MEB'den 1 milyon meslek lisesi öğrencisine yazılım eğitimi

Kodla Büyü

cronos23

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
567
Delphi Dönüyor mu? :)
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yazılım geliştirme programı Embarcadero Delphi'yi 1600'den fazla mesleki ve teknik okuldaki 1 milyon öğrencinin ücretsiz erişimine sunacak. MEB ile Bilgi ve Teknoloji Grubu (BTG) arasında 5 yıl süreli iş birliği protokolü imzalandı. Protokolle yazılım geliştirme programı Embarcadero Delphi'nin, Bakanlığa bağlı 1600'den fazla mesleki ve teknik okuldaki bir milyon öğrenciye ücretsiz erişimi sağlanacak. MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Kemal Varın Numanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mesleki eğitimde öğrencilerin ulusal ve uluslararası platformda iş piyasasının ihtiyaç duyduğu en ileri düzeyde becerilere sahip olarak yetişmesini ve tüm eğitim süreçlerinin sektörle yakın iş birliği içerisinde yürütülmesini önemsediklerini ifade etti. Bu çerçevede çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Numanoğlu, dünyanın dijitalleştiğini ve yazılım sektörünün öneminin sürekli arttığını dile getirdi. Bu sektörde her geçen gün yeni ve farklı iş imkanları doğduğunu söyleyen Numanoğlu, bilişim teknolojilerine hakim ve çağı yakalayabilen öğrenciler yetiştirmek istediklerini belirtti. Bu kapsamda, BTG Genel Müdürü Sefa Akbaş ve BTG Şirket Kurucusu Yücel Tepeköy katılımıyla Bakanlık ve BTG arasında protokol imzaladıklarını aktaran Numanoğlu, "Protokolle öğrencilerimizi Embarcadero Delphi yazılımıyla tanıştıracağız. Öğrencilere sağlanan bu teknoloji desteğiyle meslek eğitimde kalitenin artırılmasına dair önemli bir katkı sağlanmış olacak." diye konuştu. Numanoğlu, derslerde modern uygulama geliştirme teknolojilerinin öğretilmesiyle eğitimde büyük yenilik sağlanacağını söyledi. Numanoğlu, protokolle öncelikli olarak mesleki ve teknik Anadolu liselerinin bilişim teknolojileri, biyomedikal cihaz teknolojileri, elektrik-elektronik teknolojisi, endüstriyel otomasyon teknolojileri ve yenilenebilir enerji teknolojileri alanlarında okul bilgisayar laboratuvarlarına Embarcadero Delphi yazılımı kurulacağını ve bu alanlarda öğrencilerin bilgisayar yazılımları konusunda beceri seviyeleri yükseltilerek, bu alandaki yeterliklerinin arttırılacağını ifade etti. BTG'nin protokolle yazılımların okullarda kurulumunu sağlamanın dışında öğretmenlere Delphi yazılımıyla ilgili eğitimler vereceğini söyleyen Numanoğlu, "Öğrenciler için ulusal yarışmalar düzenleyerek burs imkanı sunulacak. Protokolle ayrıca sektörel etkinliklerde öğrencilere de yer vererek, yazılım dünyasına yeni yetenekler kazandırılması hedefleniyor." değerlendirmesinde bulundu.

MEB Personel
 
Hype Driven Development taraftarı değilim ama delphi nedir arkadaşlar yahu. Delphi'nin zamanı mı kaldı? Sektörün ihtiyaçlarına göre dil seçilir. Yazılımcı anketlerinde ilk iki sırada C# ve Java var. Arkasından Python ve JavaScript geliyor diye hatırlıyorum. Gençler çıkınca iş bulabilsin, yerli ve yabancı firmalara hızlıca entegre olabilsin isteniyorsa sektöre bakarak karar verilmeli. Delphi bilip iş bulabilen kaç kişi kalmıştır ki. Bir de BTG mi neyse o firmaya bunun için para ödendiyse fecaat. Çok gereksiz hamleler cidden. Öğretmenlere bıraksınlar kararı daha iyi.
 
Mesleki ve Teknik Okullardaki 1 milyon öğrenci geçen gün bir araya gelmişler, arkadaşlar ücretsiz bir yazılım geliştirme ortamı sağlasalar neler yaparız neler diye konuşuyorlardı. Hatta bu öğrenciler öyle yazılımlar geliştirirler ki bakanlık hepsine burs vermekten yorgun düşer.

Dalga geçiyorlar yemin ederim, :mad: Mesleki okulların öğrencisi kalmad, okullara kilit vuruyorlar sayenizde diyen yok mu bu arkadaşlara?
 
C# mı, Delphi mi? diye sorsalar.
> Belki C derim.
Ardından peki niye C diye sorsalar?
> Her ikisi de C ile yazılıyormuş derim : )
--
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Çok da anlamam... meslek liselerinde öğrenci mi kaldı?
 
