Merhabalar;
Öncelikle niyetine girmişsiniz şimdiden hayırlı olsun. Çiğ köfte işinde artık olmayan nerede ise yok biliyorsunuz. Bayiliğini alıcağınız firmanın şartlarını ve size sağladığı avantajları bilmek çok daha mantıklı olacaktır. Çiğ köfte işine girmeyen yok dedim ama çiğ köfte yemeyen sayısı da yok denecek kadar azdır. Bu tarzda, isim hakkı verilerek açılan firmaların eğer ki firma genel güveni varsa halk tarafında onun artısı olacağının kanısındayım. Bildiğim kadarıyla size çiğ köfteyi bu adamlar gönderecekler, sizde onu pazarlama yoluyla karından faydalanacaksınız
Sizin tarafınızda,
Sipariş, Kargo maliyeti ( olmayabilir), dükkan kirası, elektriği, suyu, muhasebeci parası, eleman masrafı (bir kaç ortak demişsiniz değineceğim buna), devlet vergileri aylık minimum % 2-3 sabit bunun dışında reklam vergisi ... gidiyor böyle.
Kısaca eski esnafın tabiriyle (küçük çaplı) sabah dükkanı açmanın maliyeti 50 lira derlerdi. Siz çarpın onu 2 ile ayda ortalama 1500-3000 arası sabit gideriniz olur.
İşin ortak kısmına gelirsek, ben ortak işinin, arada personel yoksa (ortaklardan biri, bir kaçı işin içinde ise) hep sorun olduğu kanısındayım. Ayrıca sizin de bahsettiğiniz gibi 10-30 bin arasında bir yatırım için ortak olacaksa bile ikinin üstünde olması size pek de bir kar getiremez diye düşünüyorum.. Ortak işin içine girdiği zaman kiranın bir gün erken erken ödenmesi dahi sorun yaratacaktır. Ortaklara ara ödemeler diğer ortakların bu konuda memnuniyetsizliğini gösterir. Sayın hocam ticaret hayatında en iyi arkadaşlar bile farklı tavır sergilerler. Çünkü ortada sermaye ve emek var. Şunu da belirteyim ki aslında iyi arkadaşların şirketleri de genelde batar. Birbirlerine tolerans sonra da sıkı bir rejim ve mutsuz son. Ortaklık çok seslilik demektir. Ortak kararını iyi düşünün.
Gelelim işin kar kısmına. Ürünün kilosunu farzedelim satışa ve işçiliğe kadar olan maaliyeti 13 tl ve siz sattınız 20 tl ye. Kiloda 7 lira kar elde ettiniz diyelim. Bu arada bunlar örnek rakamlar. Günde ise 20 kilo mal sattınız diyelim.
7*20=140 tl ortalama günde kar
140*30= 4200 tl ayda kar
Şimdi 2000 tl çık dükkanın yukarıda saydığım ortalama maaliyetini
4200-2000= 2200 kaldı
İki ortak olduğunu düşün
2200/2 =1100 tl. Bu para için esnaflık yapılmaz normalde. Ancak, Emeksiz fazla uğraşmadan atıyorum dükkanın tüm işleri tek kişide şeklinde bir kar ise, ve sermayenizde 10.000 i geçmiyorsa ayda 1000 lira güzel bir rakamdır. Yukarıda yazdıklarım piyasa gözlemlerimdendir ve tahminidir. Gerçek rakamları bilerek konuşmak çok daha mantıklı olur. Bu rakamlarda sizin elinizde, işe girmeden iyi düşünün. Ayrıca ilk 7 ay dükkan anca kendini çevirir. Hayırlı işler