LPG (Otogaz) / Krş Hesabı :)

Kodla Büyü

Internet

Süper Üye
Süper Üye
Seçkin Üye
Yeni aldığım aracın Litre/Krş hesaplama işlemini bir excell ' e ayarladım.
ilk bitirdiğim depo (30 Litre Depo) sonucunda aldığım değerler aşağıdadır.
%80 şehiriçi %20 şehirdışı (şehirdışı motoru denemek için 150-170 arası basılmıştır.)
evet.

Ekli dosyalar

• Ekran Alıntısı.JPG
    Ekran Alıntısı.JPG
    61.4 KB · Görüntüleme: 1,600
sizinki ne yakıyor, ve illerde LPG kaç TL yazar örneğini resim olarak atarsanız, güzel bir başlık daha olmuş olur. faydalanırız. :wink:

Son zamlardan sonra hesaplamayı bıraktım zira moralimi bozuyor. Saldım çayıra Mevlam kayıra..

Bende opel astra g yani classic kasa var. Landirenzo marka tüp mevcut. Bilgisayarda yol tüketim diye bi seçenek var. İster şehir içinde ister şehir dışında gidin gittiğiniz yola ne kadar tükettiğinizi lt cinsinden gösteriyo. Mesela ben okula git gel günde 100 km yol katediyorum. Ve bilgisayarı sıfırlaıp yola koyulduğumda ve eve döndüğümde 8 lt yazıyo ve şimdi hocamın yaptığında hesapladım hemen hemen aynı. kmye 20-21 kuruş civarı yakıyorum. şehir içinde 25-26 civarı.

4 tane lpgli araç kullandım. Hiçbirinde hesap tutmuyor. bir depo lpg ile 6-7 litre benzini yiyor araç. Hesap yaparken araç 30 litre lpg ile 350 km gitti deniyor. yakılan benzin hiç hesaba katmıyor. Bir nevi kişi kendi kendini kandırıyor. Dizele geçin rahat edin.

aresbel3' Alıntı:
4 tane lpgli araç kullandım. Hiçbirinde hesap tutmuyor. bir depo lpg ile 6-7 litre benzini yiyor araç. Hesap yaparken araç 30 litre lpg ile 350 km gitti deniyor. yakılan benzin hiç hesaba katmıyor. Bir nevi kişi kendi kendini kandırıyor. Dizele geçin rahat edin.

benzin düşünen arkadaşım, dizel için 90Bin bakımında 800 TL verince ne düşünüyor acaba ?

pisagorean' Alıntı:
Bende opel astra g yani classic kasa var. Landirenzo marka tüp mevcut. Bilgisayarda yol tüketim diye bi seçenek var. İster şehir içinde ister şehir dışında gidin gittiğiniz yola ne kadar tükettiğinizi lt cinsinden gösteriyo. Mesela ben okula git gel günde 100 km yol katediyorum. Ve bilgisayarı sıfırlaıp yola koyulduğumda ve eve döndüğümde 8 lt yazıyo ve şimdi hocamın yaptığında hesapladım hemen hemen aynı. kmye 20-21 kuruş civarı yakıyorum. şehir içinde 25-26 civarı.

Yol bilgisayarı benzin tüketimini hesaplar.
8 Lt yazan o yolu benzinle gittiğinizde oluşacak tüketimdir.
Lpg tüketimi benzinden daha fazla olur.

frtmr' Alıntı:
pisagorean' Alıntı:

Yol bilgisayarı benzin tüketimini hesaplar.
8 Lt yazan o yolu benzinle gittiğinizde oluşacak tüketimdir.
Lpg tüketimi benzinden daha fazla olur.

30 lt gaz alıyorum gaz bitip benzine geçene kadar gidiyorum bilgisayarda yaklaşık 30 lt yazıyo hocam. 1 ila 1.5 litrelik bi sapma oluyo en fazla. ben de öyle düşündüm ilk ama 3-4 kere denedim bu dediğimi.

pisagorean' Alıntı:
30 lt gaz alıyorum gaz bitip benzine geçene kadar gidiyorum bilgisayarda yaklaşık 30 lt yazıyo hocam. 1 ila 1.5 litrelik bi sapma oluyo en fazla. ben de öyle düşündüm ilk ama 3-4 kere denedim bu dediğimi.

