- Mesajlar
- 2,496
merhabalar. forumda en çok açılan başlıklardan biri lastik alacam öneriniz nedir? başlığıdır heralde..
ben kendi tecrübelerime göre bu konu hakkında bilgilendirmede bulunacağım..
1- yaz ve kış lastiği..
lastikler iki gruba ayrılır. 4 mevsim lastik yoktur. türkiyenin iç kesimlerinde karasal iklim çetin olduğu için bana göre 1 kasım- 15 nisan arası kış 15 nisan - 1 kasım arası yaz lastiği kullanılır. nedenini sorarsanız kar erken yağabilir, ülke geneli dağlık olduğu için yağmur yağdığında yokuşlarda yazlık lastikler kayabilir.
yazlık lastikler kışın kullanılmaz. nedeni basittir. ayrıca 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda yazlık lastik aşırı derecede sertleşir. kış lastikleri de yazın kullanılmaz. kış lastikleri yumuşak ve vakumludur. yazın kullanırsanız sıcak asfaltta erir vakum özelliğini kaybeder. ertesi kışa yazlık lastikten farkı kalmaz. ayrıca 7 derecenin üstündeki ıslak ve yağmurlu zeminlerde kışlık lastikler daha çok kayar. fren mesafeleri uzar.
2- lastiğin üretim yılı önemlidir.
lastik bir petrol ürünüdür. üretimden sonra uzun yıllar özelliğini koruyamaz. raf ömrü 10 yıldır.
üretim yılı lastik üzerinde yazar. resimde görüldüğü gibi oval içinde ilk iki rakam kaçıncı hafta üretildiği son iki rakam hangi yılda üretildiğidir. yani 2008 in 42. haftasında.
normalde lastiklerin kullanım süresi 5 yıldır. bunun üzerine çıkıldığında lastik kayış gibi sertleşir. yol tutuş düşer. kışlık lastikler vakum özelliğini yitirir. 5 seneden eski lastikler kullanılacaksa kontrol edilmelidir. kenarlarda yarılmalar başlamış ise kesinlikle değiştirilmelidir. 5 yılı geçen lastiklerde sürat yapılması risklidir.
3- lastiklerin kullanım ömrü 60 bin km dir..
ortalama bu şekildedir. yük, yol, hız ve lastik basıncına göre değişir. kontrol için dişlerin kalınlığı kontrol edilmelidir. sınır 1.6 mm dir. bunun altındaki lastikler kabak statüsüne girer.
4- lastiklerin hava basıncı önemlidir..
çok hava basarsanız lastiğin orta kısmı şişer ve buralardan yemeye başlar. havası az olursa kenarlar çöker orta kısım yere temas etmez bu durumda da kenarlar çabuk yıpranır. üreticinin önerdiği ve aracın yük durumuna göre kullanılmalıdır.
5- yazın ve kışın lastik basıncı farklıdır..
kışın yaza göre normalden 2-3 psi arttırılmalıdır. soğukta hem basınç düşer, hemde şişirilen lastik karlı havalarda lastik daha çok şiştiği için yüzey alanı azaltılarak uygulanan basınç artar, yol tutuş daha iyi olur. karda düşük basınç risklidir. karla temas eden yüzey alan artacağı için kızak etkisi yapar ve araç yol tutmaz, lastikler kayar. çamurlu ve kumlu havalarda düşük basınç kullanılmalıdır. aksi takdirde lastik kuma gömülür. yağmurlu havalarda lastik basıncı düşük olmamalıdır. su boşaltma kanalları kapanırsa su tahliye edilmez ve lastikler yere temas etmez, su üzerinde kayarsınız.
6- performans lastikleri yağmurlu ve ıslak zeminlerde risklidir..
1. lastik performans lastiği ikinci lastik ise normal lastiktir. performans lastiği kuru havalarda ve uzun kullanımda(özellikle lastikler ısınınca) inanılmaz yol tutuş sağlar. ancak yağmurlu havalarda kullanımı risklidir. ikinci lastiğe dikkat edilirse ortadan iki adet su kanalı geçer ve su buralardan tahliye edilerek yağmurda yol tutuş artar. performans lastiğinde ise su tahliye kanalları olmadığı için yerle temas kesilebilir.