Python, C#, Javascript varken çok doğru bir tercih değil gibi. Meslek liselerinde sadece bilişim alanı öğrencileri değil muhtemelen otomasyon, elektronik gibi bölüm öğrencileri de katılacak bu eğitimlere. Sadece bilişim bölümleri değil diğer birçok alanda yazılım öğrenmek öğrenciler için büyük bir artı olacaktır.
Vizyon 2023 belgesini incelediğim de net bir şekilde bakanlık yazılım veya kodlama ne dersek diyelim bu konuyu bir bölüm veya ders gibi görmüyor. Daha çok kurslarla öğrencilerin yazılım konusunda sertifikalar alması taraftarı.
 
Geriden geliyoruz geriden, herkes Python a yönelirken Delphi öğretmeye çalışan sistem var...
 
Delphi bilen biri belki yetkili bir pozisyondadir. Bilebilir miyiz. Megep modüller 12 13 yıllık. Bu kadar gerideyiz. Öğretmenleri egitmeden bu işler nasıl olacak. Yeni sistemdeki derslere bakıyorsun. Hepsi uzmanlık dalı. Tam bir nisan şakası. C# koy mobil uygulama koy.
 
delphi iyidir veya eskidir hiç önemli değil sonuçta öğrenciler algoritma öğrenirler. Bu iyi birşey. Yazılım dünyası fırtına gibi nasılsa 5 sene içinde pek çok yenilik olacak. 2002 böte mezunuyum o zamanlar delphi candı. para kazanmak istiyorsan c# süperdi. şimdi python mükkemmel. bir programlama dilini iyi bir şekilde öğrenen biri rahatlıkla zamanı gelince en popüler ve işine yarayacak olanı öğrenir.
 
Delphi hiç de kötü bir program değildir, yazım kolaylığı, idesinin düzgünlüğü kullanışlılığı yabana atılır bir program değildir... Artı delphi eski delphide değildir, kendini aşmış bir dil, aynı ortamla bir çok platform için uygulama geliştirilebiliyor üstelik...

Ben severdim kendisini ve iyi olmuş diyeyim...
 
Hangisi gelirse gelsin ders konulmalı, sayısı artırılmalı, yazılım, tasarım hatta başlı başına oyun teknolojileri dersi olmalı.Çünkü oyun endüstrisi bilgisayar biliminde tüm disiplinleri içine alıyor.
YouTube videolarında görüyorum dünyadaki ilk ve ortaokullar liseler Sketchup, Python,Swift ile uğraşıyor.
 
Hangisi gelirse gelsin ders konulmalı, sayısı artırılmalı, yazılım, tasarım hatta başlı başına oyun teknolojileri dersi olmalı.Çünkü oyun endüstrisi bilgisayar biliminde tüm disiplinleri içine alıyor.
YouTube videolarında görüyorum dünyadaki ilk ve ortaokullar liseler Sketchup, Python,Swift ile uğraşıyor.

Delphi ile ne amaçlanmaktadır anlamış değilim.
 
Hocam ben de anlamadım...Delphi kesinlikle iyi bir dil, öğretilmesinde bir beis görmüyorum lakin bakanlık nasıl ölçüp biçip bu dili uygun gördü onu da anlamadım. İşin sakat olan kısmı, bilişim ile ilgili yapılacak ne varsa biz bilişimciler hesaba katılmadan yapılıyor. Sonrası mı?? Sonrası da hayal kırıklığı.
İkinci bir husus yukarıda hocalarım değinmişler, ders zorunlu olmayıp, çağa uygun müfredatla donatılmadan istediğin kadar kurs aç, sertifika ver...vs. Hiçbir manası yok. 13 senedir çalışıyorum, bu 13 senede bizim dersimize karşı yapılan köreltme ve çöktürme politikası zannetmemki başka bir derse yapılsın. Kısacası MEB'in bizim derse bakış açısı kökten değişmediği sürece ne kadar kurs açarlarsa açsınlar, ne kadar "KODLAMA, YAZILIM, BİLİŞİM ÇAĞI...vs" konuşup dursunlar işin sonu yine yine ve yine kocaman bir "HÜSRAN" olacak hem eğitim açısında hem ülkemiz açısından.
 
Son düzenleme:
Bence tüm eğitim kademelerinde bilişim derslerini kaldırsınlar, tüm meslek liselerinde bilişim bölümünü kapatsınlar, bizleri de matematik öğretmeni yapsınlar. :D

Sorun kökten çözülür.
 
