Kısaca ben de bahsedeyim o halde

Sene başında 24 Kasım için bir yayın hazırladım, müdürün konuştuğu matbaadaki elemanla telefonda görüştüm, Corel isterük dedi

Tamam dedik ve hemen birkaç corel dersi okuyup x3 indirip koyulduk işe. Sonuçta 28 sayfalık bir dergi ortaya çıktı. Tabi acemisi olunca programın hata yapınca takıldığım da oldu. Sonuçta oldu mu? Evet oldu!
Sonrası daha eğlenceli, matbaa değişti ve bu matbaa ülke çapında yüzlerce şubesi olan bir dergi dershanesinin Ankara baskı merkezi. Telefonda görüştüğüm kişi -ki yetkin birine benziyordu sesinden- corel milliyetçiliği yapan matbaacıların artık çağın çok gerisinde kaldığından bahsetti. Ben de başımdan geçenleri saniyeler içinde anlattım. Sonra corel kaynak dosyalarını göndermek gibi bir saçmalığın içine girdim

Adamla tekrar görüştüm "hiç uğraşmayın sadece yüksek çözünürlüklü olarak PDF 2.0 olarak export edin onu gönderin, bu şekilde her matbaa basar hangi programı kullandığınızın bir önemi yok" dedi. Ki ben de bu düşünceye katılıyorum. Şahsen adobe programlarına aşina biri olarak zaten geçtiğimiz yıllarda birkaç kez indesign ile yakinen ilgilenmiştim, ama corel de arada az buçuk öğrenmiş olduk. Zaten aspirin gibi öğretmeniz, her bişiyi az biraz biliyoz:=))
Bu sene yaparsam temelden indesign cs5 ile yapacağım o şekilde pdf yapıp baskıya vereceğim. Sonuçta yüksek çözünürlük ve CMYK yaptıktan sonra problem olmayacaktır.
Elinizde yazılar ve resimlerle matbaaya giderseniz -çok özür dilerim- "altı ve üstü kıvrım hatlı, 3 sütunlu, özensiz grafik düzenlemeli" bir şey elinize düşer. Ve daha acısıdır ki, tüm bu dizgi (bakın tasarım demiyorum, ama template üzerine döşemeyi biliyor sadece) sizin gözünüzün önünde yapılabilir, siz foto seçici olarak görev alırsınız. Bittikten sonra da -yine özür diliyorum- kusmuk gibi bir yıl sonu dergisi çıkar ortaya. Zaten her yıl sonu dergisi bir nevi tüm yılın toplu gösterimidir. Hiçbir okul periyodik bir yayın politikasına sahip değildir. Bunu yıkmaya çalışan ve masaüstü yayıncığın keyifli-amatörlerinden biri olarak bunu net biçimde söyleyebiliyorum.
Neyse, çok yazdım sözde özetleyecektim. Çok daha yazarım emmee biraz da fifa98 zamanı

) Sonra sahur kısmetse...