Lider Ahenk hakkında

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan HBV
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kodla Büyü

HBV

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Yeni Pardus işletim sistemi ile birlikte lider ahenk kurulumu isteniyor. Ben şahsen çok şüpheci ve kimseye güvenmeyen biri olarak doğal olarak güvenmiyorum.

Güvenmeme sebebiniz nedir?

Sizlik bir durum yok ki. Sistem kendisi otomatik kuruyor interneti algılayınca. Dersinizi anlatıp işinizi yaptıktan sonra kurulsa ne olur. Bakanlık bir karar verdi ve tahtaların kullanımını, durumunu görmek istiyor. Oturup kim ne yapıyor, ekranını izleyelim, haydi şu hocanın dersini sabote edelim diyecek değiller ya. Windows tüm kayıtları ekran görüntüsü alarak kaydeden recall kullanırken, google konumunuzu dahil tüm herşeyimizi kaydederken ve daha birçok şey sayılabilecekken tahtayı kayıt altına almışlar. Umurumda bile değil şahsen.

Kişisel telefon ya da bilgisayarına kur demiyor ki adamlar. Tahtaya kur, ben tahtayı göreyim, atıl durumda mı değil mi diyor. Öğrencilere dedim durum bu ona göre diye. Ders dışında sınıf olarak sorumlusunuz. Kim yaptıysaya bakmaz sınıf yaptıya bakar iş dedim. Duvar kağıdını bile değiştirmediler 25 tahtanın.

Bunlar kendi düşüncemdir. Herkesin düşüncesine de saygım var.

Son düzenleme:
Yeni Pardus işletim sistemi ile birlikte lider ahenk kurulumu isteniyor. Ben şahsen çok şüpheci ve kimseye güvenmeyen biri olarak doğal olarak güvenmiyorum.

Hocam Pardusu zerre kadar sevmeyen biri olarak söylüyorum. Windowsa da böyle şüpheci misiniz. Kaynak kodlarını gören bilen yok. İsrail gibi teknolojiyi iyi bilen bir devletin başkanı bile telefonunun kameralarına bant yapıştırıp kullanıyorsa kaynak kodlarını bilmediğimiz hiçbir sistem güvenli değildir şu dünyada.

Başkasına her şey mübah, devlete ben güvenmiyorum. Ne güzel ya! Açık kaynak mı şüphen, devletin mi? Hadi onu geçtim onca programı kırıp kullanan onca kodu gizli olan sistemlerde hele hele iPhone da hiç sıkıntı yok sıra geldi Ahenk e öyle mi? Garip.

gündemi takip ettikçe, yazılım alanında milli olmanın ne kadar önemli olduğu ortada. açık kaynak konusu önemli, devlet üzerine düşeni yapmaya çalışıyor, bizde bu konunun sahadaki temsilcileriyiz gözüyle bakmak lazım

okullarda pardus olmasının hiçbir sıkıntısı yok, windows kullanan hocalarımz bile hocam bu yeni sistem kalsın tmm windowsa çevirme dedi

Pardusa yöneltilecek binlerce eleştiri varken ahenk sıralamaya bile giremez. İzleyecekse devlet izliyor sunuçta. Gizli saklı bir iş yaptığımız da yok. Milleti yattığı yatağında yerini nokta atış tespit edip vuran adamların yönettiği bir dünyada razıyım ben ahenke. Yazılım konusunda acilen verimli adımlar atılıp bu alandaki eksiklerin kapatılması lazım. Yabancı yazılım stratejik olarak büyük sıkıntı. Savaşa girince etkisini daha büyük görüyor insanlar. Bizim de ülke olarak başımıza ne zaman ne geleceğini kestirmek zor şu coğrafyada.

ET devletin, Vpn devletin , ister trojan yükler denetler ister DPI ile interneti kısıtlar,ister portları kapatır açar, ister sertifika yükletir trafiyi izler.
Bize ne?
Kişisel olarak nasıl bir risk olabilir? Özel işlerini devletin internetinde pc sinde yapmayın rahat edin.

Hepimiz bilişimden anlayan insanlarız, ilk yorumun neden niçin yapıldığını aslında hepimiz biliyoruz, ama işte.

Yapay zeka özeti ne diyor bakın:
Özetle mesele "devlete güvenip güvenmemek" değil; güvenlik mimarisinin temel prensiplerini (şifreleme, mahremiyet, rıza ve merkeziyetsizlik) riske atmaktır.

