Okulun her yerine Wi-Fi Hangi çözüm?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan adadeniz
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kodla Büyü

adadeniz

Hiperaktif Üye
Hiperaktif
Merhaba arkadaşlar
SORU:
okulumuzun tüm sınıflarına wi-fi interneti nasıl ulaştırabiliriz?

TEREDDÜT:
Acaba binaların arka tarafındaki sınıfların o köşesine bu köşesine internet erişimi olabilecek mi? Öğretmenler sınıfın oturma düzenini değiştirebilir dolaysıyla bilgisayarın da yeri değişebilir. Bu noktada da interneti olacak mı?

İSTEK:
okulumuzun tüm sınıflarında laptopu olan arkadasların laptopla masaustu olan arkadasların da wi-fi aparatıyla internete bağlanabilmelerini istiyoruz. Bunun için de okulun hertarafına kablo döşemek gibi bir niyetimiz yok.

MEVCUT DURUM:
a) MEB internet hattı kullanan okulumuz 3 binadan oluşmakta.
b) 1 nolu bina 3 katlı ---- 2 nolu bina 2 katlı ---- 3 nolu bina 2 katlı
c) binalardaki sınıfların yerleşim planı resimdeki gibidir.
d) Tp-link Modemimiz wi-fi + 4 portdur ve 1 numaralı binada 1.katta yeşil renkli odada yer almaktadır.
e) Anten de resimde görüldüğü gibi bahçeye sarkıktır.
f) 2 ve 3 nolu binaların modeme bakan yüzlerindeki masaustu bilgisayarlar ethernet kablosuyla değil wi-fi aparatıyla internete bağlanabilmekte ve 2 veya 3 kademe interneti görmektedir.
g) 1-2-3 nolu binaların arka taraflarında yer alan sınıflar ile 1 nolu binanın 3.katındaki sınıflar sinyali görememektedir dolaysıyla bağlantı yok.

SEÇENEKLER:
Teknik servislerden alınan öneriler;
1.öneri: her bir katın iç koridorunun ortasına access point düşünüldü. 300mbps=100TL 150Mbps=60 TL dendi. Totalde 7 kat = 7 access point = 700TL fiyat.

2.öneri:Her binanın bahçeye bakan yüzüne (modeme bakan taraf) 1 anten düşünüldü. 3 anten = 360-380 $ arası

3.öneri:1 nolu binanın tepesine konması için 1 adet TP-Link TL-WA901ND model access pointin bir üst modeli anten düşünüldü. 120 TL fiyat. (bu öneriyi yapan satıcı sadece bunun yeteceğini söylüyor)

seçeneklerde belirtilen öneriler dışında
sizin ne gibi önerileriniz olabilir arkadaslar... Burdaki teknik servislerin bişeyden pek anladıgı da yok. o nedenle sizlerin fikirlerine ihtiyacım var

3 katlı binanın orta katının tam orta noktasına , diğer 2 katlı binaların da 1. katlarının orta noktasının tavana yakın bölümüne 3 adet 150Mbps access point işinizi görecektir. Eğer wi-fi modeminiz 3 katlı binanın üst katında ise access point en alt kata, alt katında ise en üst kata konumlandırılmalıdır. Wi-fi modem orta katta ise daha merkezi bir konuma alınarak 1 nolu binanın tamamına yetecek şekilde bile ayarlanabilir.

4 katlı okulumuzda 1. katta bulunan bir wi-fi modem ve 3. katta bulunan bir access point ile binanın tümünde kablosuz bağlantı sağlayabiliyoruz.
Deneyimlerime göre Extended Range özelliğine sahip TP-Link access pointler 150Mbps bile olsa daha geniş alana (okul içinde 15-20 metrelik yatay yarıçapa kadar) yayın yapabiliyorlar. Onlardan almanı tavsiye ederim.

Sinyal kalitesini artırmak için farklı katlardaki acces-pointleri farklı kanallara ayarlamalısınız. Örneğin 1. kattaki 6. kanal ise, ona en yakın olanı 3. veya 11. kanala almalısınız. Böylece birbirlerinin sinyallerini azaltmazlar.

