kooperatif çalıştıran arkadaşlar

Kodla Büyü

aakcakaza

Hiperaktif Üye
Hiperaktif
Arkadaşlar kooperatif kulübü adı altında çalıştırılan kantinin karını nasıl gösteriyorsunuz? 31 Mart itibariyle gelir - giderlerin olumlu farkının dağıtılması gerekiyor. var mı fikri olan?

Valla bizim kooperatifi çalıştıran öğretmen arkadaşlarda basit bir program istiyorlar fakat bir türlü yapamadım hocam. Hatta forumda da başlık vardı. Bir türlü cevap gelmedi. Pek cevap geleceğinide sanmıyorum. Allah sana kolaylıklar versin...

SINIRLI SORUMLU OKUL KOOPERATİFLERİ ANA SÖZLEŞMESİ
Olumlu Gelir Gider Farkının Dağıtımı

Madde 40- Olumlu gelir-gider farkının % 15'i yedek akçeye, % 25'i öğrencilerle ilgili sosyal ve kültürel hizmetler fonuna, % 15'i yönetim kurulu üyelerine, % 3'ü denetçiler kurulu üyelerine, kalan % 42'de risturn olarak, dağıtılır.

Risturn olarak dağıtılacak miktar, gelir-gider farkları kooperatifin yıllık satışları toplamına bölünerek elde edilen oran ile bulunur.

Dağıtılacak risturnlar her ortağın alışları toplamına göre hesaplanır, Ancak, okul şartları ortakların alış-veriş miktarının sağlıklı şekilde belirlenmesine imkân vermiyorsa ortaklara dağıtılacak miktarın hesabında ortakların payları esas alınabilir. İş yılı sonunda, kasada yeterli para bulunmuyorsa, paylara verilen risturn hakkı, eğitim ve öğretimle ilgili ihtiyaç maddeleri halinde mal olarak da verilebilir.

Ortak olmayanların alışlarından doğan risturn miktarları, sosyal ve kültürel hizmetler fonuna aktarılır.

http://mevzuat.meb.gov.tr/html/2149_0.html

hocam bunu biliyorum da uygulaması biraz sıkıntılı bizim okulda, acaba karı çok az miktar göstersek sıkıntı olur mu?

Sayın hocam;
Kooperatifin amacı karı az göstermek değil,kooperatifçiliğin anlamını öğrenciye kavratmaktır.Yıllar önce bu işi yapmıştım,özellikle üye olan1. kademedeki öğrenciler kucak dolusu risturn almıştı.Ertesi sene nerede ise okulun tamamı üye olmuştu.Sanırım o öğrenciler bu gün o anları hatırlıyordur.Şimdi birer yetişkin olarak kırsal bölgede belki bazı şeyler önder olabilir düşüncesindeyim.Kesinlikle karı az göstermeyin,karı okula aktarmayın.Herkeze HAKKINI dağıtın.Yoksa bu kolun anlamı nerede kalır.Kolay gelsin.

mesela ben unutamam, lisede. günlük sayım yapardık, sonra hoca dedi siz haftalık sayın getirin bana. Günlük bir çubuk kraker paket hakkımız vardı 2 kişiydik satıcı. Onun da hesabını yapın, ister para olarak ister malzeme olarak. gerçekten 1 sene yaptık ama güzeldi. Allah razı olsun Cuma Ceyhan.

BBNET
Geri