Anladım hocam, montajı yapan ustanın elini öpmek lazım o zaman.

Normalde 100 km deki LPG tüketiminin benzinden 2 lt civarı fazla olması lazım.

Aygaz sitesinde şöyle bir uygulama var.
http://www.aygaz.com.tr/Otogaz/AlternatifHesap.aspx

http://www.spritmonitor.de/en/
yakıt tüketimi hesabını düzenli olarak tutmak istersen tavsiye ederim. almış olduğun yakıt, litre, tutar, km giriyorsun kaydediyorsun.
lpg li aracımla yaklaşık 12000 km lik kaydım var. daha önce dizel aracımda 40 bin km nin kaydı mevcut. tüketimi etkileyen bütün seçenekler mevcut (ş.içi - dışı, klima, lastik). şu an lpg li aracımın tüm karma tüketimi 9,25 lt. en düşük değer 6,73 lt. en yüksek değer 13,36 lt / 100 km. bu arada km yi dolumdan doluma ölçüyorum. aracım 2012 honda civic otomatik.

bu arada yol bilgisayarına kıyaslarsanız 1 e 1.2 hesabı yapmalısınız. yani 1 lt benzin yakan araç aynı yolda 1.2 litre gaz yakar.

hocam işin gücün yok mu ya bu kadar hesap yapıyorsun? 3 aşağı 5 yukarı yaksa nolur ki? işi bu kadar hesaba dökmen bence iyi değil :)

Internet' Alıntı:
aresbel3' Alıntı:

benzin düşünen arkadaşım, dizel için 90Bin bakımında 800 TL verince ne düşünüyor acaba ?

Madem ince hesap ettiniz :))
10 bin bakımına 800 tl mi gidiyor? kilometreye 10 kuruş tasarrufu olsa dizelin, 10bin kilometrede 1000 tl yapar.. bakım bedavaya gelir ve 200 tl kar dahi edilir.. Ama benzinli ile arada eşit şartlarda taş çatlasa 10bin bakımında 200-300 tl oynar oynamaz..

şu ekonomik hesapları yaptığınız kadar ülke sorunlarına kafa yorsanız,inanın ki bu kadar ince hesapçı bir toplum olmayız.
araba bu arkadaşım, yakmayan araç mı olur? velev ki su yakıyo, velev ki çok yakıyo kime ne bize ne ?

alitevetoglu34' Alıntı:
şu ekonomik hesapları yaptığınız kadar ülke sorunlarına kafa yorsanız,inanın ki bu kadar ince hesapçı bir toplum olmayız.
araba bu arkadaşım, yakmayan araç mı olur? velev ki su yakıyo, velev ki çok yakıyo kime ne bize ne ?

petrol/gaz kuyularımız yok bizim, e haliyle :D

3 ün 5 in hesabını yapmayın seve seve o arabaya bineceksiniz ve o gaz yanacak arkadaş. Kaçış yok keyif almaya bakın.

aresbel3' Alıntı:
Internet' Alıntı:
aresbel3' Alıntı:

10 bin bakımına 800 tl mi gidiyor? kilometreye 10 kuruş tasarrufu olsa dizelin, 10bin kilometrede 1000 tl yapar.. bakım bedavaya gelir ve 200 tl kar dahi edilir.. Ama benzinli ile arada eşit şartlarda taş çatlasa 10bin bakımında 200-300 tl oynar oynamaz..