Sinyal seviyesini ölçmek için inSSIDer programını kullanabilirsiniz.
http://www.metageek.net/products/inssider/

WA901ND nin üst model antenlisini bilmiyorum. Standart antenslisi de oldukça iyi.
Tavsiyem ;
Öncelikle elinde laptobu gezidererek size yardımcı olacak biraz da bu işlerden anlayan bir öğretmen arkadaş lazım.
1 tane WA901ND alıp modemden diğer binalara yetişecek kadar da bir CAT 5 kablo hazırlayarak sınıflarda denemeniz , hangi binayı kaç tane ile kuracacağınızı tespit etmeniz.

Okulunuz 3 binalı ve az derslikli imiş. Tahminimce her binaya 2 şer tane WA901ND alsanız yeterli olur.

Bizim okul büyük ve genişçe bir alana yayılıyor, 4 katlı 60 civarında derslik ilave olarak başka odalar var. Modemden başka 9 tane WA901 ND aldık. Giriş kata iki, modemin olduğu 1. kata 3 , 2. kata ise 4 tane koyduk. 3. kattaki ortaokulların kullandığı bir kaç derslik dışında tüm sınıflarımızda internet var. WA901ND nin sinyali aynı katta 3 tane duvardan geçse bile bozulmuyor 4. duvardan sonra tam verim alınamıyor. Müteaahit yapısı standart okul duvarı :)

hocam kablosuz baglantı bence cok verımlı olmuyor onun yerıne elınıze bır tane matkap alın ve su borusu ıcın yapılmıs uzun uclardan alın dıs kaplo hatlarından cekın derım bıraz zahmetlı oluyor ama sorununuz olmaz dıye dusunuyorum kendı okulum ıkı kat olmasına ragmen kablo ıle baglanmayı tercıh edıyorum dıer durumda sureklı sorunlar cıkıyor ve sureklı ogretmenler tarafından rahatsız edılıyorsunuz bır kere rahatsız olmak sene boyunca rahatsız olmaktan ıyıdır

Hocam access point muhtemelen işinizi çözecektir. Bizde 4 bina var. Orta binada 2 adet modem mevcut birisi meb hattı diğeri özel hat alıyor. Her ikisinide 1 switche gönderdim daha sonra switchten müdür odasına 1 kablo müdür yardımcısı odasına 1 kablo kütüphaneye 1 kablo diğer 3 binayada 1er kablo çıkardık. Her binayada yine switchler aldık. Buradanda access pointlere memur odası bilişim sınıfına öğretmenler odasına anasınıflarına ve 1 2 sınıfa normal ethernet kabloları gönderdim. Access pointlerlede her katta kablosuz interneti gösterdik. En son iş olarakta tüm okulun ağını elle atadım. İdarecilere ve benim bilgisayara özel hat sınıflara meb hattı gidiyor. Muhtemelen sizin istediğinizde benimki gibi bir düzendir.

mfacil' Alıntı:
hocam kablosuz baglantı bence cok verımlı olmuyor onun yerıne elınıze bır tane matkap alın ve su borusu ıcın yapılmıs uzun uclardan alın dıs kaplo hatlarından cekın derım bıraz zahmetlı oluyor ama sorununuz olmaz dıye dusunuyorum kendı okulum ıkı kat olmasına ragmen kablo ıle baglanmayı tercıh edıyorum dıer durumda sureklı sorunlar cıkıyor ve sureklı ogretmenler tarafından rahatsız edılıyorsunuz bır kere rahatsız olmak sene boyunca rahatsız olmaktan ıyıdır
Hocam bizim 4 katlı binada 30 dan fazla masaüstü ve dizüstü pc ile bağlanan öğretmenimiz kullanıyor. Telekom kaynaklı sıkıntılar dışında bir sorun yaşamadık. Sınıflara verdiğimiz kablosuz sistem için ayrı bir ADSL hattı aldık. Onu da Telekomun güvenli internet seçeneklerinden çocuk paketine geçirdik. Facebook, youtube ve bir çok sakıncalı site otomatikmen engelli. Bazen XP yüklü makinalarda bellekle bulaşan virüsler yüzünden sorun çıkıyor.
Kablolu sisteme özellikle 2. kademede öğrenciler zarar veriyor.