7- lastikte baloncuk atma nedir..
lastiklerin en zayıf noktaları lastik yanaklarıdır ve baloncuğu buradan atar. eğer yanaklar sertleştirilirse bu seferde yol tutuş ve lastiğin esneme oranı düşer. baloncuk atan lastiğe yapacak pek bir şey yoktur. çukura girince yada aracı park ederken kaldırıma sert çarpma sonucu oluşabilir. baloncuk yapan bölgeye gelen ikinci bir darbe lastiği direk patlatır. yine de aynı yere darbe düşük bir ihtimaldir. bazı lastikçiler lastiğin içine tampon yaparlar ancak çözüm olmaz. öndeki lastiklerden birisi baloncuk attıysa lastiklerin ikisi de değişmelidir. arka lastikler için de aynı durum geçerlidir. yıpranma oranları farklı lastikler aracı savurabilir. lastiklerin yere temas eden desenli alanları baloncuk atmaz. çünkü içeriden tellerle desteklenmiştir. çivi girince lastiklerin içerideki havayı muhafaza etmesi de yine bu teller sayesindedir.
8- hangi marka lastiği kullanmalıyım.
bu konuya girmeden önce şunu belirtmeliyim ki piyasada pek çok marka var çoğu birbiri ile bağlantılı. yani bir ürün diğerinin alt ürünü..
şimdi bilinen markaları alt markalarıyla beraber görelim.
a- Bridgestone CorporationJapan 1931 Bridgestone, Firestone, Fuzion, Uniroyal (Australia)
BRISA Bridgestone Sabanci Tire Manufacturing and Trading Inc Turkey 1974 Bridgestone (Europe and Middle East), Lassa
b- Continental Corporation Germany 1871 Ameri*Steel (USA), Barum, Continental, ContiRe, ContiTread, Dunlop
c- Goodyear USA 1898 Dębica, Douglas, Dunlop, Fulda, Goodyear, Kelly-Springfield, Sava
d- Hankook Tire South Korea 1941 Aurora, Hankook, Kingstar
e- Kumho Tires South Korea 1960 Admiral, Marshal, Kumho
f- Michelin Group France 1889 BFGoodrich, Kleber, Kormoran, Michelin, Riken, Taurus, Uniroyal (North America)
e- Petlas Turkey 1976 Petlas, Starmaxx
f- Pirelli Italy 1872 Agom, Courier, Metzeler, Pirelli, formula energy
daha pek çok marka var ben bilinenleri yazdım. lastik almaya gittiniz. diyelim ki goodyear almak istediniz. fiyat olarak size 180 tl fiyat verdiler. yine goodyear alt markası olan savayı önerdiler ve ikisinin aynı lastik olduğunu aynı fabrikada üretildiğini ve savanın fiyatının 100 tl olduğunu söylediler. peki nasıl oluyor da aynı üreticiden çıkan ürünlerde bu kadar fiyat farkı oluyor. sebep gayet açık. lastiği lastik yapan şey yani kullanılan hamurlar farklı. yani ciddi mana da kalite farkı var. bazen büyük marketler bu yan ürünlerin üzerine ana ürünün etiketini kağıtla basarak düşük fiyatlara satmaya çalışıyor. aldanmamak gerekiyor. yan ürünler kötü diyemem hepsini tek tek incelemedim. amacım sadece aradaki farkı belirtmekti.