Dünyada oyun şirketleri çatır çatır ülke ekonomilerine katkıda bulunuyor.Mesela sen 10 sene en kral domatesi yetiştir sat S-400 füzesini ancak alırsın.Bu çocuklar oyunla öğrenir.Oyun yapar satarsın.Bizim çocuklar internet kafelerde aylık trilyonları güney kore sunucularına gönderiyor.Bu konuda yazılmış 2 tane kitap var oturdum okudum.Koy müfredata Unity3d, C#,Photoshop,Sketchup çocuklar oyun yapsın.
 
ben iki kademeli bakıyorum olaya
1-öğretmek
2-öğretmemek

bence 2. seçenek üzerine yoğunlaşıp ne yapsak da yıllar geçse ama ülke yazılım konusunda yerinde saysa hatta gerilese diye çabalanıyor.

öncelikle üniversitede pascal, delphi, c, ve c# dillerini gördük hatta matlab üzerinde kapalı sistem programlama örnekleri vs yaptık, php gördük, db kısmını söylemiyorum zaten, bulanık mantık dersleri de vardı vs vs.
protokol gerçekse çok büyük yazıklar olsun diyorum.
dilin iyi kötü olması değil önemli olan. günümüzün ve yakın geleceğin en önemli dillerinden olan pyhton duruyorken böyle bir çalışmaya imza atmak bahsettiğim 2. seçenek dışında birşey olamaz.
istanbulda izmirde ankarada gidin teknokentlere gidin yazılım konusunda yoğun firmaların bulunduğu ilçelere bakın bakalım hangi dilleri bilenler çalışıyor.
girin ilan arama sitelerine oradan bakın bakalım yoğunluklara.
bu iş için 10 kişilik bir ekip yeter.
sonra da deyin ki şu diller revaçta şu diller vazgeçilmez şu dilleri bilenler hayatta boş kalmaz. sonra hala aynı sonuç çıkar mı? bence çıkar... ne de olsa amaç ...

java olur c olur python olur hadi geçtim bunları en azından belli başlı 3-5 kütüphane olur...
oy oyyy
 
Dünyada oyun şirketleri çatır çatır ülke ekonomilerine katkıda bulunuyor.Mesela sen 10 sene en kral domatesi yetiştir sat S-400 füzesini ancak alırsın.Bu çocuklar oyunla öğrenir.Oyun yapar satarsın.Bizim çocuklar internet kafelerde aylık trilyonları güney kore sunucularına gönderiyor.Bu konuda yazılmış 2 tane kitap var oturdum okudum.Koy müfredata Unity3d, C#,Photoshop,Sketchup çocuklar oyun yapsın.

Meslek lisesi tam anlamında gerçekten meslek liselerinin bilişim bölümünde yaşanmıyor. Nasıl diceksin. Yetişmiş hocaları bir topla. Bunlarla bir hizmetçi egitim yürüt. Bu egitimler 2 gün 3 gün değil. Dönemlik yıllık olacak. Yetiştirdiğin dinattigin ya da kendini donatmis bu öğretmeni lise girişte yazılım lisesi mi açarsın ne olur bilemem. İstekli 12 öğrenciden oluşan sınıfın başına koy. Burada oyun geliştirme mi ister çocuk. Uygulama geliştirme mi ister. Mobil arayüz tasarlama mi olur. Lablarida donat mac pc ile. Bunu düşünen bir yetkili yok mu. Sonra bu öğrencilerle dışarıdan is alınsa ya da mobil uygulamadan para kazanilsa. Bir uygulama yıllık o çocuğa 1500 TL getirse cuzzi rakamlar bunlar. Ne bilem. Hayaller.
 
Hype Driven Development taraftarı değilim ama delphi nedir arkadaşlar yahu. Delphi'nin zamanı mı kaldı? Sektörün ihtiyaçlarına göre dil seçilir. Yazılımcı anketlerinde ilk iki sırada C# ve Java var. Arkasından Python ve JavaScript geliyor diye hatırlıyorum. Gençler çıkınca iş bulabilsin, yerli ve yabancı firmalara hızlıca entegre olabilsin isteniyorsa sektöre bakarak karar verilmeli. Delphi bilip iş bulabilen kaç kişi kalmıştır ki. Bir de BTG mi neyse o firmaya bunun için para ödendiyse fecaat. Çok gereksiz hamleler cidden. Öğretmenlere bıraksınlar kararı daha iyi.
Kesinlikle doğru söylüyorsun hocam.
 
java candır java fx ise kaymaklı ekmek tatlısıdır. java da yaptığım uygulamayı ufak değişikliklerle c# da da yapabiliyorum. Bunları yapa bilmek için önce c sonra c++ da temel seviye programlama öğrenmek gerekir. Nesne tabanlı programlama ve veri yapıları konularına hakim olduktan sonra insana tüm kapılar açılıyor hangi dili kullandığının bir önemi yok.
 
Geri
Üst