi düşünüyordum. Kursa gitmeyi hiç düşünmedim zaten kendi kendine öğrenme isteğin yoksa bu işlere hiç bulaşma. Ben uzaktan eğitim Ahmet Yesevi üniversitesine yazıldım. Hem öğrenirken(tabi üniden hiç bir şey bekleme) hem de diploma alacağım.

Kendine hedefler koy. Gerçekleştirebileceğin hedefler. Mesela Html5 ve javascript öğrenip bir site yapacağım.
C++ diline giriş yapacağım , İngilizce'mi bu yıl 1 basamak arttıracağım gibi.
 
İyi bir eğitmenin olduğu kurs size çok zaman kazandırabilir.

En iyi kurs bence internet. Ama burdada zaman çok harcanır.
Arkadaşların dediği gibi ingilizce şart.
O zaman internet içeriği ve kalitesi artıyor.
---

Popüler olan diller.
c#,vb.net,java

Eğer hızlı olsun donanımı verimli kullanayım çapraz platform yazılım geliştirmek istiyorsan c++.

Yok web programcılığı alanında kendini geliştirmek istiyorsan
php,perl ve python a bakabilirsin.

Veritabanı alanında
mysql,postgresql
mobil veritabanı için
sqlite
...

Mobil alanı düşünüyorsan
c++,java
html5 javascript tabanlı framework vb...

tabi programlama dünyasının bir sonu yok.
Ne amaçla yazılım geliştireceğine göre işler değişiyor.
 
web programlamada asp.net kuvvetli fakat sadece visual studio ortamında tasarım yapman gerek o yönden tasarımda kısıtlamalarla karşılaşabilirsin.

php ise not defteri ile sayfa tasarlayabilirsin.

C#oldukça kolay ve güçlü bir programlama dili. Öneririm.
 
Herkese verdigi bilgilerden dolayı cok tesekkurler. Sanırım C ile baslamak benim icin iyi oldu, akabinde php daha kolay olacaktır.
 
Hocam birkere c# ile başlamanızı tavsiye ederim. visual studio.net ile hem masaüstü uygulama hemde web uygulamaları yapabiliyorsunuz (asp.net). Bununla beraber kesinlikle ve kesinlikle android - ios a mutlaka başlayın derim. Tüm herşey mobile kayıyor bunu gözardı edemiyorum açıkçası ben. Android için java idealdir indirin bir android studio uğraşın derim.
Ben ille de studiolar diyorum. (visual studio, android studio)
 
okyay' Alıntı:
web programlamada asp.net kuvvetli fakat sadece visual studio ortamında tasarım yapman gerek o yönden tasarımda kısıtlamalarla karşılaşabilirsin.

php ise not defteri ile sayfa tasarlayabilirsin.

C#oldukça kolay ve güçlü bir programlama dili. Öneririm.


Hocam asp.net' de tasarım sadece studio'da yapılmaz. Eskiden kalma alışkanlık,ben önce notepad++'da Html/Css kodlar, ardından studioda çalışmaya başlarım. :)
 
Şu bir gerçek ki, herhangi bir programlama dilini ve veritabanını iyi bir şekilde öğrenmek, gerek masaüstü gerekse web yayıncılığına geçişte çok büyük kolaylık sağlıyor. Hepimizin hakkında hayırlısı :)
 
BBNET
Geri
Üst