PARDUS Kurulum Rehberi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan coook
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kodla Büyü

coook

Süper Üye
Süper Üye
İlk defa pardus kullanacağım. Tüm tahtalara kurmamız istendi. Kısa bir rehber hazırlamak istiyorum. İşlem sırasını bilmeden kuruluma geçmek istemedim.

bir kaç soru ile başlayayım:

1. Bu kodlar nedir? Nereye yazılır?
sudo apt purge ahenk
Entera basın
sudo apt install ahenk
Enter a basın

2. Güncelleme nasıl yapılır?
3. ETA kayıt nedir?
4. Ahenk nedir? Nasıl güncellenir?

etapadmin oturumu açıp UÇBİRİM'e (Windows'taki karşılığı cmd ekranı) yazacaksınız. Fakat bu kodları yazmanıza gerek yok. Bunlar zaten kurulu geliyor son sürümlerde.

ETA kayıt: Okulun adının Pardus kullanan okullar listesine kayıt yapılmasıdır. Formattan sonra etapadmin oturumu açınca otomatik pencere çıkıyor. Okulu kaydedin diye. Kurum kodu yazıp kaydediyorsunuz.

Tüm güncellemeler günlük olarak size bildirim olarak gelir. Kod ile işiniz yok. Oradan güncellersiniz. Simgesi sağ altta saatin yanındadır.

Pardus etap Resmi indirme sitesi: https://bulut.pardus.org.tr/s/MSSsLqRc2aY56om
Buradan en güncel iso yu indirip kuracaksınız. Şu anda 16.02.2026 tarihli iso var en güncel.

İlk defa pardus kullanacağım. Tüm tahtalara kurmamız istendi. Kısa bir rehber hazırlamak istiyorum. İşlem sırasını bilmeden kuruluma geçmek istemedim.

bir kaç soru ile başlayayım:

1. Bu kodlar nedir? Nereye yazılır?
sudo apt purge ahenk
Entera basın
sudo apt install ahenk
Enter a basın

2. Güncelleme nasıl yapılır?
3. ETA kayıt nedir?
4. Ahenk nedir? Nasıl güncellenir?

Ahenk vs kurmayacaksınız. Hepsini kendisi yapacak. Linkten indirin.
Kurulum bitince İnternete bağlı ise tahta otomatik kayıt ekranı çıkar. Çıkmazsa başlata kayıt yazın eta kayıt çıkar. Onu seçin. Kurum kodu ister girince sınıfın ismini yazıp kaydedin. Kendisi Kurulumu yapar.

Kullanıcı şifrelerini değiştirin ki çocuklar ayarı vs bozmasın. Sınırlı kullanıcıyı silin. Ogretmen ve etapadmin kalsın ama şifreleri muhakkak değiştirin.

Eğer her öğretmene usb ya da qr kod açılışı ile uğraşmak istemezseniz başlata dm yazın. Lightdm ayarı çıkar orada Light dm sekmesinde otomatik oturum açma kısmına ogretmen yazıp kaydedin. Tahta direk öğretmen kullanıcısı ile açılır kullanır öğretmenler.

ilksms
Geri