Ama dizel araba benzinliden 5000-6000 tl daha pahalı bunuda göz önünde buludurmak lazım.

aşağı yukarı bir hesap yapmak faydalıdır, az çok ne yaktığını bilirseniz aşırı yakmaya başladığı zaman ayar yaptırır, benzin - gaz aldığınız istasyonu değiştirebilirsiniz. Bu süreçte bazı pratik çözümler geliştirebilir, işin püf noktalarını görebilirsiniz. Ancak; milimetrik hesap yapmanın pratikte mümkün olmadığını düşünüyorum, ekstra bir trafik sıkışıklığı, sürekli güncellenen (!) yakıt fiyatları net hesaplara ulaşmamızı engelliyor. Dizel araçlarda bu tür hesapları yapmak LPG'ye göre daha kolay bir depo ile toplam gittiği km'yi görebilir. Ancak LPG li araçlar sıralı sistem kullanıyor ise başlangıçta benzin tüketmektedir ve bunun miktarını tespit etmek güçtür.
Hesaplamada en iyi yöntem tüm depoyu doldurup boşaltıp tekrar doldurmak ve bunu aynı istasyonda yapmak ve birkaç kere denemektir,açıkçası böyle bir işlemin de maliyeti yüksek takibi güçtür. Fakat farklı yerlerden farklı markalarda LPG tükettiğiniz zaman hesaplarınızdaki keskinlik yine kaybolacaktır. Hasılı sür gitsin :) çok yakıyorsa bi ayar yaptır bir de istasyonu değiştir öyle dene...

şehir içi 8 lt / 100km = 20krş/km
şehirler arası 7 lt / 100 km = 17 krş/km

kuruş hesabı yaparsanız hata yaparsınız.
. ben gazı 2,42 den alıyorum. Rekabetin gözünü seveyim. ama şehirler arasında 2,80 gördüm.
aradaki değer kafaları karıştırmaya yetiyor... fiyat değişken, geçen yaz 1,95 tl idi.??* hemde aygaz da !!! şimdi 2,79 ?

Ben bir depo ile şehir dışı klima açık 450 km gittim. 105tl ya doldu 23 kr yakıyor
Şehir içinde klima açık 420 falan yakıyor. 25 kr yapar. İzmir İstanbul gibi kalabalık şehirlerde 380 km falan yapıyor. 27kr falan yapar
Tabi bunun üzerine bir de harcanan benzini eklemek lazım ama o da şehir içi şehir dışı, aracı çalıştırma sayılarına göre değişir.
Yaz ve kış aylarına göre değişir. Hesaplama yaparken bunları da dikkate almalısınız.
Benim araba 1.6 100bg

aresbel3' Alıntı:
Internet' Alıntı:
aresbel3' Alıntı:

Ayrıca dizellerin bakımı 10000 de değil 15000 de bir yapılır :D

Kuruş hesabı yapmayın diyen arkadaşlar siz benzini, mazotu, gazı hangi ülkeden alıyorsunuz veya rafinerileriniz mi var? Bu pahalılıkta insanlar gaza basarken 10 kere düşünmek zorunda. Devir saatinden, göstergelerden gözümüzü alamıyoruz. Sizin dediğiniz benzinin, mazotun bu kadar fahiş fiyatlarda olmadığı ülkelerde olur. Kuruş hesabı yapana değil kuruş hesabı yaptırana sözünüz olsun bence.

pisagorean' Alıntı:
Kuruş hesabı yapmayın diyen arkadaşlar siz benzini, mazotu, gazı hangi ülkeden alıyorsunuz veya rafinerileriniz mi var? Bu pahalılıkta insanlar gaza basarken 10 kere düşünmek zorunda. Devir saatinden, göstergelerden gözümüzü alamıyoruz. Sizin dediğiniz benzinin, mazotun bu kadar fahiş fiyatlarda olmadığı ülkelerde olur. Kuruş hesabı yapana değil kuruş hesabı yaptırana sözünüz olsun bence.

sen rahat ol kardeşim, yaptığım excell hesaplaması ile hesabını bil, bırak diğerleri kuruş hesabını yapmasın.
onlar çift maaş ve har vurup harman savuran tipler oldukları için birşey söylemen anlamsız.

ikinci depoyu da bitirdim yakında buraya yazarım. :+1:

ankara vtec 2 otomatik lpg şehir içi:23 krş şehir dışı: 18 krş. Ankara lpg:2,39 krş.

azaz' Alıntı:
ankara vtec 2 otomatik lpg şehir içi:23 krş şehir dışı: 18 krş. Ankara lpg:2,39 krş.

eklediğim excell in hesap görüntüsünü hazırlar, resim olarak atarsanız daha iyi anlarız.

BBNET
Geri