şimdi sizlerle kendi tecrübelerime dayanarak kullandığım markalar konusunda bilgi vermek istiyorum..
i- bridgestone: dünyanın en büyük lastik üreticisi kalite olarak iyi, sert bir lastik. türkiye yolları için ideal denilebilir.. bridgestone er350 serileri aşırı sert, darbelere vs. dayanıklı ancak 2. yıldan itibaren aşırı sertleşme oluyor, patinaj, kayma oranı artıyor. bridgestone turanza yeni serisi olan t001 serisi er350 ye göre biraz daha yumuşak sayılır. ancak onda da 2. yılda sertleşme olduğundan (her lastik ilk yıldan sonra sertleşmeye başlar, bridgestonlar zaten sert olduğu için 2. yıldan itibaren sıkıntı oluşturuyor) gürültü oranı artıp konfror düşüyor. eğer lastiklerde konfor arıyorsanız başka ürünlere yönelmelisiniz. bu lastiklerin zayıf noktası aşırı sertleşmeden dolayı 3 yıldan sonra kenarlarda kılcak yarıklar oluşma ihtimali diğer lastiklere göre daha yüksektir.
türk sermayesi lassa'da çabuk sertleşen bir lastiktir. yol tutuş çabuk düşer.
ii- continental: kalite olarak iyi, orta sertlikte bir lastik. bridgestona göre daha yumuşak bir lastik. su kanalları çok derin olduğu için biraz gürültülü bir lastik ancak su performansı bu kanallar sayesinde gayet iyidir. bu testte benim favorim continentinaldir. ne aşırı serttir ne de yumuşaktır.
iii- goodyear: diğer iki lastiğe göre daha yumuşak bir lastik. özellikle kış lastikleri konusunda başarılı. kış lastikleri konusunda testlerde her zaman başı çeker. yazlıkların yol tutuş ve su performansı iyidir. ancak lastik yanakları yumuşaktır.üreticiye göre yeni modellerinin yanakların içinde bulunan kord bezlerinin teknolojisinin yeni ve daha sağlam olduğunu söylemesine rağmen çukurlardan baloncukla çıkma ihtimali yüksektir. bu nedenle dikkatli olmak gereklidir.
iv- michelin: yumuşak bir lastik. michelin primacy yaz lastiği 2015 yılının en başarılı lastiği seçildi. ancak yumuşak yapısından dolayı stabilize yollara gelmiyor. eski energy saver modelleri çok reklamı yapılmakla birlikte aslında çok balon bir modeldi. aşırı yumuşak olduğundan darbelere karşı çok zayıftı. virajlarda araçta bariz yana yatma hissediliyordu hatta hafif savrulma riski bile vardı. yeni primacy serisi kısmen daha sert bir lastik. ancak yapı itibariyle hala yumuşak. çok fazla çukur tümsek vs olduğu için ben türkiye yollarına uygun olduğunu düşünmüyorum. tabi kullanıcıya göre değişir. türkiyede en çok baloncuk atma şikayeti michelinden geliyor. forumda bazı arkadaşlar batıdakiler michelin kullansın der ancak batının da pek çok şehri aydaki kraterleri aratmıyor
michelin reklamlarında yakıt tasarrufu yaptığını söylese de aşırı yumuşak olduğundan çabuk yıpranmaktadır. diğer markalarda 60 bin rahat görülebilir ancak michelin 60 bin olmadan kabaklaşabilir.
v- petlas: testlerde fazla göremezsiniz yerli üretimdir. lassanın bile testlerde sonlarda olduğunu düşünürseniz bu durum size fikir verebilir. yazlık lastikleri yağmurda kayar yol tutuşu zayıftır. hamur olarak bridgestone gibi sert hamuru vardır. 2. seneden sonra sertleşmeden dolayı patinaj oranı artar. kışlık lastikleri ise yazlıklara göre daha başarılıdır. petlas lastiklerin bir diğer kusuru kullanıcılar lastik kalıplarının kusursuz olmadığından dem vurur. bu da balansta sıkıntılar oluşturabilir. lastiklere bakınca ufak yamukluklar vs görebilirsiniz.
vi- pirelli: saydığım lastikler içinde en sert lastik pirellidir. yol tutuş daha zayıftır. daha çok kayar. ancak çok uzun yıllar kullanılabilir. daha geç yıpranır. belediye otobüslerine bakarsanız genelde hep pirelli kullanılır. amaç daha uzun süre aynı lastiği kullanmaktır..
yine listede yazmasam da kışlık lastik konusunda nokian'ı tek geçerim. kışlık lastikte dünya lideridir.
yazdıklarımın tamamı kendi bilgi ve tecrübelerime dayanıyor. bilimsel bir dayanağı yoktur. :mrgreen:
ben kendi tecrübelerime göre bu konu hakkında bilgilendirmede bulunacağım..
