Okul gazetesi için hazırladığım makale değerlendirirmisiniz!

Kodla Büyü

sözbende

Seçkin Üye
Seçkin Üye
BİLİŞİM EĞİTİMİ FATİH’E KURBAN EDİLMEMELİ !

Konu fatih projesi olunca konunun bir çok boyutu bulunmakta.Her boyutunu detaylıca ele almak oldukça zaman alacak elbette. Ben konunun bilişim eğitimiyle ilişkisini irdelemek istiyorum.

Öncelikle Fatih projesini önemsiyor ve değerli bulduğumu belirtmek istiyorum. Daha Sayın Başbakan müjdeyi ilk verdiğinde büyük heyecan sardı öğretmenleri, başta bilişim teknolojileri öğretmenlerini.

Yalnız sevincimin kursağımda kaldığını söylemem gerekiyor. Teknolojiyi artırmanın doğru ve iyi olduğunu düşünüyorum. Âmâ önce onu kullanacak ve amacına hizmet etmesini sağlayacak bir bilinç verilmeli öğrencilere. Buda ancak bilişim eğitimiyle mümkün olduğunu düşünüyorum.

Bilişim deneme yanılma yoluyla öğrenilmeyecek kadar büyük bir derya.Yakın tarihe kadar ilköğretimde zorunlu 2 saat olan bilişim dersinin günümüzde eğitim sisteminden ayıklanması bilinçsiz bir internet ve bilgisayar kullanma becerisinin “bilgisayar okur yazarlığı” ile denk tutulması çocuklarımızın bilişim konusunda yalnız bırakılması ,fırsatları yakalama konusunda Fatih Projesiyle örtüşmemektedir.

Yetişen neslin okul dışında, süzgeçten geçirilmemiş çarpık deneyimlerle bilişim dünyasında adım atmasını onaylamıyorum.

Bilişim eğitiminin zorunlu ve notla değerlendirilmesi taraftarıyım. İlköğretimde yetenek derslerinde (resim,müzik,beden eğitimi vs) bile zorunlu ve not ile değerlendirilirken –ki yetenek dersi seçmeli ve notla değerlendirilmemesi kanaatindeyim- artık öğrenilmesi zaruri hale gelen bilgisayar ve internetin eğitiminin notsuz ve seçmeli olması oldukça trajikomik buluyorum.
Bilgisayar ve internetin aileden biri haline gelmiş durumda iken bilinçli ve düzeyli kullanımın ancak planlı bir bilişim eğitimiyle mümkün olacağı fikrindeyim. Çocuklarımızı bu konuda yalnız bırakma lüksüne sahip değiliz.

Çocuklarımız, öğrencilerimiz Online oyun, arkadaşlık ve chat sitelerinin tuzağına düşmeye başladılar.Sanal tehlike ,dünyada deprem ve sel etkisi yapacak şekilde sinsice ilerliyor maalesef. Denetimsiz bir serbestiyet içinde yetişen yeni nesil büyük risk altında oldukları ,bir an önce bilişim eğitimin ne kadar zaruri olduğunun fark edilmesi ve gerekli itibarının kazandırılması gerekmektedir. Çünkü bu hem milletimiz için hemde geleceğimizin teminatı öğrencilerimiz için üzerinde durulması gereken ciddi bir konu.

Bilgi ve donanımlı bir gelecek için ahlaklı ve kendi değer yargılarının bilincinde olan bir nesil için bilişim dersinin sorunlarına çözüme kavuşturulmalı. Çocuklarımızın kulaktan duyma bilgilerle değil ; okullarında öğretmenlerince öğretilmeli ….
Uzunun kısası ,FATİH projesinin ruhuna aykırı bir uygulama olan bilişim ders sayısının azaltılması ,bilinçsiz ve verimsiz internet - bilgisayar – kullanılması telefasi zor hatalara kapı aralayacaktır. Velîlerimizin, öğrencilerimizin ve bu işe duyarlı sayın devlet büyüklerimizin durumun vahametinin farkına varmalarının ve yapılan hatanın yakında zamanda giderilmesine yönelik tepkilerini ortaya koymaya davet ediyorum.
Teknolojiyi verimli ve bilinçli kullanmanız dileğiyle…

BTE

BBNET
Geri