Merhaba arkadaşlar,
Okulumuzda bulunan BT sınıfı kullanıldığı zamanlar okulun interneti durma noktasına geliyor. Bir sayfayı görüntülemek için dakikalarca bekletiyor. Sınıf kullanılmıyorken hiçbir sorun yok.
Sorun kaynağı ve çözümü konusunda yardımcı olabilir misiniz?
Geçen yıldan beri yaşadığım bu problemi çözmek için uğraşıyorum.
Aynı anda 30-40 pc açık olunca internet çok yavaşlıyor. Bilgisayarlarda herhangi bir işlem yapılmasına gerek yok, açık olduğu an internet çok yavaş oluyor.
Benim görüşüm.
Bizim okulda Ev tipi bir fiber modem var. Bu modem her ne kadar DHCP Özelliği 255 IP dağıtmaya yetse de pratik de bu kadar bilgisayara işlem yapabilecek kapasitesi yok.
100 bilgisayardan aynı anda gelen paketleri işleme alıp, sunucuya gönderip, sunucudan gelen verileri tekrar ilgili pcye göndermek için oluşan iş kuyruğunu çözümleyemiyor.
Daha teknik tabirle Modem, ROUTER görevini tam yapamıyor diye düşünüyorum.
Bunun çözümü içinde şöyle bir şey öğrendim. Henüz deneyemedim.
Modem'i sadece sinyal çevirici olarak kullanıp, modem tek bir bilgisayara bağlanacak.
Bilgisayar'da iki ethernet kartı olacak. Biri modeme diğer ethernet kartı, diğer tüm bilgisayarlara bağlı olacak.
Bilgisayar üzerinden (windows veya Linux farketmez. Linux olursa pfsense yazılımı ile ekstra avantajlar oluyor.) Yeni ağ bağlantısı oluşturup, Türk Telekom'un verdiği modem içindeki şifreyi yazıyoruz.
Böylece Modem sadece sinyal çevirici olarak çalışırken, bilgisayar ROUTER görevi görüyor. DHCP sunucu yazılımı veya bilgisayarlara tek tek IP atamak da gerekli.