1- yaz ve kış lastiği..
lastikler iki gruba ayrılır. 4 mevsim lastik yoktur. türkiyenin iç kesimlerinde karasal iklim çetin olduğu için bana göre 1 kasım- 15 nisan arası kış 15 nisan - 1 kasım arası yaz lastiği kullanılır. nedenini sorarsanız kar erken yağabilir, ülke geneli dağlık olduğu için yağmur yağdığında yokuşlarda yazlık lastikler kayabilir.
yazlık lastikler kışın kullanılmaz. nedeni basittir. ayrıca 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda yazlık lastik aşırı derecede sertleşir. kış lastikleri de yazın kullanılmaz. kış lastikleri yumuşak ve vakumludur. yazın kullanırsanız sıcak asfaltta erir vakum özelliğini kaybeder. ertesi kışa yazlık lastikten farkı kalmaz. ayrıca 7 derecenin üstündeki ıslak ve yağmurlu zeminlerde kışlık lastikler daha çok kayar. fren mesafeleri uzar.
2- lastiğin üretim yılı önemlidir.
lastik bir petrol ürünüdür. üretimden sonra uzun yıllar özelliğini koruyamaz. raf ömrü 10 yıldır.
üretim yılı lastik üzerinde yazar. resimde görüldüğü gibi oval içinde ilk iki rakam kaçıncı hafta üretildiği son iki rakam hangi yılda üretildiğidir. yani 2008 in 42. haftasında.

normalde lastiklerin kullanım süresi 5 yıldır. bunun üzerine çıkıldığında lastik kayış gibi sertleşir. yol tutuş düşer. kışlık lastikler vakum özelliğini yitirir. 5 seneden eski lastikler kullanılacaksa kontrol edilmelidir. kenarlarda yarılmalar başlamış ise kesinlikle değiştirilmelidir. 5 yılı geçen lastiklerde sürat yapılması risklidir.
3- lastiklerin kullanım ömrü 60 bin km dir..
ortalama bu şekildedir. yük, yol, hız ve lastik basıncına göre değişir. kontrol için dişlerin kalınlığı kontrol edilmelidir. sınır 1.6 mm dir. bunun altındaki lastikler kabak statüsüne girer.
4- lastiklerin hava basıncı önemlidir..
çok hava basarsanız lastiğin orta kısmı şişer ve buralardan yemeye başlar. havası az olursa kenarlar çöker orta kısım yere temas etmez bu durumda da kenarlar çabuk yıpranır. üreticinin önerdiği ve aracın yük durumuna göre kullanılmalıdır.
5- yazın ve kışın lastik basıncı farklıdır..
kışın yaza göre normalden 2-3 psi arttırılmalıdır. soğukta hem basınç düşer, hemde şişirilen lastik karlı havalarda lastik daha çok şiştiği için yüzey alanı azaltılarak uygulanan basınç artar, yol tutuş daha iyi olur. karda düşük basınç risklidir. karla temas eden yüzey alan artacağı için kızak etkisi yapar ve araç yol tutmaz, lastikler kayar. çamurlu ve kumlu havalarda düşük basınç kullanılmalıdır. aksi takdirde lastik kuma gömülür. yağmurlu havalarda lastik basıncı düşük olmamalıdır. su boşaltma kanalları kapanırsa su tahliye edilmez ve lastikler yere temas etmez, su üzerinde kayarsınız.
6- performans lastikleri yağmurlu ve ıslak zeminlerde risklidir..


1. lastik performans lastiği ikinci lastik ise normal lastiktir. performans lastiği kuru havalarda ve uzun kullanımda(özellikle lastikler ısınınca) inanılmaz yol tutuş sağlar. ancak yağmurlu havalarda kullanımı risklidir. ikinci lastiğe dikkat edilirse ortadan iki adet su kanalı geçer ve su buralardan tahliye edilerek yağmurda yol tutuş artar. performans lastiğinde ise su tahliye kanalları olmadığı için yerle temas kesilebilir.
