Pacman on Scratch

Kodla Büyü

botehasan33

Aktif Üye
Scratch'te Pac-man oyununu yapmaya başladık. Her ne kadar öğrencilerle etkinliğin henüz başlarında olsak da, ben bir yandan etkinliği geliştirdim ve hatrı sayılır bir noktaya getirdim :) Pac-man karakterini çizdim, labirenti çizdim. pacman topladığı nesneleri çizdim. Pac-man bu nesneleri ve ve labirentteki sınıfları algılayabiliyor. Yatayda ekranın sonuna geldiğinde diğer taraftan yeniden çıkıyor (oyunun orijinalindeki gibi). Puan ve süre değişkeni ekledim. Süre 60'dan geriye doğru sayıyor. Süre bitmeden altınları toplarsanız "Kazandınız" yazarken, 60 saniye içinde toplayamazsanız süre bittiğinde "Kaybettiniz" yazıyor. Aynı zamanda Pac-man'in orijinal oyun müziğini indirip onu da ekledim. Umarım beğenirsiniz :)

Ekli dosyalar

Öğrencilerimizle birkaç hafta süren çalışmaların ardından oyunu yukarıda paylaştığım noktaya getirdik. Şimdi de onlardan gelen talep üzerine oyuna seviyeler (level,) eklemeye karar verdik. En kısa zamanda o versiyonunu da paylaşacağım :)

Biz de çocuklarla benzeri bi çalışma yaptık ama sizinki tam pacman olmuş hocam. Tebrikler... :+1:

rzgr' Alıntı:
Tebrikler Hocam. Biz de yapacağız. Örnek bir çalışma...

Teşekkürler Hocam. Bu örneğe gelene kadar epey örnek yapmıştık ve bu örneklerde öğrenciler karakter çizme, klavyeden kontrol etme, kostüm değiştirme gibi özellikleri zaten öğrenmişlerdi. Pacman örneğini de birkaç haftaya yaymak zorunda kaldık. Öncelikle pacman karakterini(kostümleri ile birlikte) çizme ve klavyeden hareketini sağlamayı yaptık. Sonraki derste bu örneğin üzerine Pacman'in topladığı nesneleri ve labirentin sınırlarını algılamasını sağladık. Böylelikle 'Algılama' başlığını öğrenmiş ve uygulamış olduk. Sonrasında da değişken mantığını öğrendik ve puan ile süre değişkenlerini ekleyip kontrolünü sağladık. Bundan sonra bu oyun üzerindeki hedefim farklı seviyeler yaratmak olacak. Ama bu seviye ekleme olayını öğrencilere ilerleyen haftalarda öğretmeyi düşünüyorum.

Bizde birkaç ekleme yaptık...

1. 15 sn lik zaman sayacı
2. altınların hepsini 15 sn dolmadan toplarsa kazandın ekranı
3. altınları 15 sn de toplayamazsa kaybettin ekranı
4. beyaz renklere 5 kere çarparsa hasar puanı artarak başlangıç noktasına geri dönme

Ekli dosyalar

Oyunun ilk mesajda paylaştığım versiyonunu scratch.mit.edu'ya da gönderdik :) Ayrıca oyunumuzu biraz geliştirdik :) İlk seviyede 60 saniye süremiz var. Verilen süre içinde nesneleri toplayabilirsek, sahnede bir kapı beliriyor. Bu kapıya ulaştığımızda 2. seviyeye geçiyoruz ve bu sefer 45 saniye süre veriliyor.

Ekli dosyalar

BBNET
Geri