PHP Basit Bir Soru

Kodla Büyü

yazilimuzmani

Site Gezgini
Arkadaşlar, PHP ile sitemde ziyaretçiler iletişim formundan site yöneticilerine mesaj atabiliyorlar.
Ancak ben istiyorum ki bir ziyaretçi iletişim formunu en fazla 1 saatte bir gönderilebilsin yani sürekli mesaj yazamasın en az 1 saatte bir mesaj atabilsin.
Bunu nasıl yapabilirim?

Kardeş nickine yakışmamış bu soru :D

Kullanıcının bilgisayarına ömrü 1 saatlik bir cookie gönderip ona göre kontrol edebilirsin
Kullanıcı çerezleri siler dersen mesajın tarih ve saatini de kaydet ve üzerinden 1 saat geçmemişse mesaj paneli pasif kalsın :wink:

IP kontrolü de yapılabilir.
Kişinin Ip bilgisini alıp bir veritabanına kaydederek oradan kontrol edebilirsiniz.

evet ip ve son mesajı gönderdiği saati kayıt edersin aynı ipden gelen kullanıcının son mesajının saatine bakarak 1 saat dolmuşsa gönder aktif değilse pasif yaparsın ...

siteme gelen ziyaretçiler dediğine göre üye kaydı yok. bu durumda ip ve cookiy seçeneklerinin ikisinide kullanmalısın. üye kaydı olsaydı çok daha kolay kotarırdın.

Diyelim ki adam mesajını eksik yazdı ve tekrar göndermek istiyor o zaman ne yapacaksın adamı 1 saat bekletmiş olacaksın. Güvenlik için düşünüyorsan güvenlik kodu doğrulaması isteyebilirsin.

Öncelikle kesinlikle mesajın zamanını ve IP adresini kayıt etmelisiniz.

Üye olmayanlara güvenlik kodu doğrulaması ve aynı ipden 3-5 dk kısıtlama yeterli. Aynı zamanda üye olmayanların mesajlarının onaydan geçmesini sağlayabilirsin. Bu durumda süre kısıtlaması 1 dk bile yeterli olur.

Üye olanlara ise güvenlik koduna gerek yok, 1 dk kısıtlama yeterli. Onaydan geçip geçmemesi üyelerinize güvenle ilgili.

IP kısıtlama çoğu açıdan sorunlu. İnternet cafeler, okullar, aynı IP çıkışını kullanan büyük yerlerde bir kişiyi yasaklamanız yüzlerce kişiyi yasaklamanız anlamına gelir: Çerez işi de bu iş için iyi değil, zira tarayıcı değişimi, ya da çerezin silinmesi muhtemel.

Bir diğer yöntem de üye olmayanlar oturum boyunca SESSION ile takip edilebilir.

Arkadaşlar öncelikle görüş bildiren tüm meslektaşlarıma teşekkür ederim. Cookie işlemi bana göre sakıncalı olduğu için kullanmadım. Eya kardeşime gelince tamda istediğim bir cevaptı. Session ile bilgileri tutmayı düşünüyorum.

adam tarayıcı penceresini kapatır açar session uçar üye olmadan sistemi kontrol etmek öyle basit olamaz kullanıcı girişi yaptırıp denetlersen o başka o zaman ip de gerek olmaz sadece kullanıcının mesaj yazdığı saati vt ye kaydedip tekrar o kullanıcı bir saat geçmeden msj atarsa bunu kontrol ettirip uyarı verirsin vs vs vs

BBNET
Geri