7- lastikte baloncuk atma nedir..
lastiklerin en zayıf noktaları lastik yanaklarıdır ve baloncuğu buradan atar. eğer yanaklar sertleştirilirse bu seferde yol tutuş ve lastiğin esneme oranı düşer. baloncuk atan lastiğe yapacak pek bir şey yoktur. çukura girince yada aracı park ederken kaldırıma sert çarpma sonucu oluşabilir. baloncuk yapan bölgeye gelen ikinci bir darbe lastiği direk patlatır. yine de aynı yere darbe düşük bir ihtimaldir. bazı lastikçiler lastiğin içine tampon yaparlar ancak çözüm olmaz. öndeki lastiklerden birisi baloncuk attıysa lastiklerin ikisi de değişmelidir. arka lastikler için de aynı durum geçerlidir. yıpranma oranları farklı lastikler aracı savurabilir. lastiklerin yere temas eden desenli alanları baloncuk atmaz. çünkü içeriden tellerle desteklenmiştir. çivi girince lastiklerin içerideki havayı muhafaza etmesi de yine bu teller sayesindedir.
8- hangi marka lastiği kullanmalıyım.
bu konuya girmeden önce şunu belirtmeliyim ki piyasada pek çok marka var çoğu birbiri ile bağlantılı. yani bir ürün diğerinin alt ürünü..
şimdi bilinen markaları alt markalarıyla beraber görelim.
a- Bridgestone CorporationJapan 1931 Bridgestone, Firestone, Fuzion, Uniroyal (Australia)
BRISA Bridgestone Sabanci Tire Manufacturing and Trading Inc Turkey 1974 Bridgestone (Europe and Middle East), Lassa
b- Continental Corporation Germany 1871 Ameri*Steel (USA), Barum, Continental, ContiRe, ContiTread, Dunlop
c- Goodyear USA 1898 Dębica, Douglas, Dunlop, Fulda, Goodyear, Kelly-Springfield, Sava
d- Hankook Tire South Korea 1941 Aurora, Hankook, Kingstar
e- Kumho Tires South Korea 1960 Admiral, Marshal, Kumho
f- Michelin Group France 1889 BFGoodrich, Kleber, Kormoran, Michelin, Riken, Taurus, Uniroyal (North America)
e- Petlas Turkey 1976 Petlas, Starmaxx
f- Pirelli Italy 1872 Agom, Courier, Metzeler, Pirelli, formula energy
daha pek çok marka var ben bilinenleri yazdım. lastik almaya gittiniz. diyelim ki goodyear almak istediniz. fiyat olarak size 180 tl fiyat verdiler. yine goodyear alt markası olan savayı önerdiler ve ikisinin aynı lastik olduğunu aynı fabrikada üretildiğini ve savanın fiyatının 100 tl olduğunu söylediler. peki nasıl oluyor da aynı üreticiden çıkan ürünlerde bu kadar fiyat farkı oluyor. sebep gayet açık. lastiği lastik yapan şey yani kullanılan hamurlar farklı. yani ciddi mana da kalite farkı var. bazen büyük marketler bu yan ürünlerin üzerine ana ürünün etiketini kağıtla basarak düşük fiyatlara satmaya çalışıyor. aldanmamak gerekiyor. yan ürünler kötü diyemem hepsini tek tek incelemedim. amacım sadece aradaki farkı belirtmekti.