oncelikle cevaplarınız icin tesekkurler...
1-2 sorum olacak.
access point ile modem arasında kablosuz bağlantı mı oluyor yoksa modemden bir ethernet kablosu çekip herbir access pointe bağlıyor muyuz?
Eğer
modem-ethernet kablosu-access point
diyorsanız o halde 4 portlu modemden ihtiyaç duyacagımız 7 access pointe nasıl kablo cekecez?
bu durumda switch kullanmak şart oluyor sanırım yanılıyormuyum?

mfacil' Alıntı:

hocam anlamadım desem ayıb etmiş olur muyum? :)
biraz daha açsanız aşama aşama

cyln' Alıntı:
oncelikle cevaplarınız icin tesekkurler...
1-2 sorum olacak.
access point ile modem arasında kablosuz bağlantı mı oluyor yoksa modemden bir ethernet kablosu çekip herbir access pointe bağlıyor muyuz?
Eğer
modem-ethernet kablosu-access point
diyorsanız o halde 4 portlu modemden ihtiyaç duyacagımız 7 access pointe nasıl kablo cekecez?
bu durumda switch kullanmak şart oluyor sanırım yanılıyormuyum?

Kablo çekmeniz şart değil hocam, kablosuz olarakta aktarabilirisiniz...

Linkteki cihazı araştırın derim hocam. http://www.hepsiburada.com/liste/tp-lin ... #Gorseller

901nd arkadaşlar önermişler, ideal bir seçim olur bencede... Bence 1 tane dış ortam mutlaka alın, para kısıtlıı ise 3 tane 901 nd ile başlayın denemelerinizi konumlandırmalarınızı yapın yerleri belirleyin.. malzemeleri de bizdehesaplıdan alabilirsiniz hocam, fiyatlar daha uygundur, güvenlidir...

cyln' Alıntı:
mfacil' Alıntı:

hocam anlamadım desem ayıb etmiş olur muyum? :)
biraz daha açsanız aşama aşama

hocam duvara delık acmak cok basıt oluyor matkapla kablolu ag daha az sorun verıyor ve daha hızlı oluyor ilk kurulumu ugrastırıyor ama sonradan sorun neredeyse hıc vermıyor soketler dısında (kapıyı kıran soketıde sokebılıyor)

Sayın hocam, hem okulumda hem sokakta kullandığım, bir kaç okula da arkadaşımızın satışını yaptığı Ubiquiti picostation M2HP modelini kesinlikle tavsiye ediyorum. Ben okulumda gördüm aleti ilk önce. 3 binada çekmeyen yer neredeyse yok. (Sadece binanın yan dış duvarında olduğu için ters yan alt köşe 2 odada çekmiyor, oraya da modemi aktif ettik, iki cihazla mahalleye yayın yapıyoruz)

Evime de aldım. Şöyle ki, 3 katlı binanın 3. ve 4. katı dubleks dairedeyim, yan binanın 3. ve 4. katlarının tüm odalarında çok kuvvetli, 25-30 metre mesafede karşı binada 3. ve 4. katta iyi kuvvette, 100 metre ötede (arada bina ve boş alan var) 2. katta iyi kuvvette, mahallede 1'er sokak etrafta iyi kuvvette, 2'şer sokak etrafta yazıf kuvvette çekiyor.

Bir nolu binanın yeşil işaretli 2. katın orta seviyesine, dış duvarına bir tane koymanız muhtemelen sorunu kökten çözecektir. Daha da güçlendirmek için 1 nolu binanın 2 nolu ve 3 nolu binalara bakan köşelerine iki tane de konabilir. Ürünü Türkiye fiyatı 400 TL civarı.

Dilerseniz temini için yardımcı olabilirim.

BBNET
Geri