İlkokulda öğretmen gmail oturumu açınca zaten tüm şifreler yüklenmiş oluyor.

Zamanında: "Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, COVID-19 salgını döneminde 85 milyon kişinin kimlik bilgilerinin çalındığını kabul etti" denmiş mesela.

Ya da diğer bir güzide kurumuzdan kilometrelerce uzunlukta kablo ile veriler çalındı diye haberler var.

Son düzenleme:
İlk yorumdan kastınız benim yorum ise neden yazdığımı açıklarsanız ben de memnun olurum. Artı tahtada da özel bilginize gerek olan durum yok zaten. Adamlar tahtanın bilgilerini ve ne zaman aktif olduğunu vs tutuyor. Kişinin özel bilgisini tutan bir sistem yok zaten. Ha kullanılan kitaplar, derste tahtaya yazılan ders konuları ise çalınacak olanlar onu da kim ne yapsın?

O zaman bakanlığa yazın liderahenk sebebiyle kurmadık daha güvenli olan ve içinde lider ahenk olmayan windows kullanacağınız diye.

Adamlar çaldırmayı geçtim parayla satıyor bilgileri. Herşeyde işleyip benim aleyhimde bile kullanıyor. Whatsapp, instagram, Android, ios, windows vs. Ne bilgilerininiz biliyor bunu siz de biliyorsunuz.

Adamlar cybertruck'ı kilitleyip kullanılmayacak hale getirdiler. Telefonları uzaktan patlattılar.

Nerede kaldı veri gizliği, kullanıcı mahremiyeti.

Ben bilişim sınıfında bile kendi oturumlarımı açmadım tek kullanmama rağmen. Kendi bilgisayarımı kullandım hep.

Son düzenleme:
İlk yorum derken açılan başlığın altındaki ilk yorumundan bahsettim, sizinki değil hocam.
Eğer yazdığımda sözümün gerçekten dikkate alınacağını bilseydim, en son sıra gelecek yer Milli Eğitim Bakanlığı ve Liderahenk programı olurdu. :)

Son düzenleme:
Hepimiz bilişimden anlayan insanlarız, ilk yorumun neden niçin yapıldığını aslında hepimiz biliyoruz, ama demek çabuk unutuyoruz.
Pardus çok güzel bir işletim sistemi. Lider ahenk ise bu sistemin şu anki zayıf noktası. Çok fazla uzaklara çekmeyin bu konuyu bence bilişimciyiz. Neyin ne olduğunu biliyoruz

Başkasına her şey mübah, devlete ben güvenmiyorum. Ne güzel ya! Açık kaynak mı şüphen, devletin mi? Hadi onu geçtim onca programı kırıp kullanan onca kodu gizli olan sistemlerde hele hele iPhone da hiç sıkıntı yok sıra geldi Ahenk e öyle mi? Garip.
devlet kelimesini kullanınca zırha bürünüyorsun hocam ama devlet dediğin insanların yönettiği bir aygıttır. insanlar hata yapabilir ve nitekim e-devlet bilgilerinin çalındığını unutma. şu a telegram gruplarında tc kimlik no telefon akraba bilgileri her şey mevcut. konuyu açan arkadaş şüpheci yaklaşmış buna hakkı vardır diye düşünüyorum. ben kendime gelince her şeyi kullanıyorum ahenk de kullanırım ***** bile kullanıyorum.

İlk yorum derken açılan başlığın altındaki ilk yorumundan bahsettim, sizinki değil hocam.
Eğer yazdığımda sözümün gerçekten dikkate alınacağını bilseydim, en son sıra gelecek yer Milli Eğitim Bakanlığı ve Liderahenk programı olurdu. :)
Ben forumlarda ilk gönderiyi soru diğerlerini de yorum ya da cevap olarak düşünmüşümdür hep. O sebeple bana dediniz diye düşündüm. Burada yazılan bir çok mesaj bence kıymetli ve dikkate alınmaya değer. O bakımdan da sizin mesajınızı dikkate aldım.:)

Bakanlığı gözünüzde bu kadar büyütmeyin bence. MEB o kadar çok yanlışlara imza atan bir durumda ki eğitimin geldiği noktadan bunu anlayabilirsiniz. Eğitimin düzelmesine hizmet etmeyen hiç bir şey bence önemli değil. Windows olsa ne pardus olsa ne. MEB önce bakanlıktaki bilgisayarları pardus ve lider ahenk e geçirsin bakalım kim ne kadar mesai yapıyor görsünler.

ilksms
Geri