şimdi sizlerle kendi tecrübelerime dayanarak kullandığım markalar konusunda bilgi vermek istiyorum..
i- bridgestone: dünyanın en büyük lastik üreticisi kalite olarak iyi, sert bir lastik. türkiye yolları için ideal denilebilir.. bridgestone er350 serileri aşırı sert, darbelere vs. dayanıklı ancak 2. yıldan itibaren aşırı sertleşme oluyor, patinaj, kayma oranı artıyor. bridgestone turanza yeni serisi olan t001 serisi er350 ye göre biraz daha yumuşak sayılır. ancak onda da 2. yılda sertleşme olduğundan (her lastik ilk yıldan sonra sertleşmeye başlar, bridgestonlar zaten sert olduğu için 2. yıldan itibaren sıkıntı oluşturuyor) gürültü oranı artıp konfror düşüyor. eğer lastiklerde konfor arıyorsanız başka ürünlere yönelmelisiniz. bu lastiklerin zayıf noktası aşırı sertleşmeden dolayı 3 yıldan sonra kenarlarda kılcak yarıklar oluşma ihtimali diğer lastiklere göre daha yüksektir.
türk sermayesi lassa'da çabuk sertleşen bir lastiktir. yol tutuş çabuk düşer.
ii- continental: kalite olarak iyi, orta sertlikte bir lastik. bridgestona göre daha yumuşak bir lastik. su kanalları çok derin olduğu için biraz gürültülü bir lastik ancak su performansı bu kanallar sayesinde gayet iyidir. bu testte benim favorim continentinaldir. ne aşırı serttir ne de yumuşaktır.
iii- goodyear: diğer iki lastiğe göre daha yumuşak bir lastik. özellikle kış lastikleri konusunda başarılı. kış lastikleri konusunda testlerde her zaman başı çeker. yazlıkların yol tutuş ve su performansı iyidir. ancak lastik yanakları yumuşaktır.üreticiye göre yeni modellerinin yanakların içinde bulunan kord bezlerinin teknolojisinin yeni ve daha sağlam olduğunu söylemesine rağmen çukurlardan baloncukla çıkma ihtimali yüksektir. bu nedenle dikkatli olmak gereklidir.
iv- michelin: yumuşak bir lastik. michelin primacy yaz lastiği 2015 yılının en başarılı lastiği seçildi. ancak yumuşak yapısından dolayı stabilize yollara gelmiyor. eski energy saver modelleri çok reklamı yapılmakla birlikte aslında çok balon bir modeldi. aşırı yumuşak olduğundan darbelere karşı çok zayıftı. virajlarda araçta bariz yana yatma hissediliyordu hatta hafif savrulma riski bile vardı. yeni primacy serisi kısmen daha sert bir lastik. ancak yapı itibariyle hala yumuşak. çok fazla çukur tümsek vs olduğu için ben türkiye yollarına uygun olduğunu düşünmüyorum. tabi kullanıcıya göre değişir. türkiyede en çok baloncuk atma şikayeti michelinden geliyor. forumda bazı arkadaşlar batıdakiler michelin kullansın der ancak batının da pek çok şehri aydaki kraterleri aratmıyor

v- petlas: testlerde fazla göremezsiniz yerli üretimdir. lassanın bile testlerde sonlarda olduğunu düşünürseniz bu durum size fikir verebilir. yazlık lastikleri yağmurda kayar yol tutuşu zayıftır. hamur olarak bridgestone gibi sert hamuru vardır. 2. seneden sonra sertleşmeden dolayı patinaj oranı artar. kışlık lastikleri ise yazlıklara göre daha başarılıdır. petlas lastiklerin bir diğer kusuru kullanıcılar lastik kalıplarının kusursuz olmadığından dem vurur. bu da balansta sıkıntılar oluşturabilir. lastiklere bakınca ufak yamukluklar vs görebilirsiniz.
vi- pirelli: saydığım lastikler içinde en sert lastik pirellidir. yol tutuş daha zayıftır. daha çok kayar. ancak çok uzun yıllar kullanılabilir. daha geç yıpranır. belediye otobüslerine bakarsanız genelde hep pirelli kullanılır. amaç daha uzun süre aynı lastiği kullanmaktır..
yine listede yazmasam da kışlık lastik konusunda nokian'ı tek geçerim. kışlık lastikte dünya lideridir.
yazdıklarımın tamamı kendi bilgi ve tecrübelerime dayanıyor. bilimsel bir dayanağı yoktur. :mrgreen: